Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit sladký dezert na grilu?
- Jak ugrilovat chléb bez složitostí?
- Jaké speciality stojí za zkoušku?
Zmrzlinový pohár s grilovaným ananasem a rumovou omáčkou: chuťový zážitek z tropů
Sladký, šťavnatý ananas získá na grilu karamelový nádech a spolu s rumovou omáčkou vytvoří dokonalý kontrast k jemné vanilkové zmrzlině.
Ingredience:
- 1 čerstvý ananas
- 3 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- 50 ml tmavého rumu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 500 ml vanilkové zmrzliny
Postup:
- Ananas oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a posypte cukrem.
- Plátky krátce ogrilujte z obou stran, dokud nezačnou karamelizovat.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přilijte rum a smetanu a krátce povařte do hustší omáčky.
- Servírujte s kopečkem zmrzliny a přelijte omáčkou.
Grilované meruňky: rychlý dezert s výraznou chutí

Meruňky na grilu získají intenzivní sladkokyselý tón a krásnou šťavnatou strukturu, ideální s jogurtem nebo medem.
Ingredience:
- 8 zralých meruněk
- 2 lžíce medu
- 200 g bílého jogurtu
- 30 g plátkovaných mandlí
Postup:
- Meruňky rozpulte a vyjměte pecky.
- Položte je řezem dolů na rozpálený gril a opékejte 3–4 minuty.
- Servírujte s jogurtem, přelijte medem a posypte mandlemi.
Grilovaný jahodový koláč s balsamicovým octem: sladko-kyselá harmonie
Křehký koláč se šťavnatými jahodami a balsamicovým octem vytváří nečekaně lahodnou kombinaci, kterou si zamilujete.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta (cca 275 g)
- 300 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce balsamicového octa
- 20 g másla na potření tácku
Postup:
- Těsto rozválejte a položte na máslem potřený grilovací tácek.
- Jahody nakrájejte, promíchejte s cukrem a balsamicem a rozložte na těsto.
- Grilujte na nepřímém žáru 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Podávejte ještě vlahé.
Grilovaná pizza Margarita: klasika v nové podobě

Pizza z grilu má křupavý základ, voňavá rajčata a rozteklou mozzarellu, která získá jemný kouřový nádech.
Ingredience:
- 250 g pizza těsta (hotové nebo domácí)
- 150 g rajčatové omáčky
- 150 g mozzarelly
- pár lístků čerstvé bazalky
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Rozválené těsto potřete olejem a položte na gril, grilujte 2–3 minuty.
- Otočte, potřete rajčatovou omáčkou, posypte mozzarellou a bazalkou.
- Grilujte pod poklopem, dokud se sýr nerozteče a těsto nezíská zlatavou kůrku.
Grilovaný pizza burger: originální spojení chutí
Šťavnatý burger mezi dvěma plackami připomínajícími pizzu je netradiční kombinací, která na grilu exceluje.
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 250 g pizza těsta
- 100 g rajčatové omáčky
- 100 g mozzarelly
- špetka oregana
Postup:
- Maso osolte, opepřete, vytvarujte 2–3 placky a ugrilujte do šťavnatosti.
- Z těsta vytvořte malé pizzy, potřete je omáčkou, posypte mozzarellou a oreganem a ogrilujte.
- Vložte maso mezi dvě hotové pizzy a servírujte jako burger.
Grilovaný česnekový chléb: dokonalá příloha
Křupavý chléb s česnekovým máslem se na grilu promění v neodolatelnou přílohu ke každému jídlu.
Ingredience:
- 1 bageta nebo bílý chléb (cca 250 g)
- 80 g másla
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané petrželky
- špetka soli
Postup:
- Máslo smíchejte s nasekaným česnekem, petrželkou a solí.
- Potřete směsí podélně rozkrojený chléb.
- Položte na gril řezem dolů a opékejte 3–5 minut do zlatova.
Jak vidíte, grilování nemusí znamenat jen klasické maso a zeleninu – můžete si na něm připravit i sladké dezerty, originální přílohy a speciality, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaše kulinářské obzory. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a užijte si grilovací sezónu naplno.
Zdroj: AkcniCeny.cz