Fenykl obecný je rostlina původem z Malé Asie a oblastí kolem Středozemního moře. Jako léčivá bylina i potravina zde byl pěstován již od starověku. Římané ho využívali pro podporu chuti k jídlu a gladiátoři se jím údajně pomazávali pro udržení dobré fyzické kondice. Postupně se pak fenykl rozšířil do celého světa a v některých regionech, například v Indii, se stal běžnou součástí jídelníčku.
Všestranné koření do sladkostí i k masu
S fenyklem jako kořením se setkáváme velmi často, byť si to možná často ani neuvědomujeme. Fenykl má netradiční nasládlé aroma podobné anýzu, díky kterému si našel místo mezi sladkými i slanými pokrmy .
Nejčastější je užití toho koření ve francouzské a italské kuchyni. Lze ho přidávat k masům, či do omáček a polévek. Velice často je také součástí jogurtových dresinků. Používá se však i pro dokořenění pečiva. Ať už chleba nebo pečiva sladkého. Je nedílnou součástí perníku a mnoha dalších sladkostí. Přidává se dokonce do mnoha likérů, např. absintu.
Fenykl jako zelenina
Dužnaté listy fenyklu můžeme přidat do salátů jako křupavou a velice výživnou zeleninu. Mají totiž nesmírně nízkou kalorickou hodnotu a obsahují mnoho vlákniny a vitaminů. Fenykl lze také upravovat podobně jako jiné druhy zeleniny, můžeme ho tedy zapéct, podusit či restovat. Jídlu pak dodá příjemnou netradiční vůni.
Léčivé účinky fenyklu
Semena i listy fenyklu mají silné léčivé účinky. Napomáhá trávení a působí proti nadýmání. Zároveň potlačuje křeče trávicí soustavy a stimuluje tvorbu žaludeční šťávy. Dá se tedy říci, že se jedná o rostlinu, které komplexně léčí celou trávicí soustavu.
Z dalších pozitiv užívání fenyklu můžeme jmenovat například podporu laktace u kojících žen. Je také vhodné ho užívat v zimních měsících, jelikož potlačuje kašel a léčí nachlazení.