Mouka
Podle tloušťky zrn rozlišujeme několik druhů, a to hladkou, polohrubou, hrubou mouku a krupici. Neobejdeme se bez ní při přípravě nespočtu sladkých i slaných pokrmů. Mouku používáme nejen při pečení moučníků, vánočního cukroví či domácího pečiva, ale i při výrobě domácích těstovin, lívanců, palačinek, jíšky nebo při obalování oblíbených řízků a smaženého sýra.
Cukr
Řepný cukr nebo třtinový cukr je základním sladidlem. I když aktuální trendy nám radí omezovat jeho příjem a nahrazovat ho jinými sladidly, jako je například med, v potravinové skříni se bez cukru neobejdeme.
Sůl
I král ze známé pohádky Byl jednou jeden král přišel na to, že bez soli to nejde. Pamatujete si, jak smutné byly hody, při jejichž přípravě kuchař nesměl použít jediné zrnko soli?
Olej
Další nezbytností v kuchyni je olej, a to při přípravě teplých i studených pokrmů. K nejznámějším a nejpoužívanějším bezesporu patří slunečnicový, řepkový či olivový olej. Nebojte se ale sáhnout i po některém z dalších druhů potravinářských olejů, jako je například sezamový, lněný, mandlový, kokosový a mnohých dalších.
Těstoviny
Základem produktu pocházejícího z Itálie je pšenice a pitná voda. Těstovin je několik druhů. Rozlišovat lze vaječné a bezvaječné či plněné a neplněné. A zejména ty neplněný by měli být v každé spíži, a je jedno, jestli zvolíte klasické špageti, tagliatelle, penne nebo „kolínka“. Stačí, když těstoviny uvaříte v osolené vodě a podáváte s oblíbenou omáčkou.
Rýže
Tato nepostradatelná surovina patří k nejrozšířenějším obilovinám využívaným při vaření. Rýži lze využít nejen jako přílohu k masům, zelenině či omáčkám, ale i jako součást samotných receptů, jako je například sushi, rýžové nudle, rýžový puding a podobně.
Konzervy
Potraviny v konzervách se jednoduše skladují, mají dlouho dobu trvanlivosti a v obchodech je k dostání široká nabídka. Ideálním příkladem jsou konzervovaná rajčata, díky kterým připravíte rychlou a chutnou omáčku k výše zmíněným těstovinám.