Žaludeční vředy vznikají na vnitřní stěně (sliznici) jícnu, žaludku nebo dvanáctníku – horní části tenkého střeva. Náš trávicí trakt je obložen vrstvou sliznice, která jej chrání před negativním působením kyselin. Pokud se však zvýšilo množství kyseliny, nebo se snížilo množství hlenu, hrozí vznik vředů. Vřed je vlastně vřídek na sliznici, který může krvácet.
Dříve se věřilo, že žaludeční vředy jsou způsobeny kořeněným jídlem nebo stresujícím životem. Dnes jsou za nejčastější příčiny žaludečních vředů považovány následující:
- Infekce Helicobacter pylori – i když není zcela jasné, jak se Heliobacter pylori šíří, většina vědců se domnívá, že se nejčastěji přenáší přímo z nakaženého člověka na zdravého člověka. Lidé ji mohou do těla přijímat také potravou a vodou.
- Dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) jako je aspirin, ibuprofen nebo naproxen. Přibližně 30 % dospělých, kteří pravidelně užívají tyto skupiny léků, pociťuje nežádoucí účinky na trávicí systém.
Jaké jsou příznaky žaludečních vředů?
Se žaludečními vředy je spojena řada příznaků. Závažnost příznaků závisí na závažnosti vředu. Nejčastějším příznakem je pálení v žaludku, v oblasti mezi hrudníkem a pupkem. Nejčastěji je bolest intenzivnější, když je žaludek prázdný, a intenzivní bolest může trvat několik minut až několik hodin.
Mezi nejčastější příznaky patří:
- bolest v žaludku
- hubnutí
- vyhýbání se jídlu kvůli bolesti
- nevolnost nebo zvracení
- nadýmání
- pocit rychlého naplnění žaludku
- pálení žáhy nebo pálení na hrudi
- bolest, kterou lze zmírnit, když jíte nebo pijete
- anémie, jejíž příznaky mohou zahrnovat únavu, dušnost nebo bledou kůži
- tmavá a nepravidelná stolice.
Jak poznat a diagnostikovat žaludeční vředy?
Celý proces závisí na příznacích a závažnosti vředu. K potvrzení infekce H. pylori je nutný krevní test, stolice nebo dechový test. Kromě výše uvedených testů lze vřed diagnostikovat pomocí dalších postupů: endoskopie a endoskopická biopsie. Operace žaludečního vředu se provádí v případě komplikací, jako je krvácení nebo perforace vředu. Abyste tomu zabránili, dodržujte metody prevence, užívejte předepsané léky a přizpůsobte svůj jídelníček svému stavu.

Jak zmírnit příznaky žaludečních vředů?
I když vám byl diagnostikován žaludeční vřed, existuje několik způsobů, jak zmírnit příznaky a předejít nepříjemným a bolestivým stavům:
- vyvarujte se užívání nesteroidních antirevmatik a pokud vám je lékař předepsal, chraňte svůj žaludek užíváním léků ze skupiny H2 blokátorů,
- omezte konzumaci alkoholu,
- přestaňte kouřit,
- snižte příjem soli,
- konzumujte zelený čaj, který působí antioxidačně a protizánětlivě.
Žaludeční vředy – dieta
Jídlo a pití, které konzumujeme, výrazně ovlivňuje množství žaludeční kyseliny. Pokud máte problémy s žaludečními vředy, postupujte podle následujících tipů:
- vyhýbejte se nadměrnému jídlu,
- konzumujte 3 až 5 jídel denně,
- ujistěte se, že jídlo není příliš horké, studené, sladké nebo kyselé,
- po jídle jděte na klidnou procházku,
- nejezte večeři alespoň 2 až 3 hodiny před spaním.
Jídla, kterým je třeba se vyhnout:
- smažená a obalovaná jídla,
- tučné ryby (makrela, tuňák, kapr),
- konzervy (paštiky, masové konzervy, rybí konzervy),
- tučné polévky a polévky ze sáčku,
- citrusové plody (citrony, mandarinky, pomeranče, klementinky),
- zelenina, která nafukuje (brokolice, zelí, cibule, květák, okurka),
- koření (paprika, česnek, chilli),
- plnotučné sýry,
- koláče a sušenky,
- smažené přesnídávky a ty s vysokým obsahem soli (např. chipsy).
Nápoje, kterým je třeba se vyhnout:
- alkohol,
- černá káva a kofeinové nápoje,
- sycené nápoje,
- plnotučné mléko.