Co se v článku dozvím?
- 
Jak prodloužit čerstvost banánů a zabránit hnědnutí 
- 
Co dělat, když banány začnou hnědnout 
- 
Nápady na využití přezrálých banánů 
- 
Tipy na skladování a zamrazení banánů 
Proč banány tak rychle hnědnou?
Banány přirozeně uvolňují ethylen, plyn podporující dozrávání ovoce. Čím zralejší jsou, tím více ho produkují – a tím rychleji se spustí kaskáda, která vede k hnědnutí slupky i měknutí dužiny. K tomu přidejte teplo a vlhkost v kuchyni a banán dozraje mnohem rychleji, než byste chtěli.
Triky, jak prodloužit životnost banánů
1. Nedávejte je k jinému ovoci
Banány urychlují zrání ostatního ovoce a naopak – jablka či hrušky je "doženou". Uchovávejte je zvlášť.
2. Zabalte stopku do fólie
Omotání stopky potravinovou fólií zpomalí šíření ethylenu. Ještě účinnější je jednotlivé banány oddělit a každou stopku zvlášť zabalit.
3. Skladujte při správné teplotě
Ideální je pokojová teplota kolem 12–18 °C. V lednici banány zčernají, ale dužina zůstane použitelná déle.
4. Zavěste je
Speciální věšák na banány zabrání otlakům a zpomalí hnilobu.
Už zhnědly? Nevyhazujte je!
I přezrálé banány mají své kouzlo – jsou sladší, měkčí a ideální do pečení či smoothie. Co všechno z nich připravit?
Banánový chléb
Klasika, která neomrzí. Přezrálé banány dodají vláčnost a sladkost.
Lívance nebo palačinky
Rozmačkejte je a přidejte do těsta místo části cukru.
Zmrzlina z banánů
Nakrájejte, zmrazte a pak rozmixujte. Jen banány – a máte zdravou zmrzku.
Smoothie
Přezrálý banán je základní surovinou pro každé smoothie. Skvěle se hodí s mlékem, jogurtem, arašídovým máslem i kakaem.
Banánové muffiny
Ideální na zpracování většího množství měkkých banánů.
Jak banány správně zamrazit
Pokud už je nestíháte zkonzumovat, dejte je do mrazáku. Jak na to?
- 
Celé oloupané banány – dejte je do sáčku a zamrazte, ideální do smoothies. 
- 
Nakrájené banány – nejdřív rozložte na tácek, po zmrznutí přesypte do sáčku. Nelepí se na sebe. 
- 
Rozmačkané banány – skladujte po porcích v malých krabičkách, skvělé do pečení. 
Kdy už je raději vyhodit?
Pokud banány začnou plesnivět, zapáchat nebo být uvnitř mazlavé a zkvašené, raději je vyhoďte. Hnědá slupka ještě neznamená konec, ale plíseň už ano.
Banány nemusí končit v koši jen proto, že zhnědly. Naopak – zralé banány jsou kulinářský poklad, se kterým se dají dělat hotová kouzla. S několika jednoduchými triky navíc jejich životnost výrazně prodloužíte.
Zdroje: AkcniCeny.cz, jaktak.cz, mojezdravi.cz, bonappetit.com







































































































































