Reklama Reklama
Vaše poloha:
Co s vejci na Velikonoce? Vyzkoušejte 8 receptů vajíčkových pomazánek, které zmizí dřív, než je namažete
(Foto: canva.com)
Co s vejci na Velikonoce? Vyzkoušejte 8 receptů vajíčkových pomazánek, které zmizí dřív, než je namažete
(Foto: canva.com)

20.04.2025

Co s vejci na Velikonoce? Vyzkoušejte 8 receptů vajíčkových pomazánek, které zmizí dřív, než je namažete

Po Velikonocích často nevíme, co s přebytkem vajec. Naštěstí existuje jednoduché a chutné řešení, a to je vajíčková pomazánka. Přinášíme 8 originálních receptů, díky kterým si pochutná celá rodina. A pozor, mizí rychleji, než je stihnete namazat.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak využít zbylá vejce z Velikonoc?
  • Jak připravit zdravou nebo klasickou vajíčkovou pomazánku?
  • Jaké kombinace surovin vajíčkové pomazánce sluší?
  • Která verze je ideální na chlebíčky a která do krabičky na výlet?

 

Vajíčka a Velikonoce: tradice, která chutná

 

Na Velikonoce se v českých domácnostech vaří a barví desítky vajec. Jsou symbolem života, znovuzrození a úrody. Po svátcích ale často nastává otázka, co s nimi? Vajíčková pomazánka je ideálním řešením: je rychlá, variabilní a chutná dětem i dospělým. Navíc se dá skvěle připravit na několik způsobů, od klasiky po zdravější varianty.

 

Klasická vajíčková pomazánka s máslem a majonézou

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 4 vařená vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř
  • pažitka nebo jarní cibulka

 

Postup:
Vejce nastrouhejte najemno, přidejte změklé máslo a majonézu. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Nechte chvíli odležet.

 

Zdravá vajíčková pomazánka s tvarohem a ředkvičkami

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 4 vařená vejce
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 4 ředkvičky
  • sůl, pepř
  • lžička hořčice

 

Postup:
Vejce i ředkvičky nastrouhejte, přidejte tvaroh a hořčici. Osolte a opepřete. Vhodná i pro děti díky jemné chuti.

 

Dietní vajíčková pomazánka s cottage sýrem

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 3 vařená vejce
  • 100 g cottage sýra
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • pažitka

 

Postup:
Vejce rozmačkejte vidličkou, promíchejte s cottage sýrem a dochuťte. Ideální na žitný chléb nebo krekry.

 

Vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem a šunkou

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 3 vařená vejce
  • 100 g pomazánkového másla
  • 50 g šunky
  • lžíce hořčice
  • sůl, pepř

 

Postup:
Šunku nakrájejte na malé kousky, vejce nasekejte, vše promíchejte s pomazánkovým máslem a hořčicí. Dochuťte a podávejte vychlazené.

 

Vajíčková pomazánka s avokádem a zakysanou smetanou

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 2 vařená vejce
  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

 

Postup:
Avokádo rozmačkejte s vejci, přidejte smetanu, citronovou šťávu a koření. Perfektní pro milovníky moderní kuchyně.

 

Jednoduchá vajíčková pomazánka s taveným sýrem a česnekem

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 4 vařená vejce
  • 100 g taveného sýra
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • špetka papriky

 

Postup:
Všechny ingredience spojte dohromady – česnek prolisujte, vejce nastrouhejte. Ochucenou pomazánku nechte chvíli rozležet.

 

Rychlá vajíčková pomazánka s lučinou a mrkví

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 3 vařená vejce
  • 100 g lučiny
  • 1 menší nastrouhaná mrkev
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

 

Postup:
Smíchejte vejce, lučinu a mrkev, dochuťte a posypte petrželkou. Skvělá volba na dopolední svačinu.

 

Vajíčková pomazánka s mascarpone a medvědím česnekem

 

(Foto: akcniceny.cz)

 

Ingredience:

  • 3 vařená vejce
  • 100 g mascarpone
  • 1 hrst nasekaného medvědího česneku
  • špetka soli
  • citronová kůra

 

Postup:
Do nastrouhaných vajec vmíchejte mascarpone, česnek, osolte a doplňte trochou citronové kůry. Vynikající na tmavé pečivo.

 

Ať už milujete klasiku nebo zdravé varianty, vajíčková pomazánka je po Velikonocích tím nejlepším využitím přebytků. Experimentujte, ochutnávejte a nebojte se přidat vlastní ingredience. Pomazánky jsou vděčné, rychlé a ideální pro rodinné svačiny nebo návštěvy.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty

Mohlo by Vás zajímat

Proč nemýt vajíčka? Tohle dělá většina lidí špatně a ani o tom neví

Mnoho lidí dělá při manipulaci s vejci zásadní chybu, a to myjí vajec hned po přinesení domů. Přestože se to může zdát hygienické, ve skutečnosti tím můžete ohrozit své zdraví. Existuje totiž důležitý důvod, proč nemýt vajíčka před skladováním.

Jak vyfouknout vejce bez prasknutí? 3 triky, které fungují i začátečníkům

Chcete mít krásná velikonoční vajíčka, ale bojíte se, že vám při foukání prasknou? Ukážeme vám, jak vyfouknout vejce bez prasknutí, a to i v případě, že to děláte poprvé. Stačí znát 3 jednoduché triky, které si oblíbíte díky rychlosti, čistotě i účinnosti.

Lednice nebo spíž? Odborníci prozradili, kde vydrží vejce nejdéle

Myslíte si, že vejce musí hned do lednice? Možná si tím sami zkracujete jejich trvanlivost. Přinášíme praktické rady, co s vejci po nákupu, kdy je opravdu dávat do lednice a jak to dělají profesionálové v kuchyni i babičky na venkově.

Jak na dokonalou tvarohovou pomazánku? Tři recepty, které musíte ochutnat

Tvarohová pomazánka je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Skvělá k pečivu, zdravá a neuvěřitelně variabilní. Připravte si tři lahodné varianty, které uspokojí každou chuť – s pažitkou a vejci, česnekem a šunkou nebo paprikou a ředkvičkami.

Jednoduchá a levná bramborová pomazánka Erdäpfelkas: Alpský recept na chleba i topinky

Tradiční rakouská pomazánka Erdäpfelkas je jednoduchý, levný a chutný recept z brambor a cibule, který se podává na horských chatách v Alpách. Připravíte ji z dostupných surovin během chvilky a skvěle se hodí na čerstvý chléb, opečené topinky i jako pohoštění pro hosty.

Tolik vajec denně je maximum – a víc už může být nebezpečné

Vejce jsou symbolem vydatné snídaně, rychlého oběda i luxusní večeře. Jsou levná, chutná a plná živin. Jenže — kolik jich můžeme sníst denně, aby nám prospívala, a kdy už začínají škodit? Odpověď není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát.

Vejce a nižší riziko Alzheimeru: Nová studie ukazuje překvapivé souvislosti

Nová studie ukazuje, že pravidelná konzumace vajec souvisí s nižším rizikem Alzheimerovy choroby. U lidí, kteří jedí vejce alespoň jednou týdně, se zjistilo méně toxických proteinů v mozku a lepší kognitivní zdraví.

Osvěžující letní pomazánka z avokáda: Jednoduchý a rychlý recept

Léto je obdobím, kdy si mnoho z nás užívá sluneční paprsky, tráví čas venku s rodinou a přáteli, a hledá způsoby, jak se osvěžit v horkých dnech. Jedním z nejlepších způsobů, jak si zpříjemnit letní chvíle, je připravit si lahodné a zdravé jídlo, které nejen potěší chuťové buňky, ale také dodá tělu potřebné živiny. Jedním z takových pokrmů je avokádová pomazánka, která je jednoduchá na přípravu, bohatá na zdravé tuky a vitamíny a skvěle se hodí jako lehké občerstvení nebo doplněk k různým pokrmům.

Máte je doma? Pozor na vejce s kódem 3-CZ-0302: Obsahují antibiotikum, bylo staženo 239 tisíc kusů

Státní veterinární správa nařídila stažení téměř čtvrt milionu vajec z trhu kvůli nadlimitnímu obsahu antibiotika monensin. Jak vejce poznat, proč jsou nebezpečná a co dělat, pokud je máte doma?

Guacamole: Nejlepší recept na mexickou klasiku, kterou si zamilujete

Guacamole je osvěžující pomazánka z avokáda, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Naučte se, jak ji připravit tradičně i s drobnými obměnami, které zvýrazní její chuť.

Spolupracujeme s: