Legenda
Svatý Martin se narodil roku 316 n. l. a dle legendy měl Martin věnovat půlku svého vojenského pláště žebrákovi u cesty (častý výjev na obrazech). A proč je spojován právě s husami? Vybrat si můžete hned ze dvou vysvětlení. Buď se Martin před tím, než byl zvolen biskupem, skrýval mezi husami, které ho svým štěbetáním prozradily nebo ho křik hus rušil při kázání natolik, že se jim pomstil pekáčem v troubě.
Navíc je 11. listopad spojován i s prvním sněhem (Svatý Martin přijede na bílém koni.) a mladým vínem, které v tomto období vinaři stáčí.
Svatomartinská husa
Dokážete si představit Vánoce bez smaženého kapra s bramborovým salátem či Velikonoce bez typického mazance? Již tuto neděli 11. listopadu bychom měli podávat Svatomartinskou husu. I když honosný název může vystrašit, že příprava pochoutky bude složitá, opak je pravdou.
Ingredience:
- 1 husa (cca 3 kg)
- 2–3 lžíce kmínu
- sůl
Nejprve si připravte samotnou husu. Z útrob vyndejte droby, oškubejte přebytečná brka, omyjte a opatrně osušte papírovou utěrkou. Poté husu zevnitř i zvenku důkladně osolte a kůži ze všech stran posypte kmínem. Takto ochucenou husu položte prsíčky dolů na pekáč, podlijte vodou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Přibližně za hodinu husu obraťte, abyste mohli propíchat kůžičku vidličkou. Sádlo se tak snáze vypeče. Během pečení je dobré ji občas přelít vyškvařeným sádlem. Vypečený tuk nezapomeňte také průběžně odebírat. Husu pečte dozlatova, trvá to přibližně 1 až 1,5 hodiny. Na jedno kg drůbeže počítejte cca jednu hodinu. Pokud toužíte po extra vypečené pečínce, dopékejte ji zhruba 10 až 20 minut na 200 °C.
Podávejte s červeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Pro zvýraznění chuti a zvlažení hrdla nezapomeňte na sklenici výtečného vína.