Co se v článku dozvíte?
- Jaký je rozdíl mezi mochyní peruánskou a okrasnou?
- Jaké má physalis zdravotní účinky?
- Jak mochyni bezpečně konzumovat a kde ji koupit?
- Jak physalis využít v kuchyni – tipy a recept na marmeládu.
- Na co si dát pozor při pěstování nebo sběru?
Physalis: Zdravá bobule z Jižní Ameriky
Mochyně peruánská (physalis peruviana), známá také jako třešeň Inků, pochází z oblasti And v Jižní Americe. V posledních letech si ale našla cestu i do českých obchodů, zahrad i domácností. V ČR se physalis pěstuje spíše jako exotická rostlina v květináčích nebo sklenících, ale její plody jsou běžně k dostání v supermarketech.
Zralé plody physalis poznáte podle kulatého tvaru a oranžovožluté barvy, jsou ukryté v papírovitém kalichu, který připomíná lampionek. Chuť je osvěžující – sladkokyselá s jemným citrusovým nádechem.
Zdravotní benefity mochyně peruánské
Physalis je právem řazena mezi zdravé bobule, protože obsahuje:
- velké množství vitamínu C,
- antioxidanty (karotenoidy, polyfenoly),
- vitamín A, B1, B2 a niacin,
- železo, fosfor a další minerály.
Zdravotní benefity physalis zahrnují podporu imunity, lepší hojení ran i prevenci nachlazení. Antioxidanty navíc působí protizánětlivě a chrání buňky před oxidačním stresem. Díky vláknině podporuje i zdravé trávení.
Pozor na záměnu s okrasnou mochyní
Jedním z nejčastějších omylů je záměna jedlé mochyně peruánské s nejedlou okrasnou mochyní (physalis alkekengi), která je známá jako židovská třešeň. Ta se u nás běžně pěstuje jako okrasná rostlina, její plody však mohou být toxické.
Rozdíly ve vzhledu:
- Okrasná mochyně má větší, sytě oranžové „lampionky“, plody jsou matné a menší.
- Mochyně peruánská má menší kalich, plody jsou lesklé a chutnají sladce.
Možné příznaky otravy: nevolnost, bolesti břicha, zvracení. Vždy tedy plody pečlivě rozeznávejte a nekonzumujte plody z neznámých rostlin.
Kde physalis koupit a jak ho skladovat?
Mochyně peruánská je k dostání:
- ve velkých supermarketech (např. Kaufland, Lidl, Albert),
- na farmářských trzích,
- v zahradnických centrech jako sazenice.
Plody physalis lze skladovat v suchu a chladu, nejlépe v papírovém sáčku v lednici. Takto vydrží i dva týdny. Pokud si rostlinu pěstujete sami, doporučuje se sklízet pouze zralé a dobře vybarvené plody.
Tipy do kuchyně: Jak využít mochyni?
Physalis je univerzální ovoce, které v kuchyni vynikne jak v syrové, tak i tepelně upravené podobě:
- čerstvá do ovocných salátů nebo müsli,
- na ozdobu koláčů, dortů nebo tvarohových dezertů,
- do smoothie a ovocných šťáv,
- jako sladkokyselý doplněk k masům nebo sýrům,
- zavařená jako marmeláda nebo džem.
Recept: Domácí marmeláda z physalis

Ingredience:
- 400 g mochyně peruánské (bez kalichu)
- 200 g želírovacího cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 ml vody
Postup:
- Physalis důkladně omyjte, rozkrojte na poloviny.
- Vložte do hrnce, přidejte vodu a citronovou šťávu, krátce povařte.
- Přidejte želírovací cukr a vařte dle pokynů na obalu (většinou 5–7 minut).
- Rozmixujte ponorným mixérem a nalijte do čistých sklenic.
- Uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Obohaťte jídelníček o zdravé exotické bobule
Mochyně peruánská je nejen chutná, ale i mimořádně zdravá. Obsahuje vitamín C, antioxidanty a vlákninu, které podporují imunitu a trávení. Dá se pěstovat, koupit i kreativně využít v kuchyni. Jen pozor na záměnu s nejedlou okrasnou mochyní. Vybírejte si plody s rozumem a užívejte si jejich benefity naplno.
Zdroj: AkcniCeny.cz