Ženšen nepravý, latinsky panax notoginseng, je víceletá bylina rostoucí v horských listnatých lesích Číny a Thajska. Běžně je však pro své účinky pěstován v mnohých okolních státech, například ve Vietnamu. První zmínka o užití této rostliny pochází z roku 1578, jeho pěstování má tedy v těchto oblastech dlouhou tradici.
Pěstování
Pokud byste si však raději vypěstovali ženšen vlastní, tak u nás je to ideální. V potaz je nutné brát to, že pochází z oblastí s teplým klimatem a dostatkem vláhy. Rostlina je pak asi přes metr vysoká, pro výrobu léčivých přípravků využíváme její hlízovitý kořen. Rostlina je víceletá, je možné ji tedy pěstovat jako trvalku, nejlépe v květináči. Díky tomu se její kořeny snadněji sklízí a je možné ji při tuhých mrazech přenést dovnitř.
Způsoby užití
Doporučené denní množství suché drogy se pohybuje mezi 1-10 gramy. Nejjednodušším způsobem, jak tuto bylinku užívat, je zalít usušený drcený kořen vroucí vodou. V tom případě je vhodné využít až 10 gramů. Lze ovšem také pouze smíchat sušenou drť s vodou a vypít, v tom případě jsou doporučená množství mezi 1-3 gramy.
Obsažené látky a účinky
Kořen této rostliny obsahuje saponiny, protopanaxadiol a glukoginsenosid Rf. Z dalších látek jsou přítomny silice, flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny i minerální látky. Těmto a mnohým dalším sloučeninám vděčí tato rostlina za své vlastnosti.
Výluh se užívá ke snížení hladiny cholesterolu, cukrů i tuků v krvi. Stimuluje imunitní systém a má tonifikační účinky. Působí antibakteriálně a protizánětlivě. Má blahodárný vliv na játra i cévní soustavu. Pomáhá při krvácení a využívá se pro léčbu srdečních a koronárních onemocnění.
Právě široká škála účinků předurčila tuto rostlinu k využití na poli medicíny, farmacie i bylinkářství.
Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat
Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?
Co je kolagen a jak je pro nás důležitý?
S pojmem kolagen se často potkáváme, ale málo lidí skutečně ví, co je kolagen a jak je pro naše tělo důležitý. Přinášíme Vám důvody, proč kolagen zařadit do Vašeho každodenního života.