Reklama Reklama
Vaše poloha:
7 potravin, které nikdy nedávejte do mrazáku. Můžete je rovnou vyhodit
Zdroje: Canva

12.11.2025

7 potravin, které nikdy nedávejte do mrazáku. Můžete je rovnou vyhodit

Ne všechno jídlo snáší mráz. Některé potraviny se po rozmrazení změní k nepoznání – ztratí chuť, tvar i živiny. Podívejte se, co byste do mrazničky rozhodně dávat neměli.

 

Co se v článku dozvíte:

  • Které potraviny se po zmrazení znehodnotí
  • Proč některé suroviny mění chuť i vzhled
  • Jak potraviny správně uchovávat místo mražení
  • Kdy lze mrazení výjimečně povolit

 

1. Měkké sýry ztrácí chuť i texturu

 

Zatímco tvrdé sýry jako parmazán nebo eidam se dají v mrazáku uchovat až dva měsíce, měkké sýry (např. brie, camembert, feta či čerstvý smetanový sýr) se po rozmrazení mění ve vodnatou hmotu bez chuti.
Pokud ale sýr použijete do omáčky nebo zapékaného pokrmu, změna textury nemusí tolik vadit.

 

2. Jogurt a smetana na vaření se po rozmrazení srazí

 

Mléčné výrobky s vyšším obsahem vody nejsou pro mražení ideální. Po rozmrazení se oddělují tuky a voda, vzniká zrnité nebo vodnaté těsto.
Jogurt nebo smetanu lze zmrazit jen tehdy, pokud se později použijí do teplých jídel – například polévek či omáček. Na dezerty nebo šlehačky už se nehodí.

 

3. Zelenina s vysokým obsahem vody se rozpadá

 

Okurky, rajčata, salát nebo cukety se po rozmrazení promění v kašovitou hmotu. Vhodné jsou pouze do vařených jídel (např. omáček nebo smoothie), kde na konzistenci tolik nezáleží.
Pro zachování tvaru a chuti je lepší tyto druhy konzumovat čerstvé.

 

4. Smažená a mastná jídla ztrácí křehkost

 

Domácí hranolky, řízky nebo smažená zelenina po rozmrazení ztratí křupavost a zůstanou mastné a rozbředlé.
Průmyslově mražené výrobky (např. rybí prsty nebo krokety) jsou upraveny speciálně pro nízké teploty, ale domácí verze takovou úpravu nemají. Raději je skladujte jen pár dní v lednici.

 

5. Vařená vejce tvrdnou a gumovatí

 

Pokud dáte vařená vejce do mrazáku, bílek po rozmrazení ztvrdne a gumaří. Žloutek je možné zmrazit jen tehdy, když se předem promíchá s trochou soli nebo cukru, jinak se po rozmrazení stane želatinovým.
Ideální je uchovat vařená vejce pouze v chladničce – vydrží 3 až 4 dny.

 

6. Čerstvé bylinky ztrácí vůni i barvu

 

Bylinky jako petržel, bazalka nebo kopr se v mrazáku rozpadnou, zhnědnou a ztratí vůni.
Pokud je chcete uchovat déle, nasekejte je a zamrazte v olivovém oleji v tvořítku na led – tak si zachovají barvu i chuť. Nebo je jednoduše používejte čerstvé těsně před podáváním jídla.

 

7. Syrové brambory, mrkev a řepa se v mrazu rozkládají

 

Zamražení syrové kořenové zeleniny vede k tomu, že po rozmrazení ztratí pevnost a zůstane mazlavá.
Pokud chcete tyto suroviny uchovat déle, nejdříve je krátce povařte (blanšírujte) a teprve poté dejte do mrazáku – zachovají si barvu, chuť i živiny.

 

Mrazák sice prodlužuje trvanlivost potravin, ale ne všechno snese nízké teploty bez následků. Pokud se chcete vyhnout plýtvání jídlem i penězi, mražte pouze potraviny, které to opravdu zvládnou – a ostatní raději spotřebujte čerstvé nebo zpracujte jiným způsobem.

 

Zdroje:
[Kurir.rs]: 7 namirnica koje nikad ne treba da stavljate u zamrzivač
[Bon Appétit]: Foods You Should Never Freeze
[Good Housekeeping]: What Not to Freeze – Expert Advice

Zdroje: kurir.rs, bonappetit.com, goodhousekeeping.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později

Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.

Citrusy v síťce a maso pod červeným světlem: Klam, který funguje dokonale

Supermarkety jsou navrženy tak, aby působily na vaše smysly a ovlivnily vaše rozhodování dřív, než si to uvědomíte. Barvy, světlo i samotné obaly potravin vytvářejí iluzi čerstvosti, kvality a zralosti. Ať už jde o citrusy v oranžové síťce nebo maso nasvícené červeným světlem – vizuální triky fungují dokonale.

Zapomenutý trik našich babiček: Takto připravíte krouhané zelí, které vydrží až do jara – bez kapky chemie

Pamatujete si tu vůni, když se u babičky na dvoře kvasilo zelí na zimu? Křupavé, voňavé a lehce nakyslé – přesně takové, jaké vydrží až do jara. Tajemství? Žádná chemie, jen kvalitní hlávky, sůl a trochu trpělivosti.

Pozor, toto oblíbené koření může vyvolat halucinace: Stačí pár gramů a tělo reaguje jako po droze

Muškátový oříšek patří k nejběžnějším kuchyňským kořením – přidává se do omáček, dezertů i svařeného vína. Málokdo ale tuší, že ve větším množství může působit jako halucinogen a vážně poškodit zdraví.

Tajné triky výrobců: co se skrývá pod označením „domácí“ nebo „farmářský“

Na obalech potravin se často dočteme slova jako „domácí receptura“, „farmářské vejce“ nebo „tradiční výroba“. Vypadají důvěryhodně, ale realita bývá jiná. Co tato označení skutečně znamenají, jak se liší od oficiálních certifikátů a na co si dát při nákupu pozor?

Jak poznat nejsladší mandarinku v obchodě: Jednoduchý trik, který určitě neznáte

Mandarinky patří mezi nejoblíbenější zimní ovoce – voní po Vánocích, osvěží a doplní vitamíny, když je tělo nejvíc potřebuje. Jenže ne všechny jsou stejně dobré. Některé chutnají sladce jako med, jiné jsou kyselé nebo bez chuti. Naštěstí existuje pár nenápadných znaků, podle kterých snadno poznáte, která mandarinka stojí za to.

Jak poznat jedovatý brambor: nenápadná změna, která může ohrozit zdraví

Brambory patří mezi základní potraviny české kuchyně. Málokdo si však uvědomuje, že v některých případech mohou obsahovat látky, které jsou pro člověka jedovaté. Stačí se podívat na jejich barvu.

Tohle vám o mléku nikdy neřekli. Lékař prozradil, proč ho raději omezit

Mysleli jste si, že sklenice mléka denně prospívá zdraví? Podle známého britského lékaře to může být spíš naopak. Tvrdí, že dospělému tělu už mléko nepřináší žádný zásadní přínos a u mnohých lidí dokonce způsobuje trávicí potíže.

Co prospívá vlasům a co jim škodí? Přehled podle nejnovější studie

Zdraví a kvalita vlasů nejsou ovlivněny jen kosmetikou či genetikou, ale významně také tím, co jíte. Nejnovější studie ukazuje, které potraviny a živiny podporují růst a hustotu vlasů, a naopak které mohou přispívat k jejich vypadávání.

Lékaři varují: Příliš mnoho hrášku může způsobit potíže, o kterých se nemluví

Hrášek je plný bílkovin, vlákniny a vitaminů. Pokud ho ale jíte denně a ve velkých porcích, může způsobit nadýmání, kolísání trávení nebo u citlivých osob zhoršit potíže s kyselinou močovou. Jak z něj vytěžit maximum a zároveň se vyhnout nežádoucím účinkům?

Spolupracujeme s: