Co se v článku dozvím?
-
Které neobvyklé potraviny můžete zamrazit
-
Jak správně zmrazovat produkty, aby si zachovaly kvalitu
-
Co si dát při zamrazování určitě pozor
-
Praktické tipy pro využití zmrazených surovin
Nečekané potraviny vhodné k zamrazení
Některé potraviny vás možná opravdu překvapí tím, že je můžete bez obav uložit do mrazáku:
-
Sýry – Ač se to nemusí zdát, tvrdé sýry jako cheddar, parmazán nebo ementál zvládnou zmrazení skvěle. Stačí je nakrájet nebo nastrouhat a uložit do vzduchotěsné nádoby.
-
Vejce (bez skořápky) – Syrová vejce lze zamrazit, ale pozor – nikdy ne ve skořápce! Rozklepněte je do formiček na led nebo malých uzavíratelných krabiček.
-
Avokádo – Zralé avokádo můžete rozmačkat, pokapat citronovou šťávou a zamrazit. Skvělé do smoothies či pomazánek!
-
Jogurt a smetana – Mléčné výrobky jako jogurt, zakysaná smetana nebo šlehačka lze zamrazit, ale později budou vhodnější spíše do vaření než ke konzumaci za studena.
-
Bylinky – Nasekané čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr) lze zamrazit v olivovém oleji v tvořítkách na led. Skvělé na vaření!
Jak správně zmrazovat, aby si potraviny zachovaly kvalitu
Při zamrazování platí několik základních pravidel:
-
Vždy používejte vzduchotěsné obaly – zabráníte tak vysoušení a spálení mrazem.
-
Označujte a datujte – napište si na obal, co je uvnitř a kdy jste to zamrazili. Předejdete tak zapomenutí.
-
Zmrazujte po menších porcích – ušetříte místo a usnadníte si pozdější použití.
-
Potraviny před zmrazením dobře připravte – například zeleninu krátce blanšírujte, aby si zachovala barvu a vitamíny.
Pozor na chyby při zamrazování!
POZOR! Některé potraviny se zmrazují obtížně nebo vůbec. Vyvarujte se zamrazení těchto surovin:
-
Syrové brambory – po rozmrazení budou vodnaté a gumové.
-
Jemné saláty (např. ledový salát) – po rozmrazení ztratí strukturu.
-
Měkké sýry typu camembert – po rozmrazení změní texturu k nepoznání.
Před zamrazením se vždy zamyslete, jaký bude konečný účel použití. Některé potraviny jsou po rozmrazení skvělé na vaření, jiné však už nebudou vhodné ke konzumaci v původní podobě.
Praktické tipy, jak využít zmrazené potraviny
Zmrazené zásoby vám mohou usnadnit každodenní vaření:
-
Připravte si smoothie mixy – zmrazte si kousky ovoce a zeleniny, které stačí nasypat do mixéru.
-
Vytvořte domácí bylinkové máslo – zamražené bylinky smíchejte s máslem a máte hotovou lahůdku na topinky.
-
Využijte zbylé pečivo – zmrazené rohlíky nebo chleba poslouží skvěle na strouhanku.
Zmrazování je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin a snížit plýtvání jídlem. Nebojte se experimentovat i s méně tradičními surovinami. Stačí dodržet pár základních pravidel a vaše zásoby budou chutné a kvalitní i po měsících v mrazáku.
Zdroje: AkcniCeny.cz, bonappetit.com