Co se v článku dozvíte?
- Jak využít zbylá vejce z Velikonoc?
- Jak připravit zdravou nebo klasickou vajíčkovou pomazánku?
- Jaké kombinace surovin vajíčkové pomazánce sluší?
- Která verze je ideální na chlebíčky a která do krabičky na výlet?
Vajíčka a Velikonoce: tradice, která chutná
Na Velikonoce se v českých domácnostech vaří a barví desítky vajec. Jsou symbolem života, znovuzrození a úrody. Po svátcích ale často nastává otázka, co s nimi? Vajíčková pomazánka je ideálním řešením: je rychlá, variabilní a chutná dětem i dospělým. Navíc se dá skvěle připravit na několik způsobů, od klasiky po zdravější varianty.
Klasická vajíčková pomazánka s máslem a majonézou
.png)
Ingredience:
- 4 vařená vejce
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce majonézy
- sůl, pepř
- pažitka nebo jarní cibulka
Postup:
Vejce nastrouhejte najemno, přidejte změklé máslo a majonézu. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Nechte chvíli odležet.
Zdravá vajíčková pomazánka s tvarohem a ředkvičkami
.png)
Ingredience:
- 4 vařená vejce
- 100 g měkkého tvarohu
- 4 ředkvičky
- sůl, pepř
- lžička hořčice
Postup:
Vejce i ředkvičky nastrouhejte, přidejte tvaroh a hořčici. Osolte a opepřete. Vhodná i pro děti díky jemné chuti.
Dietní vajíčková pomazánka s cottage sýrem
.png)
Ingredience:
- 3 vařená vejce
- 100 g cottage sýra
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- pažitka
Postup:
Vejce rozmačkejte vidličkou, promíchejte s cottage sýrem a dochuťte. Ideální na žitný chléb nebo krekry.
Vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem a šunkou
.png)
Ingredience:
- 3 vařená vejce
- 100 g pomazánkového másla
- 50 g šunky
- lžíce hořčice
- sůl, pepř
Postup:
Šunku nakrájejte na malé kousky, vejce nasekejte, vše promíchejte s pomazánkovým máslem a hořčicí. Dochuťte a podávejte vychlazené.
Vajíčková pomazánka s avokádem a zakysanou smetanou
.png)
Ingredience:
- 2 vařená vejce
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce zakysané smetany
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
Avokádo rozmačkejte s vejci, přidejte smetanu, citronovou šťávu a koření. Perfektní pro milovníky moderní kuchyně.
Jednoduchá vajíčková pomazánka s taveným sýrem a česnekem
.png)
Ingredience:
- 4 vařená vejce
- 100 g taveného sýra
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- špetka papriky
Postup:
Všechny ingredience spojte dohromady – česnek prolisujte, vejce nastrouhejte. Ochucenou pomazánku nechte chvíli rozležet.
Rychlá vajíčková pomazánka s lučinou a mrkví
.png)
Ingredience:
- 3 vařená vejce
- 100 g lučiny
- 1 menší nastrouhaná mrkev
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
Postup:
Smíchejte vejce, lučinu a mrkev, dochuťte a posypte petrželkou. Skvělá volba na dopolední svačinu.
Vajíčková pomazánka s mascarpone a medvědím česnekem
.png)
Ingredience:
- 3 vařená vejce
- 100 g mascarpone
- 1 hrst nasekaného medvědího česneku
- špetka soli
- citronová kůra
Postup:
Do nastrouhaných vajec vmíchejte mascarpone, česnek, osolte a doplňte trochou citronové kůry. Vynikající na tmavé pečivo.
Ať už milujete klasiku nebo zdravé varianty, vajíčková pomazánka je po Velikonocích tím nejlepším využitím přebytků. Experimentujte, ochutnávejte a nebojte se přidat vlastní ingredience. Pomazánky jsou vděčné, rychlé a ideální pro rodinné svačiny nebo návštěvy.
Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty