Vaše poloha:
Chřestové rolky: Rychlá pochoutka s parmskou šunkou a sýrem, kterou zvládne každý
Zdroj: Canva.com
Chřestové rolky: Rychlá pochoutka s parmskou šunkou a sýrem, kterou zvládne každý
Zdroj: Canva.com

23.05.2025

Chřestové rolky: Rychlá pochoutka s parmskou šunkou a sýrem, kterou zvládne každý

Listové těsto, zelený chřest, voňavá šunka a sýr – spojení, které nikdy nezklame. Připravte si snadné, ale efektní slané rolky, které nadchnou hosty i rodinu.

 

Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit křupavé závitky z listového těsta s chřestem a šunkou
  • Jak upravit recept pro vegetariány
  • Tipy na servírování jako předkrm nebo pohoštění
  • Kolik energie a živin má jeden závitek

 

Ingredience (na 12 závitků):

 

  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 230 g strouhaného čedaru (lze nahradit ementálem nebo goudou)
  • 12 plátků parmské šunky
  • 1 vejce na potření

 

Postup krok za krokem:

 

1. Předehřejte troubu

  • Troubu nastavte na 220 °C.
  • Připravte si plech vyložený pečicím papírem.

2. Připravte těsto a náplň

  • Každý plát těsta rozdělte na 6 obdélníků (celkem 12 ks).
  • Chřest omyjte, odlomte tuhé konce, dejte do mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Sýr nastrouhejte.

3. Skládejte závitky

  • Na každý obdélník těsta dejte plátek parmské šunky, pár stonků chřestu (2–3 dle velikosti) a posypejte sýrem.
  • Opatrně smotejte do rolky a konec těsta přitiskněte, aby držel tvar.

4. Pečení

  • Závitky přesuňte na plech a potřete je rozšlehaným vejcem.
  • Pečte 15 minut, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé.

 

Varianta pro vegetariány:

 

  • Vynechte parmskou šunku a místo ní přidejte grilovanou cuketu, upečenou papriku nebo více sýra. Skvěle se hodí i sýr s modrou plísní.

 

Tipy na podávání:

 

  • Teplé i studené – ideální jako lehká večeře, předkrm nebo pohoštění na oslavu.
  • Servírujte se salátem z rukoly a cherry rajčat nebo s česnekovým dipem.

 

Výživové hodnoty (1 závitek):

 

  • Energie: 1 309,7 kJ
  • Bílkoviny: 14,45 g
  • Tuky: 20,49 g
  • Sacharidy: 18,17 g
  • Vláknina: 1,96 g
  • Sůl: 1,73 g

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, labuznik.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na chřestové rizoto: Sezónní lahůdka na italský způsob

Chřestové rizoto je symbolem jara a skvělé sezónní kuchyně. Využijte svěží zelený chřest a připravte si jednoduché a lahodné rizoto na italský způsob. V článku najdete nejen recept, ale i tipy, jak chřest správně připravit a jak rizoto ještě vylepšit.

Recept na chřestovou polévku: Krémová, jednoduchá a hotová za pár minut

Chřestová sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než rychlá, krémová a voňavá chřestová polévka. Připravte si ji ze zeleného chřestu a užijte si lehký jarní pokrm, který vás zahřeje i osvěží.

Oslňte chuťové pohárky: Recept na chřestové pesto s praženými pistáciemi

Využijte chřestové sezóny a připravte si lahodné chřestové pesto s praženými pistáciemi. Lehkou jarní večeři tak připravíte za několik minut.

Recept na pečený chřest s bramborami a slaninou

Chřestová sezóna je tady a potrvá do konce června. Připravili jsme pro Vás jednoduchý recept pečený chřest se slaninou a bramborami, který bude chutnat celé rodině!

Nanaimo Bars: Recept na nepečený kanadský třívrstvý dezert s kokosem a čokoládou

Nanaimo Bars jsou ikonickým kanadským dezertem, který vás okouzlí kombinací křupavého kakaovo-kokosového základu, jemného vanilkového krému a lesklé čokoládové polevy. Tento sladký zázrak zvládnete bez pečení a stane se hvězdou každé oslavy i pohodového odpoledne.

Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí

Kapání je nenápadná, ale klíčová tečka za dobrou polévkou. Přesto ho mnoho lidí připravuje tak, že je příliš tuhé, nebo se naopak rozvaří a polévka pak nevypadá ani nechutná lákavě. Tento jednoduchý postup a pár babičkovských rad zajistí, že kapání bude vždy jemné, nadýchané a krásně propojí chuť celé polévky.

Cheesecake s ostružinami: Letní dezert s vanilkovým krémem a bezlepkovým korpusem

Nadýchaný vanilkový krém, šťavnaté čerstvé ostružiny a křehký bezlepkový korpus – to je cheesecake, který se stane hvězdou každého letního setkání. Připravte si tento osvěžující dezert podle našeho podrobného receptu a objevte tipy, díky nimž bude pokaždé dokonalý.

Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Sladké švestky, křupavá drobenka a jemné těsto – tahle kombinace nikdy nezklame. Připravte si doma voňavý švestkový koláč, který provoní celou kuchyni a potěší každého milovníka českých moučníků.

Pečené cukety s parmazánem: Jednoduchý recept, který si zamilujete

Cukety patří mezi nejoblíbenější letní zeleninu – jsou lehké, zdravé a v kuchyni nesmírně variabilní. Tento recept na pečené cukety s parmazánem zvládne každý a výsledek vás nadchne. Skvěle se hodí jako lehká večeře, příloha k masu nebo pohoštění pro návštěvu.

Letní dort bez pečení: Banánky v čokoládě a sušenky v jedné misce, hotovo za pár minut

V horkých dnech se nikomu nechce zapínat troubu, a přesto si všichni rádi dopřejeme sladkou tečku. Tento bleskový dort připravíte v jediné míse, bez pečení a vaření, a výsledek vás nadchne. Banánky v čokoládě, křupavé sušenky a nadýchaný krém vytvoří kombinaci, po které se jen zapráší.

Spolupracujeme s: