Vaše poloha:
„Ochutnala jsem mango, pistácii i levanduli, ale k vanilce se vždycky vracím.“
(Foto: canva.com)
„Ochutnala jsem mango, pistácii i levanduli, ale k vanilce se vždycky vracím.“
(Foto: canva.com)

19.08.2025

„Ochutnala jsem mango, pistácii i levanduli, ale k vanilce se vždycky vracím.“

Lucie, 34 let z Brna, miluje zmrzlinu od dětství. Zkoušela desítky chutí – od klasické čokoládové po exotické mango, pistácii či levanduli. Přesto se vždy znovu vrací k vanilkové zmrzlině, která jí připomíná dětství i první letní lásky. Její příběh o hledání dokonalé příchutě odráží i to, jak Češi skutečně volí mezi klasikou a trendy novinkami.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké jsou aktuální preference Čechů při výběru zmrzliny?
  • Proč klasické příchutě stále dominují?
  • Jak se prodávají sorbety a exotické varianty?
  • Jak osobní zkušenost hlavní postavy odráží širší trend?

 

Dětství provoněné vanilkou

 

Pamatuju si to úplně přesně. Seděla jsem na lavičce před cukrárnou v centru Brna, v ruce kornout s vanilkovou zmrzlinou a prsty lepivé od rozpuštěných kapek. „Ta tvoje vanilka je nuda,“ škádlila mě tehdy kamarádka Jana, která si vždy brala jahodovou. Ale já jsem nedala dopustit na svou krémovou klasiku.

 

Od té doby se hodně změnilo. Z cukráren se staly moderní gelaterie, kde vám nabídnou sorbet z marakuji, slaný karamel, levanduli nebo bazalku. A já? Pořád experimentuji. Ale stejně jako tehdy na lavičce – nakonec se vracím k vanilce.

 

Dilema mezi klasikou a novinkami

 

„Lucie, máš ochutnat mango, je boží!“ přesvědčovala mě nedávno kolegyně z kavárny, kde pracuji. Postavila přede mě barevný kopeček sorbetu. Zkusila jsem. Byl osvěžující, šťavnatý, skoro jako kousek léta v misce. Přesto mi v hlavě zněla otázka: Proč mě to táhne zpátky k vanilce?

 

V kavárně denně sleduji, co si lidé objednávají. Ano, pár nadšenců sáhne po pistácii, mangovém sorbetu nebo levanduli. Ale drtivá většina se vrací ke klasice. „Máte čokoládovou? Jahodovou? Vanilkovou?“ To jsou nejčastější dotazy.

 

Češi a jejich nejoblíbenější příchutě

 

Podle průzkumů patří mezi nejprodávanější příchutě v Česku právě vanilková zmrzlina, čokoládová a jahodová. Tyto tři dohromady tvoří více než polovinu všech prodejů. Sorbety a exotické příchutě jsou lákadlem, ale spíše pro mladší generace nebo pro ty, kteří chtějí „zkusit něco nového“.

 

Prodavač zmrzliny na brněnské Moraváku mi nedávno řekl: „Každý rok se objeví nová módní vlna – jednou je to slaný karamel, podruhé levandule. Lidi to vyzkouší, ale pak se vrátí k vanilce. Ta je prostě jistota.“

 

Dialogy, které potvrzují trend

 

„Já jsem čokoládový typ,“ směje se můj kamarád Petr, když spolu sedíme u fontány. „Ale víš co? Stejně si dám občas vanilku, protože nic tak nepasuje k horkým malinám.“

 

V práci zase poslouchám zákazníky:
„Pro dceru jahodovou, pro mě vanilkovou, prosím.“
„Já bych chtěla něco netradičního. Máte tu pistácii?“
A když ji dostanou, často ještě dodají: „Ale příště si zas vezmu čokoládu.“

 

Vyústění: Návrat k srdcovce

 

Stála jsem nedávno u pultu se zmrzlinou a váhala. Mango nebo vanilka? Prodavač se usmál: „Tohle rozhodnutí vidím u lidí pořád. Vezmou novinku, ale k vanilce se vrátí. Jako domů.“ A měl pravdu. Nakonec jsem sáhla po vanilkové zmrzlině.

 

Možná proto, že vanilka není jen chuť. Je to vzpomínka na dětství, na babiččin kornout, na první polibek před cukrárnou. A i když ochutnám mango, pistácii nebo levanduli, k vanilce se prostě vždycky vrátím.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, emimino.cz

Mohlo by Vás zajímat

„V obchodě to vypadalo čerstvé, doma to bylo jiné,“ říká Eva o nákupu masa pod speciálním světlem

Eva Králová z Brna si nedávno odnesla z obchodu balíček masa a košík ovoce, které pod jasnými světly vypadaly neodolatelně čerstvé. Jenže doma přišlo vystřízlivění – barvy ztratily lesk a kvalita zdaleka neodpovídala dojmu z prodejny. Příběh ukazuje, jak nás může manipulace se světlem v obchodech nenápadně ovlivnit.

„Otevřu okno a mám hospodu v obýváku,“ popisuje Petra boj s kouřem od sousedů

Stačí pár potáhnutí a její byt se promění v zakouřenou místnost. Petra, 41letá grafička z Olomouce, už měsíce bojuje s kouřem od sousedů, který se jí valí dovnitř pokaždé, když chce vyvětrat. Kromě zápachu jí na balkon často přistávají i nedopalky. Jaké má možnosti obrany a proč se některá města už snaží kouření na balkonech zakázat?

„Netušila jsem, že večerní káva může bránit regeneraci mozku. Teď už si dávám pozor.“

Klára pila kávu celý den, aby zvládla pracovní tempo. Odpolední šálek byl pro ni rituál, večerní „dobíječ“ energie. Jenže čím dál častěji se budila uprostřed noci a ráno vstávala vyčerpaná. Teprve když narazila na studii o vlivu kofeinu na hluboký spánek, pochopila, co se děje – a začala měnit svůj pitný režim.

„Ve skladu máme 38 stupňů a jeden větrák pro deset lidí,“ říká Jana o práci v horku

Jana pracuje pátým rokem jako skladnice v logistickém centru. V době vlny veder se teplota v hale šplhá k 38 °C a jediný větrák sdílí deset lidí. Jak se s horkem vypořádává, co říká Zákoník práce a jak podobné podmínky snášejí lidé v jiných profesích?

„To dítě do vozíku nepatří,“ řekla přísně a lidé kolem se zarazili

Lucie, třicetiletá maminka z Brna, si šla v sobotu dopoledne jen pro pár věcí. Místo klidného nákupu se ale ocitla uprostřed ostré debaty o hygieně a bezpečnosti dětí v nákupních vozících. Rozdílné názory rodičů, zákazníků i zaměstnanců obchodu ukázaly, že téma rozděluje veřejnost i odborníky.

„Nikdy nezapomenu na její hlas: Ta uklízečka dokázala mého syna uklidnit během pár minut“

Strach, bezmoc a pohledy desítek lidí. Petra si myslela, že tohle už nemůže zvládnout. Pak se ale objevila starší uklízečka, která s klidem a empatií udělala něco, co se zdálo nemožné – během pár minut proměnila křik a slzy v klidný úsměv.

„Překvapilo mě, že mi dali jiné balení, než napsal doktor. Nevěděla jsem, že to smí,“

Alena přišla do lékárny s jasným očekáváním, ale domů si odnesla jiné balení léků, než jaké jí předepsal lékař. Situace ji zaskočila – nešlo ale o chybu, nýbrž o běžnou praxi. Jak to vlastně v lékárně funguje a co všechno si lékárníci smějí dovolit?

„Jděte támhle.“ V supermarketu mi zakázali vybrat si pokladnu

Lenka šla po práci na běžný nákup. Místo klidného večera ji ale čekala konfrontace s personálem u pokladny, který jí odmítl umožnit rozhodnout se, jak chce zaplatit. Z malé situace se stal moment, který v ní rezonuje dodnes.

„Vytáhla mi z košíku máslo a odešla.“ Reálný příběh ukazuje temnou stránku slev

V obchodech v období slev přibývá konfliktů mezi zákazníky. Když paní Ivetě někdo vzal zboží přímo z jejího košíku, nestačila se divit. Co dělat, když se vám stane něco podobného? A jak v takové situaci správně zareagovat?

Pečivo v obchodě osahával rukou: „Zvedl se mi žaludek,“ říká Kateřina

Kateřina, třiatřicetiletá grafička z Plzně, zažila při nákupu v supermarketu nepříjemnou scénu. Zákazník před ní vybíral pečivo přímo rukou. Odporné? Ano. A bohužel i běžné. Jaké hrozí riziko a co se dělá v zahraničí jinak?

Spolupracujeme s: