Domácí gnocchi - recept
Ingredience
- 900 g brambor
- 2 žloutky
- 1 dl oleje
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Jak udělat domácí noky – postup
1. Brambory uvařte ve skořápce. Nesmíte je převařit, jakmile se začne oddělovat slupka od brambor, pak by už měly být venku.
2. Když jsou brambory uvařené, trochu je ochlaďte, poté oloupejte a rozmačkejte. Důležité je, aby byly suché, to znamená, že nejsou nasáklé vodou, protože v tom případě je potřeba více mouky. Čím méně mouky, tím chutnější gnocchi.
3. Když jsou brambory rozmačkané, přidejte sůl, žloutky, olej a mouku a vypracujte těsto. Pokud hnětete těsto příliš dlouho, začne se lepit. Dejte však pozor, aby se všechny ingredience spojily.
4. Těsto na noky rozdělte na 4 stejné části a položte je na lehce pomoučenou plochu.
5. Každou část rukama mírně ztenčujte, ale vynechte mouku. Jakmile se začne těsto lepit, přidejte mouku, ale velmi málo, jen tolik, aby se dalo těsto tvarovat rukama na rolku tloušťky 1 centimetr. V této fázi je nakrájejte na přibližně stejné kousky.
6. Nakrájené noky můžete nechat přesně v tomto tvaru, ale můžete z nich vytvarovat malé kuličky, do jejichž středu přimáčkněte špičku tlustšího nože, budou vypadat jako zrnko kávy.

7. Domácí gnocchi nechte odležet alespoň 30 minut. Poté je dejte vařit nebo zmrazit. Jakmile vyjdou na povrch, tak jsou domácí noky hotové.