Zvýšená teplota či horečka doprovází mnohá onemocnění jako je chřipka, angína nebo obyčejné nachlazení. Jedná se o přirozený obranný mechanismus organismu, který našemu tělu pomáhá vypořádat se s infekcí. Kdy je však dobré začít horečku snižovat? A jak na to bez polykání léků?
Kdy začít se snižováním horečky?
V zimních měsících horečka trápí mnoho z nás a je tak důležité vědět, jak si s ní poradit. Obecně platí, že teploty do 37,5 °C není vhodné snižovat léky, protože zvýšená teplota pomáhá tělu vypořádat se s nemocí. U dětí pak platí, že pokud teplota překročí 38 °C, je nutné začít se snižování teploty. Toho můžete dosáhnout hned několika způsoby, tedy užitím léků, chladivých zábalů či pomocí přírodní medicíny.
Léky proti horečce
Léky pro snižování tělesné teploty, mezi něž patří známý paracetamol, jsou patrně nejefektivnější a pomáhají nám vypořádat se i s nejtěžšími případy horečky. Antipyretika jsou tak nejspolehlivější pomocníci, kteří mohou snížit teplotu až po dobu 4 hodin. Léky však mohou mít některé vedlejší účinky a zatěžují naše játra, v lehčích případech je tak lepší se farmakům raději vyhnout.
Zejména u dětí je také nezbytné řádně nastudovat doporučené dávkování, které byste nikdy neměli překročit. To platí pro tablety i sirupy. Je dobré pamatovat i na to, že antipyretika bývají obsažená v nejrůznějších povzbuzujících horkých nápojích proti nachlazení. Při kombinaci několika přípravků tedy vždy zkontrolujte složení a příbalový leták.
Chladivé zábaly
Pokud chcete horečku snížit rychle a poměrně drasticky, můžete využít chladivých zábalů, studených koupelí či sprch. Mnohé babičky dosud doporučují vložení chladivého obkladu (např. sáček s mraženou zeleninou obalený tkaninou) do oblasti podpaží či třísel. Jedná se však o nepříjemný avšak efektivní způsob, jak horečku rychle snížit. Jeho nevýhodou je také omezená doba účinku.
Přírodní pomocníci v boji s horečkou

Pomohou šípek i černý bez
Pro správnou funkci imunitního systému je důležitý vitamin C. Ten nejdeme v mnoha druzích ovoce (šípek, rakytník, rybíz, citrusy, …) a jeho včasné doplnění často poskytuje tělu potřebnou úlevu. Kromě konzumace ovoce si tak v zimním období můžete dopřát šípkový čaj či macerát. Zejména macerát umožňuje zachování maxima léčivých látek obsažených v plodech šípku.
Kromě šípku si můžete vitamin C doplnit i z plodů černého bezu, které se při zvýšené teplotě rovněž doporučují.
Ženšen, přírodní všelék
Latinský název ženšenu Panax pochází z řeckého slova panacos, tedy všelék. Kromě blahodárného účinku na naše zdraví a vitalitu ženšen působí antipyreticky a snižuje tak tělesnou teplotu při horečkách. Tuto mimořádnou bylinu můžete dostat sušenou, případně v podobě prášků, kapslí i tinktury.
Oblíbený zázvor
Při horečkách pomůže i osvědčený zázvor. Ačkoli přímo nesnižuje zvýšenou teplotu, pomáhá tělu bojovat s infekcí. Působí antisepticky a antibakteriálně, navíc obsahuje mnoho minerálů a vitaminů. Díky těmto vlastnostem pomáhá tělu vypořádat se s infekcí a urychluje tak i vyléčení horečky.
Léčivá síla bylinek
Existuje mnoho bylinek, které jsou známé svým pozitivním vlivem na horečnaté stavy. Mezi ty nejúčinnější patří šalvěj, heřmánek, tužebník či zeměžluč. Pomůže i čaj z květů černého bezu a lípy. Čaj z bylin popíjejte nejlépe třikrát denně, nejlépe s medem a citronem.
Na infekční onemocnění má blahodárný vliv i třapatka, spíše známá pod latinským jménem Echinacea. V jejím případě jsou však výrazně účinnější tinktury či maceráty. Do čaje se z třapatky vyluhuje poměrně málo léčivých látek a její léčivý účinek tak není při pití čaje příliš výrazný.