Co se v článku dozvím?
-
Co je chili con carne a odkud pochází
-
Jaké suroviny potřebujete
-
Podrobný recept krok za krokem
-
Tipy na obměny a servírování
Co je chili con carne?
Chili con carne doslova znamená „chilli s masem“. Jde o tradiční pokrm pocházející z amerického jihu, konkrétně z Texasu, kde si rychle získal oblibu díky své jednoduchosti, vydatnosti a bohaté chuti.
Základ tvoří mleté hovězí maso, fazole, rajčata a koření – zejména chilli, kmín a paprika. Ačkoliv má pokrm mexické kořeny, typické provedení, jak ho známe dnes, vzniklo právě v USA.
Co budete potřebovat?
Na čtyři porce si připravte:
-
500 g mletého hovězího masa
-
1 velkou cibuli
-
3 stroužky česneku
-
1 červenou papriku
-
1 plechovku krájených rajčat (400 g)
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
1 plechovku červených fazolí (400 g)
-
1 lžičku mletého kmínu
-
1 lžičku uzené papriky
-
½–1 lžičku mletého chilli
-
Sůl, pepř
-
Olej na smažení
-
Rýži na přílohu (ideálně jasmínovou nebo basmati)
-
Čerstvou petržel nebo koriandr
-
Plátek limetky na dochucení
Jak na to – recept krok za krokem
1) Orestujte základ
Na větší pánvi nebo v hrnci zahřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte česnek a krátce opečte.
2) Přidejte maso
Přidejte mleté maso a restujte, dokud se nezatáhne a nezačne se oddělovat. Osolte a opepřete.
3) Ochucení a zelenina
Vmíchejte rajčatový protlak, papriku, krájená rajčata a všechny suché koření. Dobře promíchejte.
4) Dušení
Podlijte malým množstvím vody, přiklopte a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.
5) Nakonec fazole
Do směsi přidejte scezené fazole a ještě 5–10 minut společně provařte, aby se chutě spojily.
Jak servírovat?
Chili con carne podávejte s čerstvě uvařenou rýží. Na talíři můžete jídlo ozdobit nasekanou petrželí nebo koriandrema plátkem limetky, který dodá svěžest a kontrast k pikantnímu základu.
Tipy a obměny
-
Vegetariánská verze: Nahraďte maso sójovým granulátem nebo jen zvyšte množství fazolí a přidejte kukuřici.
-
Zjemnění: Pokud nejste fanoušci pálivého jídla, přidejte lžičku cukru a méně chilli.
-
Do zásoby: Chili chutná ještě lépe druhý den – ideální jídlo na předvaření do krabičky.
Chili con carne je perfektní jídlo na chladnější dny, rychlou večeři i pohodový víkendový oběd. Suroviny má většina z nás běžně doma a příprava je opravdu nenáročná. Dejte mu šanci – třeba se stane i vaším stálicí v rodinném menu.
Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz, apetitonline.cz