Vaše poloha:
Chili con carne s rýží: Pikantní klasika, kterou zvládne každý
(Foto: canva.com)
Chili con carne s rýží: Pikantní klasika, kterou zvládne každý
(Foto: canva.com)

26.07.2025

Chili con carne s rýží: Pikantní klasika, kterou zvládne každý

Máte chuť na vydatné, syté a trochu pikantní jídlo, které zahřeje na těle i na duši? Vyzkoušejte osvědčený recept na chili con carne s rýží – oblíbenou pochoutku z Tex-Mex kuchyně, kterou připravíte jednoduše doma.


Co se v článku dozvím?

  • Co je chili con carne a odkud pochází

  • Jaké suroviny potřebujete

  • Podrobný recept krok za krokem

  • Tipy na obměny a servírování


Co je chili con carne?

 

Chili con carne doslova znamená „chilli s masem“. Jde o tradiční pokrm pocházející z amerického jihu, konkrétně z Texasu, kde si rychle získal oblibu díky své jednoduchosti, vydatnosti a bohaté chuti.

Základ tvoří mleté hovězí maso, fazole, rajčata a koření – zejména chilli, kmín a paprika. Ačkoliv má pokrm mexické kořeny, typické provedení, jak ho známe dnes, vzniklo právě v USA.


Co budete potřebovat?

 

Na čtyři porce si připravte:

  • 500 g mletého hovězího masa

  • 1 velkou cibuli

  • 3 stroužky česneku

  • 1 červenou papriku

  • 1 plechovku krájených rajčat (400 g)

  • 2 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 plechovku červených fazolí (400 g)

  • 1 lžičku mletého kmínu

  • 1 lžičku uzené papriky

  • ½–1 lžičku mletého chilli

  • Sůl, pepř

  • Olej na smažení

  • Rýži na přílohu (ideálně jasmínovou nebo basmati)

  • Čerstvou petržel nebo koriandr

  • Plátek limetky na dochucení


Jak na to – recept krok za krokem

 

1) Orestujte základ

Na větší pánvi nebo v hrnci zahřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte česnek a krátce opečte.

2) Přidejte maso

Přidejte mleté maso a restujte, dokud se nezatáhne a nezačne se oddělovat. Osolte a opepřete.

3) Ochucení a zelenina

Vmíchejte rajčatový protlak, papriku, krájená rajčata a všechny suché koření. Dobře promíchejte.

4) Dušení

Podlijte malým množstvím vody, přiklopte a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.

5) Nakonec fazole

Do směsi přidejte scezené fazole a ještě 5–10 minut společně provařte, aby se chutě spojily.


Jak servírovat?

 

Chili con carne podávejte s čerstvě uvařenou rýží. Na talíři můžete jídlo ozdobit nasekanou petrželí nebo koriandrema plátkem limetky, který dodá svěžest a kontrast k pikantnímu základu.


Tipy a obměny

 

  • Vegetariánská verze: Nahraďte maso sójovým granulátem nebo jen zvyšte množství fazolí a přidejte kukuřici.

  • Zjemnění: Pokud nejste fanoušci pálivého jídla, přidejte lžičku cukru a méně chilli.

  • Do zásoby: Chili chutná ještě lépe druhý den – ideální jídlo na předvaření do krabičky.

 

Chili con carne je perfektní jídlo na chladnější dny, rychlou večeři i pohodový víkendový oběd. Suroviny má většina z nás běžně doma a příprava je opravdu nenáročná. Dejte mu šanci – třeba se stane i vaším stálicí v rodinném menu.


Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz, apetitonline.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Tajemství nadýchaného pečiva: Přidejte do vody jogurt a uvidíte ten rozdíl

Stačí obyčejný kelímek jogurtu a vaše housky, rohlíky či koláče získají jemnější chuť, lepší texturu a déle vydrží čerstvé. Prozradíme, jak na to.

Cuketové špagety: 10 minut práce a kila jdou dolů

Zapomeňte na těžké porce klasických těstovin. Cuketové špagety jsou lehké, zdravé a hotové během chvilky. Ukážeme vám jednoduchý recept i tipy na chutné varianty, které si zamiluje celá rodina.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma

Slané rohlíky neboli slane kifle jsou klasika, kterou najdete v chorvatských pekárnách, hotelech i u rodinných snídaní. Jemné, nadýchané a lehce slané – přesně tak, jak je znáte z dovolené.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Překvapte své blízké domácím langošem: Recept, který si zamilují

Přemýšlíte, jak překvapit své blízké něčím výjimečným? Vyzkoušejte domácí langoš. Tento jednoduchý recept na langoš vás zavede do světa chutí, které si zamilujete vy i blízcí. Křupavý zvenčí a měkký uvnitř, langoš je ideální pro každou příležitost.

Cuketové krokety křupavější než hranolky: Lehký letní hit do trouby i fritézy

Hledáte nápad, co udělat z cukety? Vyzkoušejte domácí cuketové krokety – lehké, křupavé a bez masa. Zvládnete je v troubě i horkovzdušné fritéze a budou chutnat dětem i dospělým. Hodí se jako zdravější alternativa smažených jídel nebo originální zeleninová příloha.

Babyccino je hit mezi dětmi: Naučte se ho připravit zdravě, chutně a bez kofeinu

Babyccino je napěněné mléko bez kofeinu, které vypadá jako opravdové cappuccino. Je oblíbené mezi malými dětmi, které si díky němu mohou připadat jako „velcí kavárníci“. Tento roztomilý nápoj si snadno připravíte doma, a to i ve zdravější variantě bez cukru.

Letní hit na talíři: Krémová cuketová polévka, která vás nadchne hned první lžící

Cuketa je zelenina, která v kuchyni zvládne zázraky. Připravte si hedvábně jemnou krémovou polévku, která je lehká, rychlá a perfektní na letní dny.

Tajemství dokonalých brambor: Přidejte tuto surovinu a budou křupavé jako z restaurace

Brambory jsou česká klasika – pečené, opékané nebo jako příloha. Přesto se doma často nedaří dosáhnout té správné křupavosti. Odborníci však radí jednoduchý trik: stačí přidat jednu běžnou ingredienci a výsledek vás překvapí.

Spolupracujeme s: