Co se v článku dozvíte?
- Co se dá udělat z vařených brambor, které vám zbyly z oběda?
- Jak připravit originální a levná jídla z brambor pro celou rodinu?
- Jak udělat z brambor netradiční slané i sladké recepty?
- Které bramborové pokrmy jsou vhodné jako večeře, svačina i pohoštění?
- Jak využít brambory naplno – od chleba po gnocchi a pizzu?
Bramborový chléb
Máte zbytky vařených brambor? Proměňte je v bramborový chléb, který je neuvěřitelně vláčný a dlouho vydrží čerstvý. Hodí se k polévkám, pomazánkám i na sladko s medem nebo marmeládou. Navíc má díky bramborám krásně měkkou střídku a neokorá tak rychle jako běžné pečivo.
Bramborové muffiny se sýrem a bylinkami
Rychlá, slaná a výživná svačina z nastrouhaných brambor, vajec, sýra a bylinek. Bramborové muffiny jsou skvělé do krabičky, na výlety nebo jako příloha k polévce. Nejlepší jsou teplé, ale chutnají výborně i studené.
Bramborový koláč (quiche bez těsta)
Zapečený koláč bez klasického těsta, jen z vrstvy strouhaných nebo plátkovaných brambor, zeleniny, vajec a sýra. Ideální pro bezlepkovou dietu. Bramborový koláč je výborný i studený, skvěle se hodí jako hlavní jídlo i jako pohoštění.
Bramborové vafle
Milujete bramboráky, ale chcete něco originálnějšího? Vyzkoušejte bramborové vafle – těsto připravené stejně jako na bramboráky upečete ve vaflovači. Výsledkem jsou křupavé vafle, které skvěle chutnají s česnekovým dipem, zakysanou smetanou nebo salátem.
Bramborová pizza (brizza)
Základ tvoří nastrouhané brambory spojené vejcem a moukou, které upečete do tvaru pizzy. Navrch přidáte rajčatovou omáčku, sýr a oblíbené ingredience – třeba šunku, papriku, cibuli. Brizza je bez kynutí, rychlá a skvělá pro děti.
Brambory na sladko s mákem a máslem
Tradiční, a přitom téměř zapomenutý recept. Vařené brambory nakrájejte, posypte mletým mákem a moučkovým cukrem, přelijte rozpuštěným máslem. Sladké brambory s mákem si zamilují hlavně děti a ti, kdo milují retro kuchyni.
Bramborové krokety se sýrovým jádrem
Uvnitř měkké, venku křupavé. Bramborové krokety se sýrem jsou skvělým pohoštěním na oslavy nebo jako příloha k masu. Můžete je usmažit nebo upéct v troubě, a díky sýrovému středu potěší i ty nejnáročnější strávníky.
Bramborové gnocchi se šalvějovým máslem
Italská klasika z domácího bramborového těsta. Gnocchi jsou jemné, rychle hotové a se šalvějovým máslem tvoří dokonalou kombinaci. Můžete je podávat i s rajčatovou omáčkou, pestem nebo se smetanou a sýrem.
Plněné brambory pečené ve slupce
Upečte větší brambory ve slupce, rozkrojte je, vydlabejte a naplňte třeba směsí se slaninou, tvarohem, bylinkami nebo zeleninou. Poté krátce zapečte. Jídlo efektní, výživné a velmi chutné – skvělé na večeři i na oslavu.
Bramborové lívanečky s uzeným lososem a smetanovým dipem
Hledáte elegantní předkrm nebo netradiční večeři? Připravte malé bramborové placičky, osmažte je do křupava a ozdobte plátkem uzeného lososa a lžičkou zakysané smetany s pažitkou. Výsledný efekt je skvělý a chuť ještě lepší.
Brambory na milion způsobů
Brambory nejsou nudná surovina – naopak. Stačí trochu fantazie a pár doplňkových surovin a vytvoříte z nich nespočet originálních a výživných pokrmů. Ať už hledáte levná jídla z brambor, něco rychlého na večeři nebo slavnostní pohoštění, s těmito deseti tipy rozhodně nesáhnete vedle.
Zdroj: AkcniCeny.cz