XXXLutz.cz I Nakup víc, zaplať míň! - sleva až o 33 % Dr. Max I AKCE 1+1 navíc!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

15.11.2021

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá
(Foto: canva.com)

Vanilka pravá je jediný druh orchideje na světě, který využíváme v gastronomii. Pochází z oblastí jihovýchodního Mexika, kde ji původní obyvatelé využívali jako cenné koření již velice dávno. Aztékové, kteří nazývali vanilku tlilxochitl, neboli černý lusk, ji pěstovali pro vůni i léčebné účely. Vanilka měla posilovat organismus a povzbuzovat srdeční činnost.

 

Do Evropy byly vanilkové lusky dovezeny až v první polovině 16. století a brzy se staly velice žádanými. Vanilku nebylo až do 19. století možné pěstovat mimo oblasti původního rozšíření, jelikož byla silně vázaná na specializované opylovače, jako jsou kolibříci. Cena tohoto koření byla tedy skutečně vysoká a Španělské království na něj mělo celosvětový monopol. S rozšířením technologie umělého opylení se však začala vanilka pěstovat na mnoha lokalitách v tropickém pásu a stala se tak relativně dostupnou.

 

Co stojí za krásnou vůní vanilky?

 

Charakteristickou nasládlou vůni vanilky způsobuje sloučenina zvaná vanilin.  Ten se často vyrábí také synteticky a užívá se jako náhražka výtažku z vanilky. Vanilin, který si běžně můžete zakoupit ve formě vanilinového cukru, má ovšem ostřejší a méně lahodnou chuť a neobsahuje velké množství jiných látek, které se běžně v luscích vyskytují. Samotný vanilin proto nemá léčivé vlastnosti.

 

Využití vanilky v kuchyni

 

Vanilka se tradičně užívá pro dochucování mnoha sladkých pokrmů i nápojů. Je součástí zmrzliny, dezertů, pečiva i čokolády. Z nealkoholických nápojů jsou největšími světovými odběrateli vanilky firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ročně spotřebují desítky tun vanilky. V Mexiku se vanilka využívá pro zvýraznění sladké chuti kořenové zeleniny a přidává se i do slaných jídel.

 

Jaké jsou léčivé vlastnosti vanilky?

 

Vanilka se využívá k celkovému vzpružení organismu. Její konzumace prospívá správné funkci srdce a oběhové soustavy. Zároveň má protizánětlivé účinky, urychluje tedy hojení ran a redukuje akné. Dále vanilka zabraňuje předčasnému stárnutí, zlepšuje kvalitu pleti a ulehčuje hubnutí. Vůně vanilky pak pomáhá redukovat stres a psychické napětí, potlačuje úzkost a uklidňuje mysl.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 56. rybíz černý

Černý rybíz patří bezesporu k nejhodnotnějším druhům ovoce, které se na našem území pěstují. Je vitaminovou bombou a jeho konzumace nám pomáhá doplňovat esenciální živiny, kterých můžeme mít v potravě nedostatek. Rybíz navíc posiluje naši imunitu a chrání tak naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 55. Violka trojbarevná

Violka trojbarevná je oblíbenou zahradní letničkou, ovšem jen málokdo ví o jejích účincích na naše zdraví. Účinně bojuje proti kašli i nachlazení a její účinky tedy nejlépe oceníme právě v nadcházejícím zimním období.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.