Přichází zima a s ní i sezóna kapusty. Tato přehlížená zelenina je přitom nesmírně zdravá a v chladných zimních měsících nám dodá mnoho potřebných vitaminů. Například vitaminu C, který podporuje naši imunitu a chrání nás tak proti infekcím, obsahuje více než citrusové plody.
Pokud tedy máte rádi kapustu, tento jednoduchý a poměrně rychlý recept si jednoduše zamilujete. A pokud máte k této zelenině spíše skeptický postoj, jistě vás svou chutí mile překvapí. Při správná úpravě je kapusta nesmírně chutná a potěší i dětské strávníky.
Co budeme potřebovat?
- jednu menší kapustu
- 200 g slaniny
- 200 g goudy (strouhané)
- 1 lžíci hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst strouhanky
- 60 g másla (asi 4 lžíce)
- česnek
- čerstvý tymián a muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup přípravy
Nejprve zbavíme kapustu košťálu a rozkrojíme ji na osminy ve tvaru klínků. V pánvi necháme rozehřát přibližně 30 g másla, tedy asi dvě lžíce, a kapustu na něm orestujeme. Kapusta by měla být otočená řeznou plochou dolů, aby se všechny listy propekly rovnoměrně. V průběhu kapustu osolíme a opepříme. Opékat bychom měli podle velikosti kapusty kolem pěti minut, je vhodné jednotlivé kousky v průběhu alespoň jednou otočit.
Mezitím si necháme předehřát troubu na 200 stupňů a máslem si vymažeme zapékací misku. Ke kapustě přilejeme asi sklenici vody a dusíme dalších pět minut dokud nezměkne. Poté kousky vyjmeme a vyskládáme je do zapékací formy.
Slaninu nakrájíme na menší plátky a v pánvi ji necháme nasucho vyškvařit, dokud se řádně nepropeče. Poté ji rovnoměrně poklademe na kousky kapusty.
Do pánve od kapusty dáme zbytek másla, mouku, najemno nakrájený česnek, tymián a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Chvilku pražíme, poté přidáme smetanu a goudu (či jiný sýr podle chuti). Za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Opět dochutíme podle potřeby pepřem a solí.
Kapustu se slaninou přelijeme omáčkou a navrch posypeme strouhankou. Pečeme asi dvacet minut, dokud povrch nezhnědne.
A můžeme podávat!