Všechno smícháte v jedné míse, vylijete na plech a upečete. Skvělá na snídani, rychlou večeři i jako svačina do práce nebo dětem do krabičky.
Suroviny (1 hrnek = 250 ml)
- 4 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 sáček prášku do pečiva (cca 12 g)
- ½ hrnku oleje
- 2 lžičky soli
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 200 g šunky (na kostičky)
- 4 kyselé okurky (na kostičky)
- 100 g tvrdého sýra (eidam/čedar/kaškaval, nahrubo nastrouhaný)
- 2–3 lžíce nakládané červené papriky (na kostičky)
Postup
- Vejce důkladně prošlehejte se solí. Přidejte olej a jogurt a znovu promíchejte.
- Vmíchejte šunku, okurky, sýr a červenou papriku.
- V jiné míse smíchejte hladkou a kukuřičnou mouku s práškem do pečiva. Suchou směs zvolna zapracujte k tekuté – jen do spojení (nepřemíchejte).
- Těsto rozetřete do naolejovaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu (cca 20×30 cm).
- Pečte při 200 °C asi 18–22 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
- Nechte pár minut zchladnout, nakrájejte na čtverce. Chutná teplá i studená.
Tipy a obměny
- Bylinky: výborně sedí pažitka, petržel, oregáno.
- Zelenina navíc: kukuřice, jarní cibulka, baby špenát (vymačkejte vodu).
- Bezmasa: vynechte šunku, přidejte o 50–80 g víc sýra a hrst oliv.
- Křupavý vrch: před pečením posypte sezamem nebo hrubě strouhaným sýrem.
- Bezlepkově: použijte bezlepkovou směs na pečení a bezlepkový prášek do pečiva.
- Do krabičky: po vychladnutí vydrží v lednici 2–3 dny; lze i zamrazit (až 1 měsíc).
Aby pita nebyla tuhá, těsto jen lehce promíchejte – jakmile se suché a mokré suroviny spojí, přestaňte míchat.