Co se v článku dozvíte?
- Jaká je tradice vosích hnízd na Vánoce?
- Krok za krokem recept na vosí hnízda z piškotového těsta.
- Jak připravit variantu s karamelovou náplní?
- Tipy na skladování vosích hnízd, aby vydržela čerstvá.
Vosí hnízda patří mezi oblíbené vánoční cukroví nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro svou nepečenou přípravu, která šetří čas v předvánočním shonu. Jemné těsto z piškotů a másla v kombinaci s krémovou náplní a vůní rumu tvoří jedinečný dezert. Hnízda se tradičně servírují na piškotech a jsou dokonalým doplňkem k vánočnímu cukroví.
Recept na vosí hnízda
Ingredience:
- 200 g mletých dětských piškotů
- 100 g másla (změkčeného)
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce kakaa
Náplň:
Postup:
- Příprava těsta:
- Mleté piškoty smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem.
- Přidejte změkčené máslo a rum, vypracujte jemné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu rumu nebo kapku mléka.
- Formování hnízd:
- Pomocí speciálních formiček na vosí hnízda vytvarujte těsto do typického tvaru hnízda. Pokud nemáte formičky, můžete těsto tvarovat ručně.
- Příprava náplně:
- Změkčené máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, žloutkem a rumem do hladkého krému.
- Plnění hnízd:
- Do každého hnízda vytvořte malý otvor a naplňte jej připraveným krémem.
- Servírování:
- Hnízda položte na dětské piškoty a lehce přimáčkněte.
Recept na vosí hnízda s karamelovou náplní
IngredienCe:
- 200 g mletých dětských piškotů
- 100 g másla (změkčeného)
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce kakaa
Náplň:
- 200 g karamelového kondenzovaného mléka (karamelka)
- 50 g másla
Postup:
- Těsto: Připravte těsto stejně jako v klasickém receptu.
- Karamelová náplň:
- Karamelové kondenzované mléko vyšlehejte s máslem do hladkého krému.
- Formování a plnění:
- Stejně jako u tradičního receptu vytvarujte hnízda a naplňte je karamelovým krémem.
- Servírování:
- Hnízda opět položte na piškoty a lehce přitlačte.
Jak skladovat vosí hnízda do Vánoc?
Vosí hnízda skladujte v uzavíratelné dóze na suchém a chladném místě. Mezi jednotlivé vrstvy hnízd vložte pečicí papír, aby se neslepila. Pokud je náplň z másla a žloutku, uložte hnízda do lednice, kde vydrží čerstvá až dva týdny. Před podáváním je vyndejte na několik hodin na pokojovou teplotu.






































































































































