Tuřín je starobylá kořenová zelenina, na kterou by naši předci nenechali dopustit. Přesto se však stal téměř neznámou rostlinou, se kterou se v současné době běžně nesetkáme. Jde přitom o nesmírně zdravou, lehce stravitelnou potravinu, která má v gastronomii široké užití a je možné z ní připravit nepočet lahodných pokrmů.
Tuřín, brukev řepka tuřín, je velice užitečná rostlina, která se v minulosti těšila velké oblibě. Díky snadnému pěstování a skvělým výživovým vlastnostem tuřín v dějinách zachránil nespočet lidských životů a historicky byl jednou z klíčových potravin.
Tuřín se začal jako hospodářská plodina pěstovat již před 4000 lety. Díky velkým výnosům a malým nárokům na pěstování se stal důležitým zdrojem výživy pro nejchudší vrstvy obyvatel. Ve středověku byly tuříny určeny zejména pro spodinu a často se využívaly jako krmná plodina pro dobytek. Zejména během válečných let však byl přínos tuřínu zásadní, často byl jednou z mála dostupných potravin a zamezoval tak vzniku hladomorů. Po druhé světové válce se ale tato zelenina velké části obyvatelstva znechutila a téměř vymizela z našeho jídelníčku.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Většina z nás tuřín konzumuje jen zřídka a jen málokdo tedy ví, že se jedná o velice prospěšnou plodinu. Kromě vysokého obsahu vlákniny se tuřín pyšní i vysokým obsahem vitaminu C a mnoha minerálů. Tuřínu navíc dodávají jeho typicky štiplavou chuť glukosinoláty, které účinně snižují riziko vzniku rakoviny.
Jaké látky tedy zelí obsahuje?
- vitamín C
- vitamin K
- provitamín A a vitaminy řady B (zejména B6 a B1)
- minerály: vápník, draslík, fosfor, síru, zinek a další
- přírodní barviva – karoteny
- glukosinoláty
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Tuřín má prokázaný pozitivní vliv na naše zdraví a jeho konzumací dodáváme tělu esenciální živiny. Důvodů, proč tuřín konzumovat je tedy nespočet. Mezi ty hlavní můžeme zařadit například tyto:
- Díky vysokému obsahu vlákniny prospívá správnému trávení a podporuje peristaltiku střev
- Má nízkou kalorickou hodnotu a pomáhá při redukci váhy
- Obsahuje antioxidanty, které slouží pomáhají předejít vzniku rakoviny
- Obsahuje mnoho vápníku a je proto vhodný při zlomeninách a osteoporóze
- Pomáhá detoxikovat organismus a vylučovat škodlivé látky
- Prospívá zdraví kůže, nehtů a kostí
- Pomáhá vylučovat kyselinu močovou a je tedy vhodný pro léčbu dny, revmatismu a artrózy
Nutriční a kalorické hodnoty
Tuřín je ideální dietní potravinou, jelikož se skládá asi z 90 procent z vody a obsahuje mnoho vlákniny. Navíc v něm nenajdete téměř žádný tuk a jen minimum jednoduchých cukrů. Je tedy vhodný i pro diabetiky.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které tuřín obsahuje:
Živina | na 100g | DDM (100 g) |
Voda | 91.02 g | - |
Energetická hodnota | 22 kcal | 1.1 % |
Bílkoviny | 2.2 g | 4.9 % |
Tuk | 0.13 g | 0.2 % |
Minerální soli | 2.33 g | 38.8 % |
Vitamin C | 30 mg | 50.0 % |
Vitamin B1 (tiamin) | 0.1 mg | 6.7 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) | 0.106 mg | 5.3 % |
Vitamín A | 6326 MJ | 126.5 % |
Vitamín K (fylochinon) | 400 µg | 500.0 % |
Užití v kuchyni
Pokud byste tuřín rádi zařadili do svého jídelníčku, ale nevíte si rady s tím, jak ho upravovat, máme pro vás několik tipů.
Tuřín lze zpracovat celý včetně natě a listů. Mladší bulvy se dají konzumovat i zasyrova a jejich chuť připomíná kedlubnu. Dají se tedy konzumovat samostatně či jako součást míchaných salátů. Listy se většinou tepelně upravují a lze je upravovat podobným způsobem jako špenát. Skvěle tedy chutnají jak dušené, tak v nerůznějších druzích quichů a slaných koláčů.
Větší bulvy lze zpracovat a připravit z nich mnoho lahodných pokrmů. Velmi oblíbené a jednoduché jsou tuřínové hranolky, které jsou méně kalorickou alternativou k těm bramborovým. Často se tuřín také zapéká a je součástí mnoha polévek.
Z tuřínu je možné si připravit také mnoho příloh, oblíbené jsou různé druhy tuřínových pyré a kaší, které mají velice jemnou chuť. Fanoušci nakládané či kvašené zeleniny si pak mohou vychutnat tuřín i v této podobě.
Recepty z tuřínu
.png)
Zapečený tuřín s parmazánem
Zapečený tuřín je netradiční příloha, které se hodí ke steakům, rybám i grilovanému masu. Díky lahodné kombinaci chutí parmazánu a tuřínu si tento jednoduchý recept jistě zamilujete.
Potřebné suroviny:
- 1 kg tuřínu
- 50 g strouhaného parmazánu
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- 1 lžíce másla
- Rozmarýn, sůl a pepř na dochucení
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Do pekáčku si naskládáme na měsíčky nakrájený tuřín zbavený slupky. Poté přelijeme dvěma lžícemi oleje, zasypeme parmazánem a ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme tak, aby se jednotlivé kousky obalily.
Kousky rovnoměrně poskládáme do jedné vrstvy. Pokud nám část sýra zbude, můžeme ho nasypat nahoru a vytvořit tak lahodnou krustu. Pak už jen pečeme asi půl hodiny, v průběhu pečení je vhodné kousky jednou otočit, aby byly rovnoměrně opečené. Pak už můžeme podávat.
.png)
Tuřínové hranolky
Tuřínové hranolky jsou chutnou alternativou klasických bramborových, navíc jsou méně kalorické. Jejich příprava nám nezabere moc času a pochutná si na nich celá rodina.
Na tuřínové hranolky budeme potřebovat:
- Tuřín 1 ks
- 2 lžíce oleje
- Bylinkové koření a sušený česnek
- Sůl
Troubu si předehřejeme na 230°C. Tuříny oloupeme a nakrájíme na asi centimetr široké hranolky. Ty vaříme přibližně 5 minut v osolené vodě. Poté hranolky scedíme a smícháme s olejem a kořením tak, aby byly rovnoměrně obalené. Pak už jen hranolky rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova. Můžeme podávat s oblíbeným dipem, omáčkou či jako přílohu k masu.