Bez černý je v České republice všudypřítomný keř, který svými výraznými květy i plody zdobí okolí vesnic, polí a lesů. Na podzim ho rozpoznáte velice snadno podle trsů tmavě fialových bobulí. A právě na plody, takzvané bezinky, se zaměříme, jelikož jsou velice zdravé a dají se z nich připravit sirupy, likéry, vína, zavařeniny a další pochutiny.
Bez jako univerzální všelék
V bylinkářství se bez užívá již mnoho století a pojí se k němu velké množství pověr. V minulosti bylo dokonce zvykem darovat novomanželům při svatebním obřadu rostlinku bezu pro štěstí, jelikož měl moc léčit. Jako bylinka se dříve užíval na léčbu téměř všeho a využívaly se nejen plody a květy, ale také listy a dřevo. Na ty ovšem pozor, v současné době jsou listy a větvičky považovány za jedovaté!
Jaké mají bezinky vliv na naše zdraví?
Plody bezu černého jsou nesmírně zdravé a obsahují mnoho přírodních barviv, antioxidantů a vitaminu C. Před konzumací je ovšem vhodné je tepelně upravit, jinak mohou mít projímavé účinky.
Bezinky posilují obranyschopnost organismu, pomáhají při léčbě infekcí, zánětů i nachlazení. Působí také proti bolestem a migrénám a mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.
Bezinkový likér, víno, sirup i čaj
Z bezinek si můžeme jednoduše připravit mnoho chutných nápojů i pochutin. Mezi ty nejběžnější patří likéry, vína, sirupy, čaje, bezinkový ocet, čaj nebo také džemy a zavařeniny.
Bezinkový likér
Bezinkový likér je velice jednoduchý a chutný nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních měsících. Pro jeho přípravu stačí svařit asi dva litry bobulí v litru vody. Poté bezinky scedíme a přidáme asi kilogram cukru, dochutit můžeme i vanilkovým cukrem či kávou. Poté přilejeme asi 0,5 litru vašeho oblíbeného rumu (lze použít i vodku či jiný alkoholický nápoj) a máme hotovo. Likér už stačí pouze přelít do uzavíratelných klenic, ve kterých v lednici vydrží mnoho měsíců.






































































































































