Vaše poloha:
Recept na středomořskou vepřovou panenku s rozmarýnem
(Foto: canva.com)
Recept na středomořskou vepřovou panenku s rozmarýnem
(Foto: canva.com)

16.07.2022

Recept na středomořskou vepřovou panenku s rozmarýnem

Vychutnejte si jemnou a šťavnatou panenku plněnou špenátem a sýrem feta v kombinaci s lahodnou rozmarýnovou omáčkou. Můžete si být jisti, že tato lehká večeře bude chutnat jako ze špičkové restaurace.

 

Panenka patří k nejoblíbenějším druhům masa. Je lahodná, jemná a její přípravu zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte proto náš recept na středomořskou panenku, který si zaručeně oblíbíte vy i celá vaše rodina.

 

Pokud hledáte recept na jednoduchou letní večeři, jejíž přípravou nebudete muset trávit celé odpoledne, pak jistě zkuste připravit lahodnou panenku na rozmarýnu. Jemné maso se peče nejvýše 20 minut a celkově vám tedy vaření nezabere více než hodinu

 

Na přípravu budete potřebovat:

 

 

Na náplň:

 

 

Do rozmarýnové omáčky:

 

 

Příprava náplně

 

Ze všeho nejdříve si připravte špenátovou náplň se sýrem feta, kterou budete panenku plnit. Její příprava vám nezabere více než pár minut.

 

1/ Na pánvi rozehřejte olivový olej, poté do něj přidejte vločky ze sušené papriky a utřený česnek.

2/ Poté přidejte čerstvý špenát a nechte jej dusit, dokud nezvláční. Případnou přebytečnou vlhkost ze špenátu nechte vyvařit. Pokud si však chcete ušetřit trochu času, můžete se vlhkosti opatrně zbavit i papírovými utěrkami.

3/ Následně přidejte sýr feta a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Pak už jen dochuťte solí a nechte vychladnout.

 

Jak naplnit vepřovou panenku?

 

Po vychladnutí náplně se můžete pustit do dalšího kroku přípravy, tedy plnění.

 

1/ Panenku rozkrojte podélně napůl. Dávejte však pozor, abyste prostřední část nepřekrojili úplně.

2/ Náplň rozetřete rovnoměrně uprostřed po celé délce panenky.

3/ Přeložte maso přes náplň. Aby panenka lépe držela pohromadě, můžete ji svázat pomocí řeznického provázku. Ten zajistí, že při manipulaci a pečení naplň nevyteče.

 

Rozmarýnová omáčka

 

Příprava rozmarýnové omáčky je velice jednoduchá. Stačí všechny ingredience řádně promíchat ve větší misce. Panenku v pekáčku následně směsí potřete a případně ji přelijte zbytkem. A pak už můžete péct!

 

Jak správně péct panenku

 

Panenka obsahuje ve srovnání s ostatními druhy vepřového masa jen minimum tuku. Při nesprávné úpravě tedy hrozí její vysušení a znehodnocení. Běžně se proto panenka zprudka restuje na oleji, aby se zatáhla a získala krásnou zlatavou barvu.

 

Pokud však pečete panenku v marinádě, můžete se zbytečnému špinění pánve vyhnout. Stačí panenku dát do trouby vyhřáté asi na 220 °C a prudce opékat přibližně 5 minut. Poté dopečte při nižší teplotě (190 °C) asi 10 až 15 minut. Délka pečení však může kolísat v závislosti na velikosti panenky – při pečení ji tedy vždy průběžně kontrolujte!

 

Hotová panenka by měla být uvnitř krásně růžová, měkká a šťavnatá. Hotovou panenku můžete rozpoznat pomocí teploměru, přičemž vnitřní teplota by měla dosahovat asi 65 °C. Pokud však nemáte teploměr na maso, snadno poznáte míru propečení i pohmatem. Maso by při dotyku mělo být měkké a zároveň pružné.

 

Příloha

 

A jakou k plněné panence zvolit přílohu? Zkrátka podle chuti! Jako lehkou večeři si ji můžete vychutnat s míchaným salátem i s kouskem tmavého pečiva. Chuť středomořské kuchyně se však výborně hodí také k opečeným bramborám či dušeným zeleným fazolkám.

 

Ať už si tedy vyberete jakoukoli z vašich oblíbených příloh, můžete si být jisti, že středomořská panenka nadchne všechny spolustolovníky.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Upečte si doma šťavnatou vepřovou panenku v marinádě

Chystáte-li se na oběd či večeři připravit vepřovou panenku, budete za svoji námahu stoprocentně odměněni. Chuť a struktura tohoto vysoce kvalitního masa totiž uspokojí i toho největšího gurmána. Jak ale panenku co nejlépe připravit? S námi navrhovaným receptem neuděláte chybu.

Roláda, která vám zajistí prázdné talíře: Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Jedna z rolád, která dokáže okouzlit chuťové pohárky každého milovníka masitých pochoutek, je vepřová panenka se sušenými rajčaty. Tato lahůdka, kombinující šťavnaté maso s intenzivní chutí sušených rajčat, je ideálním řešením pro každou slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak na to, aby se z vaší kuchyně line jenom vůně, která nikoho nenechá chladným.

Recept na vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Vepřové medailonky se smetanou a gnocchi: Dokonalá kombinace pro vaši večeři

Každý z nás občas touží po jednoduchém, ale přesto výtečném jídle, které potěší naše chuťové buňky. Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou a s gnocchi právě nabízejí tu správnou kombinaci elegance a chutí. Připravené během pár chvil, toto jídlo je hotová klasika, která nikdy nezklame. Nebojte se experimentovat s masem a smetanou – uvidíte, že úspěch bude neodvratný.

Jak připravit perfektní řízky z vepřové panenky?

Máte chuť na skvělý domácí oběd a toužíte po perfektních řízcích z vepřové panenky? Vyzkoušejte tento recept na chutné a šťavnaté řízky, které si zamilujete. Navíc vám představíme recept na křupavé brambory jako ideální přílohu k těmto lahůdkám.

Recept na skvělé špenátové muffiny s Cottage

Špenát a Cottage sýr se k sobě skvěle hodí, proto jsme pro vás připravili recept na špenátové muffiny se sýrem. Tyto jemné, šťavnaté a lahodné muffiny s Cottage můžete jíst k snídani, svačině i večeři.

Recept na pečenou vepřovou panenku obalenou v koření

Vepřové panenky není nikdy dost, a proto pro vás máme další skvělý recept. Určitě vás překvapí jednoduchost a šťavnatost.

Grilovačka: Vepřové špízy v marinádě

Jakou největší pochoutku si můžete udělat na grilu? My doporučujeme špízy. Můžete si je vyrobit podle své vlastní chuti, jsou jednoduché a rychlé. Připravili jsme pro vás recept na špízy z vepřové panenky.

Recept na pečené kuře s bylinkami, které si zamilujete!

Pečené kuře je oblíbenou pochoutkou, která má hned několik výhod. Nejen, že na nedělní oběd nasytí celou rodinu, ale je velmi jednoduché na přípravu a šetrné k peněžence. Dnes si ukážeme inspiraci na přípravu pečeného kuřete s bylinkami a domácím bylinkovým máslem. Jako přílohu pak baby brambory pečené v pekáči spolu s kuřetem.

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.