Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml tekutého jogurtu
- 30 g cukru
- 1 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 250 g zakysané smetany
- Ovoce (borůvky, maliny, banány)
Postup
1. Nejdříve v míse smícháme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl.
2. Poté oddělíme žloutky od bílků. Žloutky promícháme metličkou a přidáme tekutý jogurt a mléko. Vše dobře promícháme, aby se ingredience spojily.
3. Postupně přidáváme směs vajec a mléka k suchým ingrediencím a opět metličkou rozmícháme tak, aby nebyly žádné hrudky.
4. Máslo rozpustíme a přidáme ho do připravené směsi. Vše zase dobře promícháme.
5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do připravené směsi.
6. Pánev na lívance potřeme olejem. Na chvíli pánev zahřejeme na vysoké teplotě, a poté teplotu snížíme.
7. Těsto opatrně naléváme na pánev a opečeme lívanec, dokud se na druhé straně neobjeví bublinky. Pak lívanec otočíme a opečeme pár minut z druhé strany.
8. Hotové lívance podáváme ozdobené zakysanou smetanou a kousky ovoce. Lívance se smetanou a ovocem vrstvíme na sebe a podle chuti poprášíme moučkovým cukrem. Podáváme vždy teplé.
Dobrou chuť!
TIP: Zkuste také podávat lívance s ovocem a javorovým sirupem. Skvělá kombinace jsou i lívance potřené Nutellou a pokladené kousky banánů.
