Přichází sezóna, kdy sklízíme okurky i cukety doslova po kilech. Tato lahodná zelenina, kterou upravujeme na nespočet způsobů, však může skrývat některá nebezpečí. Domácí plody totiž mohou obsahovat nebezpečný kukurbitacin, který je příčinou mnoha otrav.
Otravě cuketami i okurkami se přitom dá velice snadno vyhnout. Stačí plody správně sklízet a dávat si pozor na hořkou chuť zeleniny. Právě ta je nejspolehlivějším ukazatelem, že s vašimi výpěstky není něco v pořádku. Hořké zelenině se tak vždy raději vyhněte a nikdy ji nekonzumujte.
Nebezpečná je zelenina ze zahrádky
Většina běžně pěstovaných odrůd tykvovité zeleniny obsahuje kukurbitaciny již jen v minimálních množstvích. Dlouhodobým šlechtěním se podařilo snížit obsah těchto látek natolik, že konzumace správně pěstovaných plodů je naprosto bezpečná. Za určitých podmínek však může dojít k náhlému zvýšení obsahu hořčin, což může vést k otravě.
Produkci jedovatých obranných látek zvyšuje u rostlin mnoho vnějších faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří stres, sucho, nevhodná zemina, vysoké teploty i přítomnost škůdců. Při nevhodných podmínkách se totiž rostlina snaží bránit právě produkcí kukurbitacinů.
Pozor na hořké plody
Plody se zvýšeným obsahem hořčin poznáte jednoduše podle chuti. Toxické látky se vykytují zejména v okolí stopek u starších a přezrálých plodů. Pokud se tedy chcete otravě vyhnout, vždy sklízejte plody mladé.
Pokud se vám při ochutnání zdá okurka či cuketa nahořklá, rozhodně ji nezkoušejte přidávat do žádného pokrmu, aby se hořká chuť „ztratila“. Nejenže znehodnotíte celé jídlo, ale navíc můžete ohrozit všechny strávníky. Koření totiž sice může hořkost zamaskovat, ovšem tepelnou úpravou se nebezpečné toxiny nezničí.

Zásady pro zahrádkáře
Pokud se věnujete pěstování zeleniny na zahrádce, měli byste dodržovat několik jednoduchých zásad, které vám zaručí bezpečnou sklizeň.
- Okurky i cukety pěstujte pouze ze semen z obchodu. Vlastní semena totiž mohou vzniknout zkřížením šlechtěné zeleniny s jednou z planých odrůd, čímž se výrazně zvyšuje riziko otravy.
- Plody sklízejte vždy mladé, tedy před dosažením plné zralosti.
- Zelenině zajistěte dostatek vláhy.
- Plody s nahořklou či trpkou chutí raději nekonzumujte.
Jak se otrava projevuje?
Otrava kukurbitacinem má povětšinou mírný průběh. V terapeutických množstvích dokonce hořčiny pouze stimulují produkci žaludečních šťáv a podporují tak trávení. Otrava se nejčastěji projevuje až několik hodin po konzumaci. Pokud má otrava mírný průběh, může přejít i naprosto bez příznaků. Často ji však doprovází žaludeční nevolnost či průjmy.
Silnější otravy se pak mohou projevovat i zvracením, halucinacemi a ztrátami vědomí. Někdy je tak nutná bezprostřední hospitalizace v nemocnici. Byly zaznamenány dokonce poměrně výjimečné případy smrtelných otrav.
Co dělat při podezření na otravu
Při podezření na otravu jedovatými okurkami či cuketami bývá doporučován zvýšený příjem tekutin a vhodná dieta. Ta se skládá z netučných suchých jídel jako je rýže, pečivo či banány.
V případě komplikací či vážnější otravy neváhejte kontaktovat lékaře. Můžete také využít služeb poradny Toxikologického informačního střediska na telefonních číslech 224 919 293 či 224 915 402.
Na cukety a okurky rozhodně nezanevřete!
Ačkoli je důležité vědět, že k otravám jedovatými plody každoročně dochází, rozhodně není nutné se této zelenině vyhýbat. Naopak! Jde o nesmírně zdravé druhy, které dodávají našemu tělu mnoho vitaminů i vlákniny. Navíc obsahují jen minimum cukru.
Při konzumaci podomácku vypěstované zeleniny si vždy pouze dejte pozor na to, aby plody nebyly nahořklé či přezrálé. Pokud vám bude vypěstovaná zelenina chutnat, tak si můžete být jisti, že je v naprostém pořádku.