Domácí ovocný čaj
Čajíček připravený z ovoce, které máte nejraději, potěší nejen dospělé, ale především děti. Abyste se mohli do přípravy pustit, potřebujete svoje oblíbené ovoce. Jablka hrušky, pomeranče, mandarinky, meruňky, jahody, či borůvky (a další) řádně omyjte, zbavte jadérek i semínek a větší ovoce nakrájejte na kostičky stejné velikosti (nejlépe s hranou 0,5 centimetru).
Tip: Jablka a hrušky pro lepší chuť a prospěšnější účinky neloupejte. U citrusových plodů kůru naopak důkladně odstraňte, aby výsledný čaj nebyl hořký.
Nakrájené a očištěné ovoce nechte usušit v sušičce na ovoce. Pokud tento přístroj nevlastníte, použijte plech a troubu zapnutou na nejnižší stupeň. Po usušení nechte ovoce nadýchnout a opět do sebe vtáhnout trochu vlhkosti, a ještě jednou vložte krátce do trouby nebo sušičky. Usušené ovoce můžete skladovat buď podle druhů nebo si připravit svoje oblíbené kombinace.
Poté stačí nasypat směs do hrnečku a zalít horkou vodou.
Tip: Ovocné čaje můžete doplnit bylinkami a obohatit tak výbornou chuť o léčivé účinky. Pro slazení čajů používejte med.
Vánoční tip: Připravit si můžete i čaje plné vánočního aroma. Ke směsím z jablka, hrušek či pomeranče přidejte koření, jako jsou skořice nebo hřebíček.
Domácí zázvorový čaj
Zázvorový čaj je téměř doslova elixírem zdraví, protože zázvor působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol a pomáhá redukovat váhu. Pití zázvorového čaje vám pomůže při nevolnostech či migréně a využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce.
Zázvorový kořen můžete nastrouhat na hrubém struhadle či nakrájet na několik plátků. Zázvor s vodou přiveďte k varu a nechtě několik minut povařit (10–15 minut). Zejména děti, ale i dospělé, může štiplavá chuť zázvoru odradit. Pro zjemnění, oslazení a provonění použijte čerstvou citronovou šťávu a med.