Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

10.11.2021

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka
(Foto: canva.com)

Brusnice borůvka je nevelký keřík, který tvoří kompaktní porosty v lesích po celé ČR. Na našem území je borůvka původní a jejími plody si zpestřují jídelníček lidé již tisíce let. Tyto malé modročerné bobule jsou přitom asi nejzdravějším ovocem vůbec. Obsahují extrémně vysoká množství vitaminů, antioxidantů, přírodních barviv i dalších živin.

 

Borůvkový čaj proti cukrovce

 

Kromě plodů našly v bylinkářství i farmacii své užití i lístky této rostliny. Ty potěší zejména diabetiky, odvar z nich totiž účinně snižuje množství cukru v krvi. Kromě udržování správného metabolismu glukózy také udržují v dobré kondici srdce a cévy. Dále obsahují, stejně jako plody, mnoho antioxidantů, flavonoidy a třísloviny.

Čaj připravíme ze sušeného borůvkového listí velice jednoduše, stačí zalít vroucí vodou asi 2 čajové lžičky a nechat 15 minut louhovat. Poté scedíme a můžeme pít. Podle potřeby můžeme čaj užívat 3-5x denně.

 

Účinky borůvek na naše zdraví

 

Borůvky jsou silným antioxidantem, pomáhají tedy eliminovat volné radikály a chrání před oxidativním stresem. Aktivně tak brání stárnutí a vzniku rakoviny Díky vysokému obsahu vitaminů podporují obranyschopnost organismu. Pomáhají také doplnit nejrůznější mikroživiny, kterých nemusí být v běžné stravě dostatek. Díky vysokému obsahu barviv prospívají zraku a brání poškození sítnice.

Borůvky se taktéž doporučují pro snížení množství cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak a chrání před kardiovaskulárními chorobami. Stejně jako blízce příbuzné brusinky působí močopudně a pomáhají proti zánětům močových cest. Pozitivní vliv mají i na psychiku, zlepšují paměť a schopnost učení.

Připravte sobě a svým blízkým chutnou snídani či dezert a udělejte tak něco pro své zdraví!

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 36. Ostropestřec mariánský

Současný styl života namáhá naše játra více než kdy dříve. Nadměrná konzumace alkoholu, léčiv a jiných syntetických látek může tento orgán dlouhodobě poškozovat. Jak se tedy o játra správně starat? Stačí užívat ostropestřec!

Babiččin bylinkář: 35. Hluchavka nachová

Hluchavka nachová je součástí mnoha moderních léčiv, není však na poli přírodní medicíny žádným nováčkem. Na našem území se využívá pro léčbu mnoha onemocnění již od 16. století. Vyzkoušejte její léčivé účinky i vy!

Babiččin bylinkář: 34. Smetánka lékařská

Pampelišku mnozí z nás vnímají spíše jako nepříjemný plevel v našich trávnících. Pravdou ovšem je, že smetánka našla všestranné využití v medicíně i farmakologii, a to zejména jakožto bylinka, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a ledviny.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.