Reklama Reklama
Vaše poloha:
Citróny vs. limetky: Které jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?
(Foto: canva.com)
Citróny vs. limetky: Které jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?
(Foto: canva.com)

18.03.2025

Citróny vs. limetky: Které jsou lepší a jaký je mezi nimi rozdíl?

Máte raději citrony, nebo limetky? Ačkoli jsou tyto dva druhy ovoce v mnohém podobné, existují mezi nimi i překvapivé rozdíly.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké jsou rozdíly mezi citronem a limetkou?
  • Odlišnosti v obsažených látkách
  • Jaké plody tedy koupit?

 

 

Limety i citrony se řadí do skupiny kyseloplodých citrusů. A ačkoli většina z nás využívá oba citrusy podobným způsobem, existují mezi nimi i některé rozdíly. Samozřejmě se plody liší především barvou, velikostí a chutí, ovšem tím odlišnosti zdaleka nekončí.

 

Jaké jsou rozdíly mezi citronem a limetkou?

 

Citron a limetka se od sebe na první pohled odlišují především vzhledově. Citron je zpravidla větší než limetka, má typický podlouhlý tvar a sytě žlutou barvu. Oproti tomu limetky bývají menší, kulatější a hrají všemi odstíny zelené.

 

Ačkoli je pro oba citrusy charakteristická kyselá chuť, každý chutná trochu jinak. Dužina citronu je více vodnatá a spíše čistě kyselá, zatímco limetky mívají výraznější aroma, pevnější nasládlou dužinu a typickou hořkost. Chuť obou citrusů se však samozřejmě zásadně mění v závislosti na odrůdě i podmínkách pěstování.

 

Dalším zajímavým rozdílem mezi citronem a limetkou je i struktura kůry plodu. Zatímco citron má kůru spíše tlustou a nerovnou, limetky ji mají tenkou a hladkou. S tloušťkou kůry souvisí i jedna odlišnost, které jste si možná už někdy všimli při pití osvěžujících drinků. Když dáte do sklenice s (neperlivou) vodou plátek citronu, bude plavat, zatímco plátek limetky se bude držet u dna sklenice. Příčinou rozdílu hustoty obou plodů je právě tloušťka kůry, která ovoce nadnáší. (V případě, že budete při vaření do jídla přidávat limetkovou kůru, pamatujte na to, že je obecně více hořká než kůra citronu.)

 

 

Citron v akci

Citrony 500 g

24,90 - 29,90

3 prodejci

Více informací

Lidl

24,90 Kč -38%

Zbývá 2 dny

Platí do: 15.10.2025

Prodejny Lidl

Penny Market

24,90 Kč -45%

Zbývá 2 dny

Platí do: 15.10.2025

Prodejny Penny Market

Billa

29,90 Kč -33%

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Platí v prodejnách

Citrony 1kg

29,90 - 43,90

Platí pro Praha a střední Čechy

2 prodejci

Více informací

Košík.cz

29,90 Kč -40%

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Platí v prodejnách

Globus

43,90 Kč -37%

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Prodejny Globus

Zobrazit více

 

 

Odlišnosti v obsažených látkách

 

Je zdravější konzumovat citrony, nebo limetky? Na tuto otázku samozřejmě neexistuje jednoznačná odpověď. A to i proto, že složení obou citrusů je velmi podobné. I zde však existují určité rozdíly. Například co do obsahu vitaminu C vedou jednoznačně citrony, které ho obsahují oproti limetám, asi dvojnásobné množství. Limetky však obsahují větší množství vitaminů A a E, a některých minerálů, jako je fosfor či zinek. Oba citrusy přitom obsahují asi 90 % vody a množství prospěšných flavonoidů a dalších antioxidantů.

 

Jaké plody tedy koupit?

 

I přes veškeré odlišnosti jsou limety i citrony velmi zdravé a chutné druhy ovoce. Pokud tedy jdete nakupovat, můžete si vybrat podle osobní chuťové preference. Nebo třeba podle toho, který z citrusů se bude v jídle či nápoji lépe vyjímat. Oproti limetám, mají však citrony stále jednu zásadní výhodu. Jsou výrazně dostupnější a mnohdy i levnější. Ať už si však vyberete citron, nebo limetu, rozhodně nešlápnete vedle.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Revoluční trik: Jak vymačkat citron bez nože a odšťavňovače pomocí párátka

Zapomeňte na nůž a odšťavňovač – k vymačkání citronu vám postačí obyčejné párátko. Tento virální trik si získává oblibu po celém světě díky své jednoduchosti a praktičnosti. Pokud chcete z citronu dostat šťávu bez zbytečného nepořádku nebo nádobí navíc, tenhle návod vás nadchne.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Voda s citronem: mýty vs fakta

Určitě jste už slyšeli, že citron je pro naše zdraví velice prospěšný. Víte, proč tomu tak je? A proč byste měli vodu s citrónem pít každodenně? Většina lidi pije vodu s citronem na lačno každé ráno půl hodiny před snídaní. Odborníci tvrdí, že tento nápoj může pomoci stimulovat trávení a uvolňovat toxiny z těla. Pojďme se podívat, co je na tom pravdy. Je voda s citrónem opravdu zázračná pro naše tělo?

Patří citron do lednice? Správná odpověď je NE. Ukažme si, jak správně skladovat potraviny

Máte rádi zásobenou ledničku, mrazák i špajz? Pokud ano, určitě řešíte otázku: „Kam všechno to jídlo uložit, aby se co nejméně kazilo?“ Nikdo z nás nechce zbytečně vyhazovat potraviny a peníze za ně. Stačí, když budeme dodržovat několik jednoduchých pravidel, jak správně skladovat potraviny.

Vylepšete svou polévku: 7 superpotravin, které dodají vaší polévce potřebné živiny

Polévky jsou oblíbeným pokrmem, zejména v chladných měsících. Ať už je to hustý chilli, nebo krémová rajčatová, polévky mohou být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat lokální suroviny. Pokud však hledáte způsoby, jak do svého oblíbeného pokrmu přidat ještě více živin, máme pro vás několik skvělých tipů na ingredience, které vaši polévku povznesou na novou úroveň.

Jak uchovávat vlašské ořechy, aby neztratily chuť a vydržely co nejdéle?

Správné skladování vlašských ořechů je klíčové pro zachování jejich chuti a čerstvosti. Pokud chcete, aby vám ořechy vydržely co nejdéle a byly chutné, je potřeba dodržet několik zásad. Jaké podmínky jsou pro vlašské ořechy nejlepší a jak je můžete uchovávat delší dobu? Přečtěte si naše tipy.

Holandský řízek se vám nedaří? Zjistěte, jaké přešlapy stojí za suchým a tvrdým masem

Holandský řízek patří mezi české klasiky, které vypadají jednoduše – dokud se do nich nepustíte. Suchý, tvrdý nebo rozpadlý řízek dokáže pokazit i slavnostní oběd. Přečtěte si, jakým chybám se při jeho přípravě vyhnout, aby zůstal šťavnatý, měkký a plný chuti.

Jedovaté těstoviny? Nevinné jídlo může způsobit otravu stejně jako rýže

I obyčejné těstoviny nebo rýže mohou být nebezpečné, pokud se s nimi zachází špatně. Bakterie Bacillus cereus dokáže proměnit běžný oběd ve zdroj vážné otravy. Mnoho lidí netuší, že i pár hodin mimo lednici může rozhodnout o tom, zda bude jídlo bezpečné, nebo život ohrožující.

Nakládané houby bez chyb: Tento poměr octa vám zaručí dokonalý výsledek

Nakládané houby patří k tradičním pokladům české kuchyně. Aby byly chutné, voňavé a vydržely celou zimu, je nutné zvolit správný poměr octa, vody, soli a cukru. Poradíme vám, jak připravit ideální nálev, který zvýrazní chuť hub a zároveň zajistí jejich trvanlivost.

Nejzdravější potraviny na světě: Proč se do něj dostalo i sádlo?

Když vědci sestavili žebříček nejzdravějších potravin světa, málokdo čekal, že mezi nimi skončí i sádlo. Přesto se tradiční surovina české kuchyně dostala mezi výživové hvězdy – a to díky svému složení, které může tělu v přiměřeném množství prospět.

Spolupracujeme s: