Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

15.11.2021

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá
(Foto: canva.com)

Vanilka pravá je jediný druh orchideje na světě, který využíváme v gastronomii. Pochází z oblastí jihovýchodního Mexika, kde ji původní obyvatelé využívali jako cenné koření již velice dávno. Aztékové, kteří nazývali vanilku tlilxochitl, neboli černý lusk, ji pěstovali pro vůni i léčebné účely. Vanilka měla posilovat organismus a povzbuzovat srdeční činnost.

 

Do Evropy byly vanilkové lusky dovezeny až v první polovině 16. století a brzy se staly velice žádanými. Vanilku nebylo až do 19. století možné pěstovat mimo oblasti původního rozšíření, jelikož byla silně vázaná na specializované opylovače, jako jsou kolibříci. Cena tohoto koření byla tedy skutečně vysoká a Španělské království na něj mělo celosvětový monopol. S rozšířením technologie umělého opylení se však začala vanilka pěstovat na mnoha lokalitách v tropickém pásu a stala se tak relativně dostupnou.

 

Co stojí za krásnou vůní vanilky?

 

Charakteristickou nasládlou vůni vanilky způsobuje sloučenina zvaná vanilin.  Ten se často vyrábí také synteticky a užívá se jako náhražka výtažku z vanilky. Vanilin, který si běžně můžete zakoupit ve formě vanilinového cukru, má ovšem ostřejší a méně lahodnou chuť a neobsahuje velké množství jiných látek, které se běžně v luscích vyskytují. Samotný vanilin proto nemá léčivé vlastnosti.

 

Využití vanilky v kuchyni

 

Vanilka se tradičně užívá pro dochucování mnoha sladkých pokrmů i nápojů. Je součástí zmrzliny, dezertů, pečiva i čokolády. Z nealkoholických nápojů jsou největšími světovými odběrateli vanilky firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ročně spotřebují desítky tun vanilky. V Mexiku se vanilka využívá pro zvýraznění sladké chuti kořenové zeleniny a přidává se i do slaných jídel.

 

Jaké jsou léčivé vlastnosti vanilky?

 

Vanilka se využívá k celkovému vzpružení organismu. Její konzumace prospívá správné funkci srdce a oběhové soustavy. Zároveň má protizánětlivé účinky, urychluje tedy hojení ran a redukuje akné. Dále vanilka zabraňuje předčasnému stárnutí, zlepšuje kvalitu pleti a ulehčuje hubnutí. Vůně vanilky pak pomáhá redukovat stres a psychické napětí, potlačuje úzkost a uklidňuje mysl.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Babiččin bylinkář: 36. Ostropestřec mariánský

Současný styl života namáhá naše játra více než kdy dříve. Nadměrná konzumace alkoholu, léčiv a jiných syntetických látek může tento orgán dlouhodobě poškozovat. Jak se tedy o játra správně starat? Stačí užívat ostropestřec!

Babiččin bylinkář: 35. Hluchavka nachová

Hluchavka nachová je součástí mnoha moderních léčiv, není však na poli přírodní medicíny žádným nováčkem. Na našem území se využívá pro léčbu mnoha onemocnění již od 16. století. Vyzkoušejte její léčivé účinky i vy!

Babiččin bylinkář: 34. Smetánka lékařská

Pampelišku mnozí z nás vnímají spíše jako nepříjemný plevel v našich trávnících. Pravdou ovšem je, že smetánka našla všestranné využití v medicíně i farmakologii, a to zejména jakožto bylinka, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a ledviny.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.