Reklama Ušetřete při Nákupech OnaDnes s aplikací Portmonka a vyhrajte ceny v hodnotě 110 tisíc korun. Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony?

Potravina měsíce Prosinec: Brambory

16.12.2021

Brambory se staly téměř českou národní plodinou a není také divu! Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc jsou nesmírně zdravé. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a přesvědčte se, že brambory nejsou pouhou všední přílohou.

Potravina měsíce Prosinec: Brambory
(Foto: canva.com)

 

Brambory jsou dnes jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin, avšak na našem území byly ještě donedávna naprosto neznámé. Pocházejí totiž z horských oblastí jihoamerických And, kde je začali pěstovat původní obyvatelé před více než 5000 lety. Celá civilizace Inků vyrostla právě na bramborách jakožto hlavním zdroji výživy.

 

Do Evropy tato plodina se rozšířila až v 16. století, avšak byly přijímány s obavami a nedůvěrou. Bylo tomu tak mimo jiné proto, že kromě bramborových hlíz je celá rostlina silně jedovatá. Někteří neznalí Evropané však bohužel nedopatřením konzumovali i plody, kterými se tak otrávili.

 

Do Českých zemí se brambory dostaly až v polovině 18. století, od té doby se však natolik rozšířily, že se staly běžnou součástí našeho jídelníčku. A to dokonce natolik, že průměrný Čech v současnosti zkonzumuje za rok asi 65 kg brambor.

 

 Jak vybrat ty správné brambory?

 

Odrůd brambor existuje celá řada a jednotlivé druhy se od sebe liší tvarem, velikostí, barvou i konzistencí. U nás jsou však zdaleka nejrozšířenější brambory žluté, u nichž můžeme rozlišovat několik varných typů. Poradíme vám, jak jednotlivé typy upravovat tak, aby vynikly jejich přednosti.

  • Typ A
    • Jsou pevné, lojovité a drží tvar, hodí se tedy do salátů, jako příloha i k pečení.
  • Typ B
    • Jsou polopevné a mírně moučnaté, hodí se do polévek, jako příloha nebo na šťouchané brambory.
  • Typ C
    • Jsou měkké, rozpadavé a škrobovité, jsou perfektní na kaše, těsta a bramboráky.

 

Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů

 

Ačkoli brambory vnímáme spíše jako všední přílohu, obsahují mnoho prospěšných látek. Do hlíz si totiž rostlina ukládá zásoby na nepříznivá období, najdeme v nich tedy vysoká množství vitaminů i minerálů. Navíc obsahují přírodní barviva, která slouží jako účinné antioxidanty.

 

Jaké látky tedy brambory obsahují?

 

  • vitamín C
  • provitamín A a vitaminy řady B
  • minerály: draslík, hořčík, fosfor, měď, zinek, mangan, …
  • přírodní barviva – karotenoidy
  • škrob
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Důvodů, proč brambory konzumovat je mnoho. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například tyto:

 

  • Jsou bohatým zdrojem živin a energie
  • Obsahují vysoké množství vlákniny a napomáhají tak trávení
  • Oproti ostatním přílohám mají pouze polovinu kalorií, jsou tedy ideální pro redukci váhy
  • Zamezují ukládání cholesterolu v cévách
  • Pomáhají proti gastritidě, zánětům žaludku a žaludečním vředům
  • Antioxidanty pomáhají bránit vzniku rakoviny

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli brambory obsahují mnoho škrobu, jsou doporučovány jako dietní potravina. Neobsahují totiž žádný tuk a obsahují hodně vlákniny, která navozuje pocit sytosti. Navíc mají oproti rýži až dvakrát nižší energetickou hodnotu, jsou tedy vhodné jako náhrada jiných druhů příloh.

 

Navíc neobsahují lepek, jsou tedy vhodné pro osoby trpící celiakií.

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které brambory obsahují:

 

Živina

na 100g

DDM (100 g)

Voda

81.58 g

-

Energetická hodnota

69 kcal

3.5 %

Bílkoviny

1.68 g

3.7 %

Tuk

0.1 g

0.1 %

Minerální soli

0.94 g

15.7 %

Sacharidy

15.71 g

6.8 %

Vláknina

2.4 g

10.0 %

Cukr

1.15 g

1.3 %

Vitamin C

19.7 mg

32.8 %

Vitamin B1 (tiamin)

0.071 mg

4.7 %

Vitamin B3 (niacin)

1.066 mg

5.3 %

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.203 mg

10.2 %

Vitamín B9 (kyselina listová)

18 µg

4.5 %

 

Užití v kuchyni

Brambory jsou všestrannou surovinou a upravovat se dají nespočtem způsobů. Vykouzlit z nich tak můžeme mnoho tradičních i moderních pokrmů. Často se užívají jako příloha, ať už vařené či pečené nebo jako knedlíky, noky, hranolky, kaše, šťouchané brambory, krokety, bramborový salát, gratinované brambory či bramboráky. Celosvětové popularitě se také těší nepříliš zdravé brambůrky a lupínky.

 

Brambory se rozšířily globálně a staly se součástí téměř každé kuchyně, lze z nich tedy připravit nespočet hlavních chodů. Velmi oblíbené jsou například brambory na loupačku, francouzské či zapékané brambory, nebo prostě jen plněné. Jsou také nezbytnou součástí mnoha polévek, zejména tradiční české bramboračky.

 

Našly uplatnění také v lihovarnictví, kde představují základní surovinu pro výrobu mnoha typů alkoholu jako je například vodka či původní tuzemský rum.

 

Recepty z brambor

 

Křupavé bramboráky

(Foto: canva.com)

 

Křupavé bramboráky jako od babičky

 

Bramboráky jsou lidovým pokrmem našich prarodičů. Pokud si tedy chcete připravit tradiční české bramboráky, ze kterých se line typická vůně česneku a majoránky, vyzkoušejte náš recept!

 

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 6 větších brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • majoránku (asi 1 lžíci)
  • olej

 

Příprava je jednoduchá a zabere vám asi jen půl hodiny. Nejprve oloupeme brambory a nastrouháme je nahrubo. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu, aby těsto nebylo příliš řídké. Poté přidáme mouku, utřený česnek, mléko, sůl i koření a důkladně promícháme.

 

Následně necháme na pánvi rozehřát olej. Pak na ni naběračkou postupně vléváme těsto. Jednotlivé bramboráky pak opékáme z obou stran dozlatova. Po usmažení můžeme ještě přebytečný tuk odstranit pomocí papírových utěrek. A můžeme podávat! 

 

Štavnaté kuře s bramborami

Máte doma remosku? Upečte si šťavnaté kuře s bramborami!

Je něco chutnějšího než pečené kuře s bramborami? Máme pro Vás recept, který si určitě zamilujete. Příprava tohoto hlavního chodu je jednoduchá, nezabere Vám moc času, protože většinu práce za Vás odvede remoska. Pečené kuře v remosce je raz dva hotové!

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=clanek&q=21133&limit=1&titulek=&button=&magid=21379&abver=

Lahodné francouzské brambory

Rádi zapékáte? Zkuste náš recept na francouzské brambory!

Francouzské brambory jsou klasika, která uspokojí dětské i gurmánské jazýčky. Pokud se chystáte na tuto legendu mezi zapékanými jídly poprvé nebo se chcete pouze inspirovat, vyzkoušejte recept na francouzské brambory, který náramně chutná, ale zvládne ho i začínající kuchař či kuchařka.

http://www.akcniceny.cz/widget/?ukaz=clanek&q=21216&limit=1&titulek=&button=&magid=21379&abver=

Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Potravina měsíce Březen: Šťovík

Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.