Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit slaný štrúdl z listového těsta?
- Recepty na tři neodolatelné kombinace.
- Tipy na servírování a uskladnění slaných štrúdlů.
Slaný štrúdl je univerzálním receptem, který můžete přizpůsobit svým chutím. Díky listovému těstu je příprava rychlá a snadná. Plní se kombinacemi ingrediencí, které vytvoří neodolatelné chutě – od svěžích bylinek po syté náplně s masem a sýrem. Zde vám přinášíme tři originální recepty, které potěší každého milovníka slaných dobrot.
Recept na slaný štrúdl s mozzarellou, rajčaty a bazalkou

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 200 g mozzarelly
- 2 střední rajčata
- Čerstvá bazalka
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
Postup:
- Rozválejte listové těsto na pečicí papír.
- Mozzarellu nakrájejte na plátky a rozložte je na střed těsta.
- Rajčata nakrájejte na kolečka, přidejte je k mozzarelle a posypte čerstvou bazalkou.
- Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Zaviňte těsto, kraje dobře utěsněte a potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Recept na slaný štrúdl s klobásou, cibulí a chilli papričkami

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 200 g pikantní klobásy
- 1 větší cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g strouhaného sýra (např. čedar)
Postup:
- Rozválejte těsto a poklaďte ho na pečicí papír.
- Klobásu nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka a chilli papričku nasekejte na drobno.
- Na těsto rozložte klobásu, cibuli a chilli. Posypte sýrem.
- Zavřete těsto, okraje pečlivě uzavřete a povrch potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte na 180 °C asi 30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Recept na slaný štrúdl s ricottou a vlašskými ořechy

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 250 g ricotty
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- Špetka soli
Postup:
- Rozválejte listové těsto na plát.
- Ricottu smíchejte s mletými vlašskými ořechy a medem, osolte podle chuti.
- Směs rovnoměrně rozetřete na střed těsta.
- Štrúdl zaviňte, kraje dobře utěsněte a povrch potřete vejcem.
- Pečte v troubě na 180 °C asi 25–30 minut, dokud nebude štrúdl zlatavý.
Tipy na servírování
- Teplé i studené: Štrúdly chutnají skvěle čerstvě upečené, ale i vychladlé.
- Dipy: Podávejte s domácí rajčatovou omáčkou, česnekovým dipem nebo jogurtovým dresinkem.
- Ozdoba: Nakrájejte na plátky a ozdobte bylinkami nebo nastrouhaným sýrem.