Druhy stanů
Základním kamen je bezesporu výběr správného stanu. Vybírat můžete ze tří druhů:
- rodinné stany
- stany turistického typu
- stany expediční
Expediční stany jsou určeny do náročných podmínek. Většina z nás se samozřejmě zaměří na stany rodinné či turistické. Pro stany rodinného typu je podstatné, jaký komfort nabídnou. Pokud máte v plánu se stanem cestovat, stavět ho a zase bourat, určitě se zaměřte na turistické stany, které jsou lehčí a jednodušeji se s nimi manipuluje.
Co se tvarů týče, k nejrozšířenějším patří kopule a tunely. K dostání jsou i klasická „áčka“, ale ty se dnes již moc nevyrábí z důvodů hůře využitelného vnitřního prostoru a špatné odolnosti vůči větru.
Co si vzít pod stan – oblečení a nádobí
Seznam věcí, které bychom si měli vzít pod stan je opravdu rozsáhlý, proto se zaměříme na dvě položky, a to oblečení a nádobí.
Vybrat správné oblečení je vždy oříšek. Vezmeme to ale hezky popořadě, abychom na nic nezapomněli. Určitě si do svého batohu přibalte vhodné boty, a to sandály a pevné boty. Náhradní ponožky a čisté spodní prádlo jsou samozřejmostí. Bezesporu oceníte i krátké a dlouhé kalhoty a mikinu či svetr. Přibalte si i několik triček na převléknutí. Pokud víte, že se váš cíl nachází poblíž vody, nezapomeňte plavky. Vzhledem k tomu, že počasí je nevyzpytatelné, a to i v létě, vyhraďte si v batohu i místo na pláštěnku, nepromokavou bundu a čepici, klobouk či šátek proti slunci. Všechno oblečení, které si pod stan vezmete, by mělo být kvalitní a vhodné do přírody.
Vzhledem k tomu, že vyrážíte pod stan, asi se vám nebude chtít vozit s sebou kufr plný těžkého nádobí. Ještě před odjezdem je důležité se rozhodnout, zda máte v plánu připravovat si vlastní teplá jídla nebo se zaměříte především na studenou kuchyni. V každém případě byste s sebou měli mít dobrý nůž, prkénko, talíře nebo ešusy, příbory, lžičky a multifunkční otvírák. Pokud se máte v plánu proměnit v šéfkuchaře pod širým nebem, přibalte si campingový vařič, vařečku, naběračku a můžete se pustit do přípravy chutného guláše či polévky. Po hostině oceníte i utěrku a houbičku pro snazší mytí použitého nádobí.