Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit šťavnaté pečené vepřové kotlety?
- Jak kotlety zkombinovat s rajčaty a bazalkou pro svěží chuť?
- Jak vytvořit smetanovou omáčku s brokolicí k vepřovým kotletám?
Vepřová kotleta patří mezi nejoblíbenější druhy masa v české kuchyni. Je šťavnatá, snadno dostupná a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji grilovat, smažit, péct nebo dusit v omáčkách. Skvěle se kombinuje s různými bylinkami, kořením a omáčkami.
Recept na pečenou vepřovou kotletu na medu a hořčici

Kombinace medu, hořčice a sójové omáčky dodává kotletám jemně sladkou chuť s pikantním nádechem.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V misce smíchejte med, hořčici, sójovou omáčku a citronovou šťávu.
- Kotlety osolte, opepřete a potřete připravenou marinádou.
- Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25–30 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
- Podávejte s pečenými bramborami nebo čerstvou zeleninou.
Recept na vepřovou kotletu s rajčatovou omáčkou a bazalkou

Rajčatová omáčka s bazalkou dodá kotletám osvěžující chuť a krásně je zvláční.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 4 čerstvá rajčata (nebo 1 plechovka loupaných rajčat)
- 2 stroužky česneku
- Hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte kotlety z obou stran dozlatova.
- Vyjměte maso a do pánve přidejte nasekaný česnek, krátce ho osmahněte.
- Přidejte na kostičky nakrájená rajčata (nebo konzervovaná rajčata) a vařte 10 minut, dokud nezhoustne.
- Osolte, opepřete a vmíchejte nasekanou bazalku.
- Vraťte kotlety do omáčky a nechte společně prohřát.
- Podávejte s těstovinami nebo rýží.
Recept na vepřovou kotletu s brokolicí a smetanovou omáčkou

Krémová omáčka s česnekem a brokolicí dává kotletám jemnou a lahodnou chuť.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 200 g brokolice
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř
Postup:
- Brokolici rozdělte na růžičky a krátce povařte ve vroucí osolené vodě.
- Kotlety osolte, opepřete a opečte na pánvi dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek a krátce ho osmahněte.
- Přilijte smetanu a přidejte uvařenou brokolici.
- Nechte 5 minut povařit, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Vepřová kotleta je skvělým základem pro mnoho chutných pokrmů. Ať už ji připravíte v troubě, na pánvi nebo s omáčkou, vždy si pochutnáte. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a objevte nové způsoby, jak si tuto oblíbenou surovinu užít.
Zdroj: AkcniCeny.cz