Svatomartinská husa – tradice
Pojmy „svatomartinská husa“ nebo „svatomartinské hody“ zná téměř každý. Jaká je ale jejich historie a jak se s nimi pojí svatý Martin?
Martin se stal svatořečeným již za svého života. Legenda spojující svatého Martina a husy má hned dvě verze. Jedna z nich vypráví, že svatý Martin byl tak skromný, že se před svou volbou biskupem schoval, a to do husníku. Husám se ovšem vetřelec ani trochu nezamlouval a prozradily ho. Existuje ale i jiná historka. Husy prý velmi hlasitě kejhaly a rušily svatého Martina během kázání. V obou případech husy skončily za trest na pekáči.
Aby všechny dílky skládačky svatomartinských hodů zapadly krásně do sebe, je nutné zaměřit se i na období. I to má několik významů. Biskup Martin zemřel 8. listopadu a o tři dny později byl pohřben, proto se svátek sv. Martina slaví 11. listopadu. Toto období je spojeno i s dlouholetou tradicí, kdy je ukončena zemědělská sezóna, vrchnosti byly odváděny úroky a ochutnávalo se první víno. Poté navíc nastává období předvánočního adventního půstu (6 týdnů), tudíž 11. listopad byl poslední den, kdy se mohly stoly prohýbat pod horami dobrého jídla a pití.
Svatomartinské víno
Pokud se chystáte připravit nefalšovaný svatomartinský oběd, musíte zvolit i vhodný nápoj. Zlatým hřebem bude zcela zajisté neodolatelná husa, než se ale pustíte do jejího pečení a servírování, nezapomeňte pořídit svatomartinské víno neboli první víno nového ročníku. Podobně jako u „burčáku“ nesmí toto speciální označení v České republice nést jen tak každé mladé víno. „Svatomartinské víno“ je spojeno pouze s odrůdami Müller Thurgau, Veltínské červené rané, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Muškát moravský a Zweigeltrebe.
Recept

Svatomartinská husa
Pokud se bojíte, že svatomartinská husa vyžaduje zkušenosti šéfkuchaře, hoďte svoje obavy za hlavu. Na dokonalé pečínce je nejnáročnější čas. Vše ostatní je doslova brnkačka.
Ingredience:
- husa – 1 ks (ideální je zvolit husu mladou, cca 3 kg)
- kmín
- sůl
- jablka – záleží na velikosti husy
- vývar (zeleninový nebo z drobů)
Postup:
- Nejlépe 24 hodin před pečením (postačí i noc, tedy 12 hodin) si husu připravte, vyndejte z dutiny břišní droby a očistěte (zbytky peříček, odřízněte krk atd.).
- Z venku i zevnitř husu důkladně osolte a okmínujte.
- Takto připravenou budoucí pečínku nechte v chladu odstát uvedených 24 nebo alespoň 12 hodin.
- Před pečením břišní dutinu husy vyplňte jablky.
- Troubu rozehřejte na 150°C.
- Je dobré kůži na několika místech propíchnout vidličkou.
- Husu vložte do pekáčku prsíčky dolů. Chcete-li zamezit připékání, je vhodné podložit ji mřížkou nebo dřevěnými špejlemi. Zvolit můžete i kombinaci roštu a pekáčku pod ním, který bude zachytávat odkapávající sádlo.
- Husu pečte 3 až 4 hodiny. Maso musí být měkké a od kosti doslova odpadávat.
- Z pekáčku odeberte většinu tuku, nechte si jen vypečenou šťávu a připečeniny, které zalijete vývarem (zeleninovým nebo z drobů).
- Svařte na silnou šťávu.
- Podávejte s červeným zelím a oblíbenými knedlíky nebo bramborovými plackami (lokše).
