Co se v článku dozvím?
-
Proč je dýňové latté symbolem podzimu
-
Jak připravit domácí dýňové pyré
-
Jak namíchat koření „pumpkin spice“
-
Recept krok za krokem na domácí verzi
-
Tipy pro ozdobu, zdravější varianty a vychytávky
Proč je dýňové latté tak populární?
První dýňové kořeněné latté se objevilo v nabídce amerických kaváren začátkem 21. století a brzy si získalo obrovskou oblibu. Vůně dýně a sladkého koření totiž dokonale ladí s chladnými měsíci – je to nápoj, který zahřeje i pohladí na duši.
„Je to taková tekutá podzimní deka. Sladké, hřejivé a voňavé, přesně to, co v sychravých dnech potřebujete,“ říká baristka Klára z pražské kavárny.
Jak připravit domácí dýňové pyré
Pokud chcete opravdu autentickou chuť, neobejdete se bez pyré. Nemusíte ale kupovat konzervu – pyré zvládnete sami:
-
Použijte dýni Hokkaido, máslovou nebo muškátovou.
-
Nakrájejte ji na kostky, pečte 30–40 minut doměkka.
-
Dužinu rozmixujte na hladký krém.
-
Pyré uchovávejte v lednici 2–3 dny, nebo zamrazte.
Čerstvé pyré chutná mnohem jemněji než kupovaná varianta.
Domácí směs „pumpkin spice“
Typická směs se skládá z koření, které pravděpodobně máte doma:
-
3 lžíce skořice,
-
2 lžičky zázvoru,
-
2 lžičky muškátového oříšku,
-
1 lžička mletého hřebíčku.
Vše smíchejte a uskladněte ve skleničce. Tuto směs pak využijete nejen do kávy, ale i při pečení koláčů či sušenek.
Recept na domácí dýňové kořeněné latté
Ingredience (na 1 hrnek):
-
200 ml mléka (plnotučného nebo rostlinného),
-
2 lžíce dýňového pyré,
-
1 lžíce třtinového cukru nebo sirupu,
-
½ lžičky směsi pumpkin spice,
-
1 espresso nebo silná káva,
-
šlehačka a skořice na ozdobu.
Postup:
-
V hrnci zahřejte mléko s pyré, cukrem a kořením.
-
Nechte chvíli probublávat, aby se chutě propojily.
-
Směs rozmixujte nebo našlehejte, aby byla krémová.
-
Do hrnku nalijte espresso, přidejte ochucené mléko.
-
Navrch dejte šlehačku a posypte špetkou skořice.
Tipy pro dokonalý výsledek
-
Zdravější verze: nahraďte cukr medem, javorovým sirupem nebo stévií.
-
Veganská varianta: zkuste ovesné nebo mandlové mléko – díky přirozené nasládlosti chutnají skvěle.
-
Extra luxus: přidejte kapku vanilkového extraktu nebo karamelového sirupu.
-
Bez kávové verze: jednoduše vynechte espresso a připravte si kořeněné dýňové mléko.
Dýňové kořeněné latté už dávno není jen sezónní specialitou kaváren. S trochou trpělivosti si ho vykouzlíte i doma – a ještě levněji než v kavárně, kde za jeden hrnek zaplatíte klidně přes 100 Kč. Vyzkoušejte náš recept a dopřejte si podzimní atmosféru kdykoliv budete chtít.
Zdroje: AkcniCeny.cz, goodhousekeeping.com, allrecipes.com