Citrony, tedy plody citronovníku, jsou v dnešní době naprosto běžnou součástí našeho jídelníčku. Díky své kyselé chuti a příjemné vůni se staly nenahraditelnou součástí mnoha pokrmů i nápojů. Celosvětově se tohoto ovoce každý rok vypěstují desítky milionů tun a jeho spotřeba stále roste. Citrony jsou navíc nesmírně zdravé a bývají považovány za jeden z nejcennějších zdrojů vitaminu C.
Původ citronu není znám, pravděpodobně vznikl zkřížením několika druhů citrusů v oblasti jihovýchodní Asie. Již ve druhém století našeho letopočtu se však rozšířil do Evropy. Starověcí Římané si citronu velmi cenili, ale jeho dostupnost byla poměrně špatná. Postupně se však v oblasti Středomoří citron rozšířil a v začal se pěstovat. V Itálii či Španělsku se můžeme s citronovníky poměrně běžně setkat dodnes.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Citrony jsou proslulé svým vysokým obsahem vitaminu C, obsahují však řadu dalších minerálů a vitaminů. Kromě kyseliny askorbové dává citronu jeho chuť i kyselina citronová, která může tvořit až 8% sušiny tohoto ovoce.
Jaké látky tedy citron obsahuje?
- vitamín C
- provitamín A a vitaminy řady B
- minerály: vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek
- bioflavonoidy a další antioxidanty
- kyselinu citrónovou
- vonné silice
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Citrony jsou proslulé pro svou schopnost posilovat přirozenou obranyschopnost organismu, za kterou vděčí právě vitaminu C. Mají však řadu dalších prospěšných vlastností. Mezi ty nejdůležitější můžeme zařadit:
- Podporuje imunitu a chrání naše tělo proti infekcím
- Detoxikuje organismus a podporuje vylučování odpadních látek
- Stimuluje trávení a účinně potlačuje pálení žáhy
- Slouží jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, brání ukládání cholesterolu
- Pomáhá při hubnutí
Nutriční a kalorické hodnoty
Citron obsahuje oproti jiným druhům ovoce málo sacharidů a téměř žádný tuk, je tedy poměrně nízkokalorický. Zároveň pomáhá metabolizovat tuky, je tedy vhodnou dietní potravinou. Navíc je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž urychluje naše trávení.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které citron obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
88.98 g |
- |
Energetická hodnota |
29 kcal |
1.5 % |
Bílkoviny |
1.1 g |
2.4 % |
Tuk |
0.3 g |
0.4 % |
Minerální soli |
0.3 g |
5.0 % |
Sacharidy |
9.32 g |
4.1 % |
Vláknina |
2.8 g |
11.7 % |
Cukr |
2.5 g |
2.8 % |
Vitamin C |
53 mg |
88.3 % |
Vitamín B6 |
0.08 mg |
5.0 % |
Užití v kuchyni
Citrony si díky své výjimečně kyselé chuti našly místo v téměř každé světové kuchyni a jejich užití je téměř univerzální. Jako konzervant i jako dochucovadlo slouží i při výrobě mnoha průmyslově zpracovávaných potravin.
Čerstvé se přidávají do mnoha nealkoholických i alkoholických nápojů, kterým dodávají výraznou kyselou chuť a osvěžující citrusové aroma. Vždyť bez citronu si neumíme představit čaj ani většinu limonád či koktejlů.
Nezbytnou ingrediencí jsou citrony také při vaření a pečení. Jsou součástí omáček, dresingů, moučníků i zmrzliny. Mimo jiné jsou hlavní přísadou tradiční britské citrusové marmelády, která je oblíbená po celém světě.
Vyzkoušejte naše recepty s citronem!
.png)
Tradiční domácí citronáda
Příprava citronády je jednoduchá, stačí šťávu z několika citronů vymačkat a zbavit pecek. Množství šťávy závisí na typu citronu i osobní chuti, většinou se užívá šťáva z 3 či více kusů. Poté už jen přidáme 3-5 lžic cukru a zalijeme perlivou vodou. Počkáme, dokud se cukr nerozpustí a můžeme podávat.
A pokud si chcete připravit citronádu i v zimě, můžete do ní přidat nastrouhaný zázvor a mátu. Tyto ingredience dodají limonádě skvělou chuť a navíc podporují naši imunitu. Místo cukru lze také osladit nápoj medem či jiným typem sladidla.
.png)
Citronový koláč
Příprava tohoto dezertu není náročná a nezabere vám více než hodinu. Jeho silná ovocná chuť pak potěší všechny milovníky sladkého.
Na přípravu koláče budeme potřebovat:
Na krém
Na těsto:
Příprav těsta je velmi snadná. Nejprve smícháme máslo s cukrem, žloutky a kůrou z citronu. Pro lepší chuť je možné přidat špetku soli. Pak zapracujeme mouku a těsto vyválíme na tloušťku jednoho centimetru.
Těsto opatrně přeneseme do formy a vymáčkneme tak, aby k ní hezky přiléhalo. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 15-20 minut.
Na krém nejprve vyšleháme vejce s cukrem a přidáme šťávu. Takto vzniklou směs zahříváme na mírném plameni, dokud nezhoustne. Poté už jen do krému přimícháme máslo a vylijeme do vystydlého korpusu. Necháme dort vychladnout a můžeme podávat.