Co se v článku dozvíte:
- Které potraviny se po zmrazení znehodnotí
- Proč některé suroviny mění chuť i vzhled
- Jak potraviny správně uchovávat místo mražení
- Kdy lze mrazení výjimečně povolit
1. Měkké sýry ztrácí chuť i texturu
Zatímco tvrdé sýry jako parmazán nebo eidam se dají v mrazáku uchovat až dva měsíce, měkké sýry (např. brie, camembert, feta či čerstvý smetanový sýr) se po rozmrazení mění ve vodnatou hmotu bez chuti.
Pokud ale sýr použijete do omáčky nebo zapékaného pokrmu, změna textury nemusí tolik vadit.
2. Jogurt a smetana na vaření se po rozmrazení srazí
Mléčné výrobky s vyšším obsahem vody nejsou pro mražení ideální. Po rozmrazení se oddělují tuky a voda, vzniká zrnité nebo vodnaté těsto.
Jogurt nebo smetanu lze zmrazit jen tehdy, pokud se později použijí do teplých jídel – například polévek či omáček. Na dezerty nebo šlehačky už se nehodí.
3. Zelenina s vysokým obsahem vody se rozpadá
Okurky, rajčata, salát nebo cukety se po rozmrazení promění v kašovitou hmotu. Vhodné jsou pouze do vařených jídel (např. omáček nebo smoothie), kde na konzistenci tolik nezáleží.
Pro zachování tvaru a chuti je lepší tyto druhy konzumovat čerstvé.
4. Smažená a mastná jídla ztrácí křehkost
Domácí hranolky, řízky nebo smažená zelenina po rozmrazení ztratí křupavost a zůstanou mastné a rozbředlé.
Průmyslově mražené výrobky (např. rybí prsty nebo krokety) jsou upraveny speciálně pro nízké teploty, ale domácí verze takovou úpravu nemají. Raději je skladujte jen pár dní v lednici.
5. Vařená vejce tvrdnou a gumovatí
Pokud dáte vařená vejce do mrazáku, bílek po rozmrazení ztvrdne a gumaří. Žloutek je možné zmrazit jen tehdy, když se předem promíchá s trochou soli nebo cukru, jinak se po rozmrazení stane želatinovým.
Ideální je uchovat vařená vejce pouze v chladničce – vydrží 3 až 4 dny.
6. Čerstvé bylinky ztrácí vůni i barvu
Bylinky jako petržel, bazalka nebo kopr se v mrazáku rozpadnou, zhnědnou a ztratí vůni.
Pokud je chcete uchovat déle, nasekejte je a zamrazte v olivovém oleji v tvořítku na led – tak si zachovají barvu i chuť. Nebo je jednoduše používejte čerstvé těsně před podáváním jídla.
7. Syrové brambory, mrkev a řepa se v mrazu rozkládají
Zamražení syrové kořenové zeleniny vede k tomu, že po rozmrazení ztratí pevnost a zůstane mazlavá.
Pokud chcete tyto suroviny uchovat déle, nejdříve je krátce povařte (blanšírujte) a teprve poté dejte do mrazáku – zachovají si barvu, chuť i živiny.
Mrazák sice prodlužuje trvanlivost potravin, ale ne všechno snese nízké teploty bez následků. Pokud se chcete vyhnout plýtvání jídlem i penězi, mražte pouze potraviny, které to opravdu zvládnou – a ostatní raději spotřebujte čerstvé nebo zpracujte jiným způsobem.
Zdroje:
[Kurir.rs]: 7 namirnica koje nikad ne treba da stavljate u zamrzivač
[Bon Appétit]: Foods You Should Never Freeze
[Good Housekeeping]: What Not to Freeze – Expert Advice
Zdroje: kurir.rs, bonappetit.com, goodhousekeeping.com






































































































































