Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony? I Magazín Akční Ceny Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony?

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

10.12.2021

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská
(Foto: canva.com)

 

Saturejka horská je nenápadná bylinka, která se díky své vůni stala jedním z nejoblíbenějších druhů koření. Její konzumace navíc přináší mnoho zdravotních benefitů, díky kterým se stala nepostradatelnou součástí tradiční medicíny již před více než 2000 lety.

 

Pěstování saturejky má velice dlouhou historii a v léčitelství i gastronomii ji využívali mnohé starověké civilizace. Saturejka horská původně pochází z oblastí v okolí Středozemního a Černého moře, kde se přirozeně vyskytuje na prosluněných stráních. Právě zde ji také nalezli Římané, kteří ji brzy začali užívat k dochucování jídel i jako přírodní afrodisiakum.

 

Na naše území se pak saturejka dostala až v průběhu 9. století. Byla zde pěstována pro svou příjemnou vůni a často také jako náhrada pepře, který byl velice drahý a špatně dostupný.

 

Později se saturejka rozšířila do celého světa, ovšem stále se nejčastěji používá ve středomořské kuchyni, kde tvoří základ mnoha pokrmů.

 

Saturejka v kuchyni

 

Saturejka má silnou vůni a ostrou chuť podobnou tymiánu. Právě s ním se také často vyskytuje v mnoha směsích koření. Nejznámějším druhem je pravděpodobně koření provensálské, které je základem mnoha pokrmů z oblastí Středozemí.

 

Samotná se saturejka dá používat jako náhrada pepře, nebo také k dochucení zeleniny i masových pokrmů. Často se používá jako základní koření při grilování, ale výborně chutná i v pomazánkách, omáčkách i polévkách.

 

Pěstování

 

Saturejka je na pěstování skutečně nenáročná rostlina a péči o ni zvládne skutečně každý. Stačí ji pouze vysadit na slunné stanoviště a máte hotovo. Saturejka je mrazuvzdorná a nevyžaduje zalévání ani přihnojování. Sklízet ji můžete celoročně, avšak nejkvalitnější jsou lísky sesbírané začátkem léta před rozkvětem.

 

Proč saturejku užívat?

 

Historicky byla saturejka považována za velice účinné afrodisiakum, které je doporučováno jak ženám, tak mužům.

 

Tato bylina má však i mnoho dalších pozitivních účinků. Má antibakteriální a antibiotické účinky, působí tedy protizánětlivě a pomáhá se zbavovat případných střevních parazitů. Pomáhá také trávení a působí proti gastritidě, plynatosti i průjmovým onemocněním. Podporuje činnost slinivky břišní a zrychluje tak trávení a posiluje metabolickou aktivitu.

 

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.