Vaše poloha:
Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?
(Foto: canva.com)
Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?
(Foto: canva.com)

18.07.2023

Dejte si pozor na domácí cukety a okurky, po kterých se můžete otrávit. Jak je rozeznat?

Domácí cukety a okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, na kterou je však důležité si dávat pozor. Některé druhy totiž mohou vyvolávat silné otravy. Poradíme vám, jak nebezpečné plody rozpoznat a jak se před otravou chránit.

 

Přichází sezóna, kdy sklízíme okurky i cukety doslova po kilech. Tato lahodná zelenina, kterou upravujeme na nespočet způsobů, však může skrývat některá nebezpečí. Domácí plody totiž mohou obsahovat nebezpečný kukurbitacin, který je příčinou mnoha otrav.

 

Otravě cuketami i okurkami se přitom dá velice snadno vyhnout. Stačí plody správně sklízet a dávat si pozor na hořkou chuť zeleniny. Právě ta je nejspolehlivějším ukazatelem, že s vašimi výpěstky není něco v pořádku. Hořké zelenině se tak vždy raději vyhněte a nikdy ji nekonzumujte.

 

Nebezpečná je zelenina ze zahrádky

 

Většina běžně pěstovaných odrůd tykvovité zeleniny obsahuje kukurbitaciny již jen v minimálních množstvích. Dlouhodobým šlechtěním se podařilo snížit obsah těchto látek natolik, že konzumace správně pěstovaných plodů je naprosto bezpečná. Za určitých podmínek však může dojít k náhlému zvýšení obsahu hořčin, což může vést k otravě.

 

Produkci jedovatých obranných látek zvyšuje u rostlin mnoho vnějších faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří stres, sucho, nevhodná zemina, vysoké teploty i přítomnost škůdců. Při nevhodných podmínkách se totiž rostlina snaží bránit právě produkcí kukurbitacinů.

 

Pozor na hořké plody

 

Plody se zvýšeným obsahem hořčin poznáte jednoduše podle chuti. Toxické látky se vykytují zejména v okolí stopek u starších a přezrálých plodů. Pokud se tedy chcete otravě vyhnout, vždy sklízejte plody mladé.

 

Pokud se vám při ochutnání zdá okurka či cuketa nahořklá, rozhodně ji nezkoušejte přidávat do žádného pokrmu, aby se hořká chuť „ztratila“. Nejenže znehodnotíte celé jídlo, ale navíc můžete ohrozit všechny strávníky. Koření totiž sice může hořkost zamaskovat, ovšem tepelnou úpravou se nebezpečné toxiny nezničí.

 

cuketa
(Foto: canva.com)

 

Zásady pro zahrádkáře

 

Pokud se věnujete pěstování zeleniny na zahrádce, měli byste dodržovat několik jednoduchých zásad, které vám zaručí bezpečnou sklizeň.

 

  • Okurky i cukety pěstujte pouze ze semen z obchodu. Vlastní semena totiž mohou vzniknout zkřížením šlechtěné zeleniny s jednou z planých odrůd, čímž se výrazně zvyšuje riziko otravy.
  • Plody sklízejte vždy mladé, tedy před dosažením plné zralosti.
  • Zelenině zajistěte dostatek vláhy.
  • Plody s nahořklou či trpkou chutí raději nekonzumujte.
 

 

Jak se otrava projevuje?

 

Otrava kukurbitacinem má povětšinou mírný průběh. V terapeutických množstvích dokonce hořčiny pouze stimulují produkci žaludečních šťáv a podporují tak trávení. Otrava se nejčastěji projevuje až několik hodin po konzumaci. Pokud má otrava mírný průběh, může přejít i naprosto bez příznaků. Často ji však doprovází žaludeční nevolnost či průjmy.

 

Silnější otravy se pak mohou projevovat i zvracením, halucinacemi a ztrátami vědomí. Někdy je tak nutná bezprostřední hospitalizace v nemocnici. Byly zaznamenány dokonce poměrně výjimečné případy smrtelných otrav.

 

Co dělat při podezření na otravu

 

Při podezření na otravu jedovatými okurkami či cuketami bývá doporučován zvýšený příjem tekutin a vhodná dieta. Ta se skládá z netučných suchých jídel jako je rýže, pečivo či banány.

 

V případě komplikací či vážnější otravy neváhejte kontaktovat lékaře. Můžete také využít služeb poradny Toxikologického informačního střediska na telefonních číslech 224  919 293 či 224 915 402.

 

Na cukety a okurky rozhodně nezanevřete!

 

Ačkoli je důležité vědět, že k otravám jedovatými plody každoročně dochází, rozhodně není nutné se této zelenině vyhýbat. Naopak! Jde o nesmírně zdravé druhy, které dodávají našemu tělu mnoho vitaminů i vlákniny. Navíc obsahují jen minimum cukru.

 

Při konzumaci podomácku vypěstované zeleniny si vždy pouze dejte pozor na to, aby plody nebyly nahořklé či přezrálé. Pokud vám bude vypěstovaná zelenina chutnat, tak si můžete být jisti, že je v naprostém pořádku.

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak účinně bojovat s plísní u pěstování okurek

Plísně patří mezi nejnebezpečnější nepřátele okurek, jelikož dokáží během několika dnů zlikvidovat celou úrodu. Poradíme vám, jak okurkovou plíseň rozpoznat a jak se jí co nejefektivněji zbavit.

Zázračné tajemství růstu okurek: Jak mít bohatou úrodu bez námahy?

Máte rádi okurky, ale máte problém s jejich pěstováním? Máme tu jednoduchý trik, který vám pomůže získat bohatou úrodu bez zbytečné námahy. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak můžete zlepšit růst svých okurek pomocí jednoho zázračného prostředku.

Vypěstujte si vlastní Mexickou okurku: Podrobný návod pro milovníky exotické kuchyně

Mexická okurka, známá také jako Zehneria scabra, je skvělým příkladem rostliny, která může přinést do vaší zahrady nejen nádheru a pestrost, ale také chutné a zdravé plody. V tomto článku vás provedeme krok za krokem pěstováním této fascinující zeleniny, která obohatí vaši kuchyni o nové, exotické zážitky.

10 největších chyb při pěstování sazenic rajčat, kterým byste se měli vyhnout

Pokud patříte mezi milovníky rajčat, a ještě si rajčata sami pěstujete, určitě se vždy nemůžete dočkat, než semínka vyklíčí tak, že si je budete moci vychutnat na talíři. Jenže do toho se vám může připlést mnoho problémů, jako například onemocnění rostliny, pokrytí skvrnami a tak dále. Pokud tyto potíže nastanou, není těžké je vyřešit. Je však důležité se jim jako první pokusit předejít.

Zaručené tipy pro bohatou úrodu cuket: Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Cuketa je nenáročná zelenina, přesto se řadě pěstitelů nedaří sklidit úrodu, jakou si představují. Příčinou bývají opakované chyby, které rostlinu oslabují nebo zcela zastaví její růst. V článku se dozvíte ověřené tipy, jak cuketám prospět, a varování před nejčastějšími pěstitelskými omyly.

Zelenina na balkoně: Jak snadno pěstovat rajčata, papriky i salát bez zahrady

Nemáte zahradu, ale rádi byste si vypěstovali vlastní zeleninu? Stačí vám balkon, pár květináčů a trochu péče. Poradíme, jak začít, co se daří i v truhlíku a na co si dát pozor.

Nečekejte na jaro: Tyto 4 druhy zeleniny musíte zasadit ještě v únoru

Únor sice může být stále chladný, ale to neznamená, že musíte čekat na jaro, než se pustíte do zahradničení. Některé druhy zeleniny můžete vysévat už teď a těšit se tak na dřívější sklizeň. Poradíme vám, které plodiny zvládnou únorový výsev, jak je správně zasadit a ochránit před mrazem.

Chcete mít úrodu cuket až do podzimu? Tak zkuste sirky a budete mile překvapeni

Jak zajistit, aby vaše cukety bohatě plodily až do podzimu? Stačí rostlinám dopřát dostatek živin a správné podmínky pro růst. Pomoci přitom mohou i obyčejné sirky.

Naučte se správně kombinovat zeleninu a jahody pro zdravou úrodu

S jarem přichází i otázka, co bychom si rádi zasadili na své zahrádce. Určitě vás napadne pěstování domácí zeleniny a ovoce. Jahody jsou ideální volbou, protože domácí koktejly nebo koláče jsou nejlepší. Ovšem není to úkol zcela jednoduchý. Hlavně pak, pokud pěstujete více druhů a chcete je na záhoně kombinovat. S jakými druhy se jahody ne/snesou?

Co je ačokča a zvládnete ji pěstovat i bez zahradnických zkušeností? S tímto návodem určitě ano

Slyšeli jste už o paprikookurce? Jedná se exotickou zeleninu, kterou si můžete snadno vypěstovat i na vaší zahrádce. Při správné péči vás čekají až stovky chutných plodů!

Spolupracujeme s: