Pelyněk pravý je nenápadná, nepříliš hezká rostlina, která roste na rumištích, náspech i podél cest. Navzdory svému vzhledu však již ve starověkém Egyptě upoutal svou chutí i léčivými vlastnostmi. Pelyněk byl považován za magickou rostlinu, která se využívala při nejrůznějších obřadech a rituálech.
Ačkoli to není na první pohled zřejmé, i jméno pelyněk odkazuje na jeho léčivé vlastnosti. Název této rostliny je totiž odvozen od slova „popel“, které odpovídá pradávným léčebným praktikám, při nichž byly uhlíky přikládány na kůži nemocného. I latinské jméno Artemisia má souvislost s léčitelstvím. Bohyně Artemis byla totiž známá svou schopností uzdravovat a léčit. Na její počest byly dokonce pořádány oslavy spojené s konzumací pelyňku.
Využití pelyňku nejen v bylinkářství
Pelyněk je oblíbený pro svou hořkou chuť. Kvůli ní se užívá jako koření, zejména v některých oblastech Španělska. Přidává se do polévek a k masům. Zvýrazňuje totiž jejich chuť a zlepšuje trávení. Často je také součástí nápojů jako jsou mnohé likéry (např. Absint), vína (Vermut) či nealkoholické nápoje (tonic).
V bylinkářství se pelyněk nejčastěji užívá ve formě čaje, tinktury či alkoholických nápojů. Pelyňkový čaj si připravíte velice snadno, stačí zalít jednu čajovou lžičku sušených lístků vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat.
Jaké má pelyněk účinky na naše zdraví?
Výrazná hořkost pelyněk předurčuje k léčbě trávicích obtíží. Pelyněk zlepšuje trávení, podporuje sekreci šťáv a správnou činnost jater i žlučníku. Naopak potlačuje nechutenství, křeče a bolesti břicha i nadýmání. Užívá se též jako prostředek pro potlačení zvracení. Působí protizánětlivě, má antibakteriální účinky a v minulosti se používat i k hubení nejrůznějších střevních parazitů.
Ženy ho užívají ke zpevnění dělohy a srovnání nepravidelné menstruace, zároveň potlačuje bolesti. Pelyněk je doporučován i při chřipkách a nachlazení, v minulosti se pak užíval i k léčbě tuberkulózy.