Vitamin D – proč je tak důležitý
Vitamin D přispívá k:
- vstřebávání a využití vápníku a fosforu,
- přenosu nervových signálů,
- syntéze bílkovin pro absorpci vápníku v gastrointestinálním traktu,
- správnému fungování imunitního, kardiovaskulárního, svalového a nervového systému,
- správnému fungování mozku a slinivky břišní,
- normální mineralizaci kostí.
- správné funkce srdce,
- srážení krve.
Příčiny nedostatku vitaminu D
Možné příčiny nedostatku vitaminu D v tělě jsou:
- nedostatečná konzumace potravin, které jsou zdrojem vitaminu D,
- nedostatečné vystavení slunečnímu záření,
- život ve znečištěné oblasti,
- potíže s trávením,
- obtížnost funkce ledvin,
- tmavší pleť,
- obezita,
- těhotenství nebo kojení.
Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D?
Mezi příznaky nedostatku vitaminu D patří tendence k nachlazení, rychlá únava, křehké zuby a kosti, deprese a úzkost.
Každý, kdo má příznaky nedostatku vitaminu D, může velmi snadno potvrdit nebo vyvrátit své podezření krevními testy. Méně než 12 nanogramů na mililitr (ng / ml) krve naznačuje nedostatek vitaminu D.
Způsoby, jak doplnit vitamin D
1) Užívání doplňku stravy s vitaminem D – lze koupit ve většině lékáren bez lékařského předpisu, ale pacient by se měl o vhodné dávce poradit s lékařem. U většiny dospělých je doporučená denní dávka 600 IU (mezinárodní jednotky) a u pacientů nad 70 let je doporučená denní dávka 800 IU. 400 IU je dost pro děti do 12 měsíců. Podle nových doporučení je maximální tolerovatelná denní dávka pro dospělé 4000 IU.
2) Vystavení kůže slunci – vždy, kdy to počasí dovolí, zůstaňte venku alespoň půl hodiny, nejlépe mezi 11. a 13. hodinou. Pokud máte světlou pleť nebo jste měli rakovinu kůže, poraďte se s lékařem a zvažte riziko vystavení slunci oproti riziku nedostatku vitaminu D.
3) Strava bohatá na vitamín D – jídlo není nejlepším zdrojem tohoto vitaminu, ale můžete doplnit doporučenou denní dávku tohoto vitaminu konzumací určitých potravin – losos, tuňák, makrela, olej z rybích jater, krevety, houby, vejce, mléko a mléčné výrobky.
