Vaše poloha:
Co všechno se dá udělat z brambor? Těchto 10 tipů si zamilujete
(Foto: canva.com)
Co všechno se dá udělat z brambor? Těchto 10 tipů si zamilujete
(Foto: canva.com)

31.05.2025

Co všechno se dá udělat z brambor? Těchto 10 tipů si zamilujete

Brambory patří mezi nejoblíbenější suroviny v české kuchyni – a není se čemu divit. Jsou levné, dostupné po celý rok a dají se připravit na nespočet chutných způsobů. Pokud už vás omrzely klasické vařené nebo pečené brambory, vyzkoušejte těchto 10 netradičních a výborných receptů, které vás překvapí a nadchnou.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Co se dá udělat z vařených brambor, které vám zbyly z oběda?
  • Jak připravit originální a levná jídla z brambor pro celou rodinu?
  • Jak udělat z brambor netradiční slané i sladké recepty?
  • Které bramborové pokrmy jsou vhodné jako večeře, svačina i pohoštění?
  • Jak využít brambory naplno – od chleba po gnocchi a pizzu?

 

Bramborový chléb

 

Máte zbytky vařených brambor? Proměňte je v bramborový chléb, který je neuvěřitelně vláčný a dlouho vydrží čerstvý. Hodí se k polévkám, pomazánkám i na sladko s medem nebo marmeládou. Navíc má díky bramborám krásně měkkou střídku a neokorá tak rychle jako běžné pečivo.

 

Bramborové muffiny se sýrem a bylinkami

 

Rychlá, slaná a výživná svačina z nastrouhaných brambor, vajec, sýra a bylinek. Bramborové muffiny jsou skvělé do krabičky, na výlety nebo jako příloha k polévce. Nejlepší jsou teplé, ale chutnají výborně i studené.

 

Bramborový koláč (quiche bez těsta)

 

Zapečený koláč bez klasického těsta, jen z vrstvy strouhaných nebo plátkovaných brambor, zeleniny, vajec a sýra. Ideální pro bezlepkovou dietu. Bramborový koláč je výborný i studený, skvěle se hodí jako hlavní jídlo i jako pohoštění.

 

Bramborové vafle

 

Milujete bramboráky, ale chcete něco originálnějšího? Vyzkoušejte bramborové vafle – těsto připravené stejně jako na bramboráky upečete ve vaflovači. Výsledkem jsou křupavé vafle, které skvěle chutnají s česnekovým dipem, zakysanou smetanou nebo salátem.

 

Bramborová pizza (brizza)

 

Základ tvoří nastrouhané brambory spojené vejcem a moukou, které upečete do tvaru pizzy. Navrch přidáte rajčatovou omáčku, sýr a oblíbené ingredience – třeba šunku, papriku, cibuli. Brizza je bez kynutí, rychlá a skvělá pro děti.

 

Brambory na sladko s mákem a máslem

 

Tradiční, a přitom téměř zapomenutý recept. Vařené brambory nakrájejte, posypte mletým mákem a moučkovým cukrem, přelijte rozpuštěným máslem. Sladké brambory s mákem si zamilují hlavně děti a ti, kdo milují retro kuchyni.

 

Bramborové krokety se sýrovým jádrem

 

Uvnitř měkké, venku křupavé. Bramborové krokety se sýrem jsou skvělým pohoštěním na oslavy nebo jako příloha k masu. Můžete je usmažit nebo upéct v troubě, a díky sýrovému středu potěší i ty nejnáročnější strávníky.

 

Bramborové gnocchi se šalvějovým máslem

 

Italská klasika z domácího bramborového těsta. Gnocchi jsou jemné, rychle hotové a se šalvějovým máslem tvoří dokonalou kombinaci. Můžete je podávat i s rajčatovou omáčkou, pestem nebo se smetanou a sýrem.

 

Plněné brambory pečené ve slupce

 

Upečte větší brambory ve slupce, rozkrojte je, vydlabejte a naplňte třeba směsí se slaninou, tvarohem, bylinkami nebo zeleninou. Poté krátce zapečte. Jídlo efektní, výživné a velmi chutné – skvělé na večeři i na oslavu.

 

Bramborové lívanečky s uzeným lososem a smetanovým dipem

 

Hledáte elegantní předkrm nebo netradiční večeři? Připravte malé bramborové placičky, osmažte je do křupava a ozdobte plátkem uzeného lososa a lžičkou zakysané smetany s pažitkou. Výsledný efekt je skvělý a chuť ještě lepší.

 

Brambory na milion způsobů

 

Brambory nejsou nudná surovina – naopak. Stačí trochu fantazie a pár doplňkových surovin a vytvoříte z nich nespočet originálních a výživných pokrmů. Ať už hledáte levná jídla z brambor, něco rychlého na večeři nebo slavnostní pohoštění, s těmito deseti tipy rozhodně nesáhnete vedle.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Jak dlouho vařit brambory? Tohle je ideální doba, aby byly vždy perfektní

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, ale správná doba vaření závisí na jejich druhu i způsobu přípravy. Jak dlouho se vaří brambory na kaši, salát nebo jako příloha? Naučte se, jak je vždy uvařit dokonale.

Bramboráky bez strouhání? S tímto trikem budete hotoví raz dva

Bramboráky jsou oblíbenou pochoutkou, ale strouhání brambor dokáže mnohé odradit. Máme pro vás trik, díky kterému si připravíte dokonalé bramboráky bez zdlouhavého strouhání a nepořádku.

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Způsob, jak loupání brambor zvládnout rychle a snadno

Loupání brambor není nejoblíbenější prací v kuchyni. Zabere spoustu času a často se může stát, že se člověk pořeže. Tomuto trápení se lze vyhnout! Máme pro vás jednoduchý a geniální trik, který tuto práci usnadní.

Zavařovací sklenice bez zápachu: Jak je vyčistit a znovu použít s chutí

Staré zavařovací sklenice a víčka mají velký potenciál, pokud je zbavíte zápachu, lepidla a nečistot. V článku najdete praktické tipy, jak je dokonale vyčistit a znovu využít doma.

Kynuté těsto vás neposlouchá? Možná je to těmito 5 chybami

Kynuté těsto může být náročné na přípravu, a když se nedaří, je to frustrující. Proč se těsto někdy nedaří tak, jak by mělo? Tento článek vás provede pěti nejčastějšími chybami, které při přípravě kynutého těsta děláte, a nabídne vám řešení, jak dosáhnout nejlepšího výsledku.

Kdy vyměnit kuchyňské prkénko? Signály, které byste neměli přehlédnout

Kuchyňské prkénko je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Ale víte, kdy je čas ho vyměnit? V tomto článku se dozvíte, jaké signály byste neměli přehlédnout, abyste udrželi svou kuchyni hygienicky čistou a bezpečnou.

Mějte mátu a meduňku vždy po ruce: Zamrazte je a užijte si je kdykoli

Máta a meduňka jsou neodmyslitelnými pomocníky v kuchyni, které dodávají pokrmům i nápojům jedinečnou chuť a vůni. Často se však stává, že čerstvé bylinky rychle ztrácí svou kvalitu a dlouhodobě je uchovávat není snadné. Mrazení je skvělým řešením, jak si zajistit přísun těchto aromatických bylin po celý rok. V tomto článku se dozvíte, proč a jak mrazit mátu a meduňku, jaké metody jsou nejvhodnější a jak je následně využít v kuchyni. S našimi tipy a triky budete mít mátu a meduňku vždy po ruce a jejich svěží chuť si užijete kdykoli.

Mince v mrazáku na dovolenou: trik, který ochrání vaše jídlo před zkažením

Chystáte se na dovolenou nebo prodloužený víkend a necháváte doma plný mrazák? Existuje jednoduchý trik, jak poznat, zda se při výpadku proudu jídlo rozmrazilo a znovu zamrzlo. Stačí dát do mrazáku obyčejnou minci a předejdete riziku, že po návratu sníte závadné potraviny.

Šokující objev v kuchyni: Tato levná surovina vás zbaví zápachu i plísně v bytě

Mysleli jste si, že ji patří jen do polévky? Omyl! Tato běžná kuchyňská ingredience může změnit celý váš domov. Podívejte se, jak ji chytře využít.

Spolupracujeme s: