Česnek je v mnoha ohledech mimořádná zelenina, bez níž se při vaření neobejde žádný zkušený kuchař. Navíc obsahuje širokou škálu zdraví prospěšných látek, které působí antibakteriálně a protizánětlivě. Ať už tedy si tedy česnek pěstujete na zahrádce nebo ho kupujete v supermarketu, je důležité ho správně skladovat. Při nevhodném uchovávání velice často dochází k hnití a ke ztrátě chuti a vůně. Kdy česnek sklidit, jak ho správně skladovat a jakých chyb se raději vyvarovat?
Pěstování česneku
Vypěstovat si domácí česnek zvládne skutečně i naprostý začátečník. Nejdůležitější je správná sadba a dobře načasovaná sklizeň. Česnek navíc můžete sázet jak na jaře, tak během prvních podzimních měsíců – výsadbu tedy stihnete ještě letos. Česnek nejlépe roste v lehké půdě bohaté na humus, k sadbě využívejte pouze zdravé a silné stroužky. Ty vysazujte do hloubky 6 centimetrů. Pak už stačí jen záhonek pokropit dešťovou vodou a máte hotovo. Až do jara se o česnek nemusíte nijak starat. V průběhu léta pak rostlinky zavlažujte a odstraňujte objevující se výhony s pacibulkami.
Načasování sklizně je klíčové
Kdy je správný čas pro sklizeň česneku? Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Termín sklizně závisí na mnoha faktorech, jako jsou počasí, teploty, odrůdy či lokality. Existuje však několik signálů, podle nichž ideální dobu jednoduše rozpoznáte.
Pěstujete-li paličák, zaměřte se zejména na jeho listy. Ty v průběhu léta začnou usychat. Ideální čas pak poznáte, když rostlinám zbývá pět dužnatých listů. Ty mohou být klidně žluté, neměly by však zcela uschnout. Sklízíte-li nepaličák, pak se orientujte podle natě. Jednoduchá poučka říká, že sklízet můžete v okamžiku, kdy se zhruba polovině rostlin nať ohne a položí na zem.
Jak sklízet česnek
V kyprých půdách můžete česnek vytahovat ze záhonu jet tak přidržením za nať. V těžších půdách si pak můžete pomoci vidlemi. Při sklízení dejte pozor, abyste jednotlivé palice neoťukali o sebe navzájem. Pak se již můžete pustit do sušení.
Sušení a skladování česneku
Po sklizni je důležité nechat česnek důkladně proschnout, abyste se vyhnuli případnému hnití a plesnivění. Nikdy však nesušte česnek na přímém slunci, došlo by k znehodnocení látek, které česneku dávají charakteristickou vůni a chuť. Ideální je pro vysušení i skladování suché, tmavé a dobře větrané místo, například půda.
Česnek skladujte v prostředí s dostatečným prouděním vzduchu, nejlépe tedy česnek uchovávejte zavěšený, například za seschlé natě nebo v síťce. Nezavěšujte však česnek na místa, kde během dne příliš stoupá teplota, optimální je pokojová teplota nebo chladnější prostředí. Česnek však neskladujte dlouhodobě v lednici. Vzduch v ní má vysokou vlhkost, které podporuje kažení česneku.
Nakládání do oleje se vyhněte
Pokud jste se doslechli o možnosti uchovávat česnek naložený v oleji, vezte, že se nejedná o ideální řešení. Česnek přirozeně obsahuje jen velmi nízké koncentrace kyselin, což potenciálně podporuje růst bakterií Clostridium botulinum. Ty produkují botulotoxin, který způsobuje botulismus, tedy otravu s rizikem smrti.
Naopak vhodným řešením je uchování česneku utřeného se solí v lednici. Tak budete mít již prolisovaný česnek vždy po ruce, což vám může usnadnit vaření.
Vlnovník česnekový může znehodnotit celou úrodu
Máte zkušenosti s vyšeptáváním česneku, kdy jednotlivé stroužky zmatní, scvrkávají se a hnědnou? Na vině je roztoč vlnovník česnekový, který vysává povrchová pletiva této zeleniny. Na jediném stroužku jich přitom může žít až několik tisíc. V současné době navíc neexistuje stoprocentně účinný způsob, jak se tohoto nepříjemného škůdce zbavit. Výhodou však je, že i napaden česnek je bezpečný a je tedy možné ho konzumovat.
Jak se vlnovníku zbavit? Někdo doporučuje balení česnekových palic do papíru, účinnost takového opatření však není zdaleka stoprocentní. Vyplatí se proto jednotlivé druhy česneku skladovat odděleně, aby nemohlo dojít k případnému přenosu roztoče. Kupovaný česnek proto nikdy neskladujte v blízkosti toho vypěstovaného. Účinným řešením je skladování česneku při nízkých teplotách do 4 °C, kdy je aktivita tohoto škůdce minimální. V takových podmínkách však často hrozí kažení česneku z jiných příčin, a to kvůli vysoké vlhkosti. Jestliže v česneku roztoč není, jeví se jako nejvhodnější teplota pro skladování kolem 20 stupňů Celsia a vlhkost kolem 60 procent.
Lze česnek zamrazit?
Ano, česnek lze skladovat i v mrazáku. V mikrotenovém sáčku vydrží zmražený až rok, a to jak vyloupaný, tak se slupkou. Nevýhoda skladování česneku v mrazáku je však kromě možné ztráty chuti zejména nutnost rozmrazování před použitím. Pokud tedy chcete skladovat česnek v mrazáku, do jednotlivých pytlíčků vždy dejte jen takové množství česneku, které jednorázově spotřebujete.