Vaše poloha:
Pečeme vánoční cukroví:  Išelské cukroví
Pečeme vánoční cukroví:  Išelské cukroví

09.12.2021

Pečeme vánoční cukroví: Išelské cukroví

Išelské cukroví zmizí ze stolu vždy jako první! Připravili jsme pro Vás skvělý recept na toto oblíbené vánoční cukroví.

 

Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Recept na tuto vánoční klasiku se k nám dostal v dobách Rakousko-Uherska z rakouských oblastí. Išelské cukroví pochází z lázeňského letoviska Bad Ischl, kde je proslavili místní cukráři. Říká se, že tuto pochoutku zbožňoval i císař František Josef, který si nechával dovážet krabice išelského cukroví do Vídně. Následně si išelské dortíčky zamiloval i celý vídeňský dvůr.

Tradičního išelské cukroví je trochu náročnější na přípravu a vyžaduje více času, ale výsledek za tu námahu rozhodně stojí! Tyto lahodné rozplývající se čokoládové dortíčky nesmí o Vánocích chybět na stole. Kakaové těsto s oříšky, lahodný krém, čokoládová poleva a křupavá mandle Vám zaručí dokonalou harmonii. Teď je vhodný čas na pečení išelského cukroví, aby bylo na štědrý den akorát.

 

Išelské cukroví lze připravit v různých variantách:

  • Klasická išelská kolečka
  • Išelské košíčky
  • Išelské dortíčky

 

Náplň do išelského cukroví si můžete vybrat podle chuti. Ideálně se do nich hodí pikantní marmeláda, čokoládový krém nebo libovolný světlý krém – např. máslový krém. Poleva na išelské cukroví bývá čokoládová a navrch je můžete ozdobit křupavou mandlí  nebo nasekanými pistáciemi.

 

Co je potřeba si připravit před pečením išelského cukroví?

 

  • Plech
  • Pečící papír
  • Miska na rozpuštění čokolády
  • Vykrajovátka

 

 

Vánoční vykrajovátka

Tescoma Alza
Cena: 99 Kč Cena: 159 Kč
zobrazit zobrazit

 

 

Recept na klasické išelské cukroví

 

Ingredience

Těsto:

Náplň

Poleva

 

Příprava

1. Nejdříve připravíme těsto na išelské cukroví. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, kakao, mleté ořechy a vypracujeme těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.

2. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut na 180 stupňů. Postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

 

Zdroj: canva.com

 

3. Smícháme všechny suroviny na krém a připravíme náplň do išelského cukroví. Krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.

4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Měla by vzniknout hladká lesklá poleva. Cukroví ozdobíme čokoládovou polevou a navrch vložíme mandličku.

 

Recept na špaldové išelské cukroví

 

Ingredience

Těsto:

Náplň

Poleva

 

Příprava

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, kakao, mleté ořechy, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice minimálně na hodinu.

2. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut na 170 stupňů.

3. Všechny ingredience na náplň smícháme a krém dáme na chvilku do lednice. Krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.

4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Měla by vzniknout hladká lesklá poleva. Cukroví ozdobíme čokoládovou polevou a navrch vložíme mandličku.

 

Jak skladovat išelské cukroví?

Išelské cukroví patří do sucha a chladu, ale ne na mráz – ideální je uzavřená plastová nádoba v lednici.

Mohlo by Vás zajímat

Pečeme vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky

Na svátečním stole určitě nesmí chybět křehké pařížské rohlíčky, které patří mezi jednu z nejoblíbenějších vánočních dobrot. Máme pro Vás par tipů, jak připravit ty nejlahodnější pařížské rohlíčky.

Pečeme vánoční cukroví: Vanilkové rohlíčky

Vánoce si rozhodně nemůžeme představit bez křehkých vanilkových rohlíčků. Proto jsme pro Vás připravili nejen recept na tradiční vanilkové rohlíčky s citronovou kůrou, ale i recept na bezlepkové rohlíčky!

Pečeme vánoční cukroví: Linecké cukroví

Advent už je tady! Spolu s ním i čas na pečení vánočního cukroví. Dnes jsme pro Vás připravili recept na oblíbené linecké cukroví!

Kde koupit ta nejlepší vánoční vykrajovátka? Vyzkoušejte razítka na cukroví!

Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví

Čas na pečení Vánočního cukroví je v plném proudu. Ať už jste v pečení začátečník, nebo se pasujete mezi zkušené, vždy je prostor pro inovace a vylepšení. Máme pro vás 10 bodů, jak svou techniku pečení ještě dále vylepšit.

Pečeme vánoční cukroví: nepečené cukroví aneb na poslední chvíli

Nestíháte složitější přípravu vánočního cukroví? Připravili jsme pro Vás recepty na několik druhů nepečeného vánočního cukroví. Tyto chutné sladkosti připravíte za pár minut ani nemusíte rozpalovat troubu!

Cukroví pečeme s PENAM moukou

Chutné a voňavé vánoční cukroví pečeme s kvalitní Penam moukou. Povíme Vám, jaké druhy mouky od Penamu můžete sehnat v ochodech a jaké je jejich použití v kuchyni.

Zdobení vánočního cukroví může být i příjemná rodinná chvilka.

Blíží se svátky a s nimi i čas pečení vánočního cukroví. Zpříjemněte si tedy jeho přípravu a nechte se inspirovat našimi tipy! Vaše cukroví pak bude krásné a jeho příprava bude zaručeně bavit i ty nejmenší.

Pečeme vánoční cukroví: Perníčky

Také si nemůžete představit Vánoce bez voňavých a měkkých perníčků? Vyzkoušejte naše skvělé recepty na tradiční klasické perníčky, ale i perníčky veganské.

Cukroví pečeme jedině s HEROU

Vánoce jsou každý den blíž a blíž! Hledáte recepty na vánoční cukroví? Připravili jsme pro Vás několik receptů na vánoční cukroví s HEROU. Naše pečení s HEROU si určitě zamilujete.