Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Recept na tuto vánoční klasiku se k nám dostal v dobách Rakousko-Uherska z rakouských oblastí. Išelské cukroví pochází z lázeňského letoviska Bad Ischl, kde je proslavili místní cukráři. Říká se, že tuto pochoutku zbožňoval i císař František Josef, který si nechával dovážet krabice išelského cukroví do Vídně. Následně si išelské dortíčky zamiloval i celý vídeňský dvůr.
Tradičního išelské cukroví je trochu náročnější na přípravu a vyžaduje více času, ale výsledek za tu námahu rozhodně stojí! Tyto lahodné rozplývající se čokoládové dortíčky nesmí o Vánocích chybět na stole. Kakaové těsto s oříšky, lahodný krém, čokoládová poleva a křupavá mandle Vám zaručí dokonalou harmonii. Teď je vhodný čas na pečení išelského cukroví, aby bylo na štědrý den akorát.
Išelské cukroví lze připravit v různých variantách:
- Klasická išelská kolečka
- Išelské košíčky
- Išelské dortíčky
Náplň do išelského cukroví si můžete vybrat podle chuti. Ideálně se do nich hodí pikantní marmeláda, čokoládový krém nebo libovolný světlý krém – např. máslový krém. Poleva na išelské cukroví bývá čokoládová a navrch je můžete ozdobit křupavou mandlí nebo nasekanými pistáciemi.
Co je potřeba si připravit před pečením išelského cukroví?
- Plech
- Pečící papír
- Miska na rozpuštění čokolády
- Vykrajovátka
Vánoční vykrajovátka
![]() |
![]() |
Tescoma | Alza |
Cena: 99 Kč | Cena: 159 Kč |
zobrazit | zobrazit |
Recept na klasické išelské cukroví
Ingredience
Těsto:
- 200 g hladká mouka
- 140 g máslo
- 70 g moučkový cukr
- 40 g mleté vlašské ořechy
- 20 g kakao holandského typu
Náplň
- 50 g moučkový cukr
- 2 ks žloutek
- 70 g lískové oříšky
- 2 lžíce Rybízová marmeláda
- 1 lžíce rum
Poleva
- 50 g hořká čokoláda
- 20 g máslo
- Loupané mandle na ozdobu
Příprava
1. Nejdříve připravíme těsto na išelské cukroví. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, kakao, mleté ořechy a vypracujeme těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.
2. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut na 180 stupňů. Postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

3. Smícháme všechny suroviny na krém a připravíme náplň do išelského cukroví. Krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.
4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Měla by vzniknout hladká lesklá poleva. Cukroví ozdobíme čokoládovou polevou a navrch vložíme mandličku.
Recept na špaldové išelské cukroví
Ingredience
Těsto:
- 200 g špaldová mouka
- 4 lžíce kakao
- 3 lžíce moučkový cukr
- 50 g mleté vlašské ořechy
- 120 g máslo
- Citronová kura
Náplň
- 50 g moučkový cukr
- 2 ks žloutek
- 70 g lískové oříšky
- 2 lžíce Rybízová marmeláda
- 1 lžíce rum
Poleva
Příprava
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, kakao, mleté ořechy, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice minimálně na hodinu.
2. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut na 170 stupňů.
3. Všechny ingredience na náplň smícháme a krém dáme na chvilku do lednice. Krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.
4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Měla by vzniknout hladká lesklá poleva. Cukroví ozdobíme čokoládovou polevou a navrch vložíme mandličku.
Jak skladovat išelské cukroví?
Išelské cukroví patří do sucha a chladu, ale ne na mráz – ideální je uzavřená plastová nádoba v lednici.