Co se v článku dozvím?
- Jak připravit kynuté těsto na vánočku.
- Tipy na správné pletení vánočky.
- Jak péct vánočku, aby byla dokonale nadýchaná.
Recept na domácí vánočku
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 80 g másla (rozpuštěné)
- 200 ml mléka (vlažného)
- 20 g droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g rozinek (namočených v rumu nebo v horké vodě)
- 50 g mandlových plátků
Na dokončení:
- 1 vejce na potření
- Plátky mandlí na posypání
Postup:
Příprava kvásku:
- Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a nechte na teplém místě 10 minut, aby kvásek vzešel.
Příprava těsta:
- Do velké mísy prosejte mouku a přidejte sůl, citronovou kůru a zbylý cukr.
- Do moučné směsi přidejte vzešlý kvásek, žloutky, vanilkový extrakt a postupně přilévejte vlažné mléko. Nakonec zapracujte rozpuštěné máslo.
- Vypracujte hladké, nelepivé těsto (ručně nebo pomocí kuchyňského robota). Do těsta zapracujte rozinky a plátky mandlí.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování vánočky:
- Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů. Upleťte vánočku:
- Z prvních 4 pramenů vytvořte základní cop.
- Na něj položte cop ze 3 pramenů.
- Nakonec na vrchol položte spletené 2 prameny.
- Každou vrstvu jemně přitlačte, aby vánočka držela tvar.
Pečení:
- Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku opatrně zajistěte špejlemi, aby se během pečení nerozjela.
- Nechte vánočku ještě 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C.
- Potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky.
- Pečte 10 minut na 170 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších 25–30 minut. Pokud vánočka začíná příliš hnědnout, zakryjte ji alobalem.
- Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce.
Tipy na dokonalou vánočku
- Kvásek: Pokud používáte sušené droždí, nemusíte připravovat kvásek zvlášť, stačí ho vmíchat přímo do mouky.
- Pletení: Pokud si nejste jistí devíti prameny, začněte s jednoduššími variantami (ze 4 nebo 6 pramenů).
- Variace: Do těsta můžete přidat i kandované ovoce nebo nasekané lískové oříšky.
Domácí vánočka je tradičním symbolem českých Vánoc. Její vůně dokáže provonět celý domov a upečená vánočka bude ozdobou vašeho svátečního stolu. Pusťte se do pečení a užijte si kouzlo Vánoc s vlastnoručně připraveným pečivem!