Vaše poloha:
Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami
(Foto: canva.com)
Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami
(Foto: canva.com)

24.02.2024

Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami

Jste milovníky sýrů a chtěli byste si vyzkoušet jejich přípravu? Proces výroby zvládnou i naprostí nováčci, a to i bez speciálního vybavení. Přinášíme vám recepty na ricottu, sýr feta, cottage a pivní sýr. Nejenže si na těchto sýrech pochutnáte, ale také vám poslouží, jaké skvělé dárky pro vaše blízké.

 

Chtěli byste začít s domácí přípravou sýrů, ale nevíte, kde začít? Proces přípravy je ve skutečnosti velice snadný a celý postup tak zvládnete i bez předchozích zkušeností. Ať už tedy preferujete spíše klasiku jako je feta, nebo máte chuť na méně obvyklý pivní sýr, rozhodně se pusťte s chutí do toho. Jak začít?

 

Ujistěte se, že máte vše potřebné

 

Je jen několik věcí, které potřebujete na přípravu většiny druhů sýrů. Většinu z nich přitom jistě máte v kuchyni. Na co tedy nezapomenout:

 

  • mléko - Příprava sýra se samozřejmě neobejde bez mléka, a to ne jen tak ledajakého. Pro přípravu většiny sýrů je ideální plnotučné mléko z farmy, případně čerstvé mléko z obchodu s obsahem tuku alespoň 3,8 procenta. Určitě se však vyhněte klasickým odtučněným trvanlivým mlékům, která se bohužel pro přípravu sýrů vůbec nehodí.
  • syřidlo - Syřidlo je látka, která se používá pro srážení mléčné bílkoviny. Běžně jsou k dostání tři druhy syřidel, z nichž nejúčinnější jsou ty živočišné. Jejich základem je enzym chymosin, jenž se běžně vyskytuje v žaludcích telat, jehňat a kůzlat. Vegetariánskou alternativou jsou rostlinná a mikrobiální syřidla. Z těch mikrobiálních se vyrábí některé sýry jako je Gran Moravia, ty rostlinné se však v komerční výrobě užívají spíše zřídka. Třetí možností je nahradit klasické syřidlo jakoukoli kyselou surovinou, jako je kyselina citronová, citronová šťáva či kefír. 

 

  • hrnec
  • cedník
  • teploměr
  • plátýnko

 

Obecný postup pro přípravu sýrů

 

Příprava jednotlivých druhů sýrů se vždy trochu liší podle toho, jaký druh sýru chcete připravit. Existuje však také několik základních kroků, kterým se při přípravě zkrátka nevyhnete.

 

  1. Pasterizace mléka

Pasterizace je proces sloužící k zničení nežádoucích mikroorganismů přirozeně se vyskytujících v mléce. Při výrobě sýrů se běžně pasterizuje zahřátím mléka na teplotu alespoň 72 °C.

  1. Přidání mlékárenské kultury

Pokud připravujete aromatický či plísňový sýr, musíte do mléka přidat speciálně vyšlechtěné druhy mikroorganismů. Celý proces je nutné provádět za kontrolované teploty, která odpovídá preferencím daného organismu.

  1. Sýření

Proces sýření slouží k vysrážení mléčné bílkoviny od syrovátky za vzniku pevné hmoty. Proces sýření probíhá jednoduše smícháním syřidla s mlékem. Pro oddělení sýřeniny od syrovátky je nutné směs přefiltrovat přes plátýnko.

  1. Formování

Sýřenina se následně zpracovává v závislosti na druhu sýra. U některých (především tvrdých) sýrů se sýřenina nejprve opaří a krájí, aby se oddělilo ještě více syrovátky. Poté dochází k samotnému formování.

  1. Solení

Neopomenutelným krokem je samozřejmě solení či další dochucení, které dodá sýru specifickou chuť a pomáhá surovinu konzervovat.

  1. Zrání

Poslední fází procesu přípravy je zrání, které výrazně ovlivňuje konzistenci, chuť, vzhled i vůni finálního produktu. Zrání probíhá v kontrolovaném prostředí při jasně definované teplotě a vlhkosti od několika dní až po měsíce, v závislosti na druhu sýra.

 

Jak připravit sýr feta?

 

Příprava fety nebo jiných sýrů balkánského typu je velice jednoduchá. Na 250 g sýra budete potřebovat asi 1 litr plnotučného mléka, syřidlo (nebo asi 1-2 lžíce citronové šťávy), asi 1,5 litru vody a 60 – 100 g soli. Mléko pasterizujte a k teplému mléku přidejte syřidlo. Míchejte, dokud se mléko nevysráží, slijte přes plátýnko a důkladně vyždímejte. Vytvarujte do požadovaného tvaru. Z vody a soli připravte nálev. Sýr skladujte v solném nálevu v lednici po dobu asi 5 dní.

 

Jak připravit cottage?

 

Plnotučné mléko nalijte do hrnce a zahřejte asi na 90 °C. Mléko míchejte, aby se nepřipálilo. Po zahřátí mléka na tuto teplotu sundejte hrnec ze sporáku. Nalijte do hrnce asi tři lžíce citronové šťávy a promíchejte. Následně hrnec přikryjte a nechte asi půl hodiny odpočívat. Následně směs přeceďte přes plátno s důkladně vyždímejte. Sýr zabalený v plátýnku ve tvaru koule opláchněte studenou vodou a druhou rukou ho jemně mačkejte. Vzniklý sýr vložte do misky a rozlámejte na menší kousky. Následně vmíchejte sůl. Před podáváním nechte řádně vychladit.

 

Jak připravit krémový sýr typu ricotta či pivní sýr?

 

Mimo sýrů pevné konzistence doma můžete připravit i sýry krémové, podobající se lučině či ricottě. Zatímco ricottu připravíte jako klasický sýr z mléka, smetany, soli a citronové šťávy, na pivní sýr budete potřebovat jen tvaroh, pivo, sůl, mletou papriku a kmín. Pak už jen stačí smíchat všechny ingredience. Pivo přilévejte postupně, dokud nedosáhnete konzistence hustého krému. Směs umístěte do  sklenice s širokým uzavíratelným hrdlem a nechte zrát při pokojové teplotě asi 6 dní. Pivní sýr je totiž nutné nechat několik dní uležet, aby získal tu správnou chuť i konzistenci.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Křupavá a sýrová: Recept na neodolatelnou kuřecí Quesadillu s cheddarem

Znáte ten pocit, když kousnete do něčeho a okamžitě víte, že to bude vaše nová oblíbená pochoutka? Přesně to zažijete s touto křupavou, kuřecí quesadillou s cheddarem. Tato mexická klasika je nejen snadná na přípravu, ale jeho bohatá chuť a textura vás okouzlí na první kousnutí. V tomto článku vám přinášíme recept, který vás provede krok za krokem k dokonalé quesadille, která se stane hvězdou vašeho jídelního stolu.

Kuřecí špagety: Vyzkoušejte tento recept a objevte neotřelou kombinaci chutí sýra a rajčat

Připravte se na gastronomický zážitek, který zanechá vaše chuťové pohárky v euforii. V tomto receptu se setkají tři druhy sýrů, svěží rajčata a kuřecí maso. Tento pokrm nejen potěší vaše smysly, ale odhalí i tajemství perfektního spojení chutí a jednoduchosti. Nečekejte, až vás vaření bude tlačit a podívejte se na tento kulinářský skvost.

Jarní svěžest na talíři: Pikantní salát plný jarní zeleniny, sýra a ořechů

Nechte se unést do jarní kuchyně plné svěžesti a lahodných chutí. My jsme si pro vás připravili recept na pikantní salát, který se stane korunou vašeho denního menu. Jeho nádherná kombinace jarní zeleniny, sýra a ořechů vytváří neodolatelnou symfonii chutí, která rozzáří váš talíř. Připravte se na osvěžující zážitek, který vám přinese jarní svěžest a výjimečnou gastronomickou radost.

Levné vaření: Recept na zapečené těstoviny se slaninou

Chutné, jednoduché a levné jídlo, které vás zasytí. Recept na zapečené těstoviny se slaninou. Tento vynikající pokrm se skládá jen z těstovin, slaniny a rajčat. Tyto suroviny se spojí s chutným sýrovým a smetanovým nádechem.

Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše

Máte doma starší pečivo a nevíte si rady co s ním? Rozhodně ho nevyhazujte, protože my jsme pro vás našli spoustu řešení, jak ho zpracovat a zároveň tímto krokem zabráníte plýtváním potravin.

Recept na skvělé špenátové muffiny s Cottage

Špenát a Cottage sýr se k sobě skvěle hodí, proto jsme pro vás připravili recept na špenátové muffiny se sýrem. Tyto jemné, šťavnaté a lahodné muffiny s Cottage můžete jíst k snídani, svačině i večeři.

Vyzkoušejte 3 osvěžující, letní drinky s melounem nebo levandulí

Léto je v plném proudu a to znamená, že je ideální čas na užívání si! Osvěžte se v horkých dnech těmito lehkými letními drinky, které jsme pro vás připravili! Tyto jednoduché letní drinky bez alkoholu připravíte rychle a uděláte radost celé rodině.

Uvařte si domácí bramborové gnocchi

Příprava domácích noků může znít složitě, ale ve skutečnosti je můžete udělat v několika jednoduchých krocích! Tuto oblíbenou přílohu můžete podávat s jakoukoli omáčkou a domácí noky jsou mnohem lepší a chutnější než kupované. Vyzkoušejte náš recept na domácí bramborové noky!

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.