Vaše poloha:
90 % lidí pere spodní prádlo špatně. Můžete si zadělat na vážné zdravotní problémy!
(Foto: canva.com)
90 % lidí pere spodní prádlo špatně. Můžete si zadělat na vážné zdravotní problémy!
(Foto: canva.com)

21.05.2025

90 % lidí pere spodní prádlo špatně. Můžete si zadělat na vážné zdravotní problémy!

Možná to děláte i vy – perete spodní prádlo s běžným prádlem na 40 °C, používáte aviváž a sušíte ho s ručníky. Podle lékařky však takový postup může vést ke zdravotním problémům. Jak prát kalhotky a slipy správně, aby byly opravdu hygienicky čisté?


Co se v článku dozvím?

  • Jaké chyby lidé dělají při praní spodního prádla

  • Proč je důležitá vyšší teplota a vynechání aviváže

  • Co radí lékařka ohledně praní kalhotek a slipů

  • Jak správně spodní prádlo sušit a skladovat

  • Tipy pro extra citlivou pokožku a alergiky


Nejčastější chyby při praní spodního prádla

 

Mnoho lidí pere spodní prádlo stejně jako ostatní prádlo – na nižší teploty a s běžným pracím prostředkem. To však může být podle odborníků velká chyba. Při praní na 30–40 °C se bakterie a kvasinky nezničí. Spodní prádlo tak zůstává potenciálně kontaminované.

 

Aviváž je problém, ne pomocník

 

Možná milujete vůni aviváže, ale při praní kalhotek, slipů a jiného intimního prádla byste se jí měli vyhnout. Aviváž totiž zanechává zbytky chemických látek, které mohou dráždit citlivou pokožku, způsobovat svědění a narušovat přirozené pH. Zvlášť nebezpečná může být pro ženy náchylné k zánětům nebo pro lidi s alergiemi.

U citlivých osob může použití aviváže vést až ke kvasinkovým infekcím nebo ekzémům.


Jak správně prát spodní prádlo?

 

Lékařka doporučuje řídit se těmito zásadami:

  • Perte na minimálně 60 °C, ideálně na 90 °C, pokud to materiál dovolí.

  • Používejte hypoalergenní prací prostředky.

  • Nikdy nepřidávejte aviváž.

  • Prádlo perte odděleně od ostatního prádla, zejména ručníků či ponožek.

  • Pokud perete na nižší teplotu, používejte dezinfekční přísady na bázi kyslíku.


Sušení: Důležitý krok pro eliminaci bakterií

 

Sušte spodní prádlo ideálně na slunci – UV záření působí antibakteriálně. Pokud sušíte v interiéru, zajistěte dobré větrání, aby vlhkost nezůstávala v textilii. Nesušte ho v blízkosti ručníků nebo jiných textilií, které mohou být plné bakterií.


Extra tipy pro citlivou pokožku

 

Pokud máte sklony k podráždění, svědění nebo trpíte na časté záněty, vyzkoušejte:

  • Bavlněné spodní prádlo bez syntetiky

  • Praní v domácím pracím gelu z mýdla a jedlé sody

  • Oplach prádla v roztoku octa a vody (dezinfikuje a změkčuje zároveň)

 

Způsob, jakým perete spodní prádlo, může výrazně ovlivnit vaše zdraví a pohodlí. Místo vůně aviváže dejte raději přednost vyšší teplotě a šetrným prostředkům. Vaše tělo vám poděkuje – zejména ta nejcitlivější místa.


Zdroje: AkcniCeny.cz, mayoclinic.org, healthline.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Perete podprsenku po každém nošení? Tohle radí experti a většina žen to dělá špatně

Možná to děláte taky – vezmete si podprsenku, nosíte ji pár dní, a pak ji buď zapomenete vyprat, nebo ji perete až příliš často. Kolik nošení je tak akorát? Odborníci v tom mají jasno.

Tato ranní chyba vám ničí dietu: Kvůli ní kila dolů nepůjdou

Myslíte si, že vynechání snídaně je rychlá cesta k hubnutí? Pravda je přesně opačná. Tělo reaguje na prázdný žaludek zpomalením metabolismu a ukládáním zásob. Výsledek? Kila zůstávají, energie mizí.

Tato potravina po 45 ničí vaše zdraví: Lékaři varují, přestaňte ji jíst hned!

Po 45. roce se tělo mění a některé potraviny, které jste dříve jedli bez obav, mohou nenápadně podkopávat vaše zdraví. Odborníci doporučují tuto změnu udělat okamžitě – a nahradit rizikové potraviny zdravějšími variantami.

Děláte to také? Víčko aviváže není odměrka. Kvůli tomuto zvyku ničí Češi prádlo i pračky

Mnoho lidí nalévá aviváž přímo do víčka a od oka ji lije do pračky. Zdánlivě praktický postup ale vede k přepoužívání a zbytečným problémům. Prozradíme, proč je víčko nejhorší “měrkou” a jak správně aviváž dávkovat.

Fakta o hliníku v potravinách: Odborníci vyvracejí nejčastější obavy

Hliník v potravinách je téma, které často vyvolává obavy mezi spotřebiteli. Mnoho lidí si není jistých, zda je přítomnost tohoto kovu v potravinách bezpečná a jaké mohou být jeho zdravotní dopady. V tomto článku se podíváme na fakta o hliníku v potravinách a vyvrátíme nejčastější mýty a obavy spojené s jeho konzumací.

Dokonalá pleť díky třem kuchyňským ingrediencím: Objevte jejich sílu

Mít dokonalou pleť je snem mnoha lidí a není vždy potřeba utrácet za drahé kosmetické produkty. Tajemství může být ukryto ve vaší kuchyni. Objevte sílu tří kuchyňských ingrediencí - kurkumy, medu a tamanu oleje, které vám mohou pomoci dosáhnout zdravé a zářivé pleti.

Snídaně, která po 40 změní vaše tělo: Nutriční tajemství, o kterém se málo mluví

Po čtyřicítce tělo prochází změnami, které si žádají upravit i jídelníček. Výživoví odborníci doporučují snídani, která podpoří hormonální rovnováhu, dodá energii a pomůže udržet zdravou váhu. Stačí pár správně zvolených surovin a váš den začne úplně jinak.

Po čtyřicítce vás ničí tyto potraviny: Jíte je každý den a ani o tom nevíte

Po čtyřicítce se tělo mění – metabolismus zpomaluje, tuk se ukládá snáz a zdravotní rizika stoupají. Některé potraviny tento proces dramaticky zrychlují. Podívejte se, které to jsou, proč jsou nebezpečné a čím je nahradit, aby tělo zůstalo ve formě.

Játra v ohrožení? Tyto běžné potraviny jim škodí, jiné dokážou zázraky

Játra jsou neúnavnou továrnou našeho těla. Každý den filtrují toxiny, zpracovávají živiny a udržují nás v rovnováze. Některé potraviny jim ale mohou vážně uškodit, zatímco jiné je naopak posílí.

Tajemství ostrého zraku: Tyto potraviny chrání oči a zlepšují vidění

Zdraví očí neudržují jen brýle a pravidelné kontroly u očního lékaře. Velký vliv má i to, co jíme. Některé potraviny dokážou posílit zrak, chránit před únavou očí a snižovat riziko onemocnění, jako je šedý zákal nebo makulární degenerace.

Spolupracujeme s: