Vaše poloha:
Expert radí: Tohle můžete bez obav zamrazit a ušetřit tisíce korun!
(Foto: canva.com)
Expert radí: Tohle můžete bez obav zamrazit a ušetřit tisíce korun!
(Foto: canva.com)

28.04.2025

Expert radí: Tohle můžete bez obav zamrazit a ušetřit tisíce korun!

Většina lidí má jasnou představu o tom, co patří do mrazáku – maso, zelenina nebo pečivo. Ale věděli jste, že zamrazit můžete i potraviny, které byste tam nikdy nečekali? Připravili jsme pro vás praktický přehled těch největších překvapení.


Co se v článku dozvím?

  • Které neobvyklé potraviny můžete zamrazit

  • Jak správně zmrazovat produkty, aby si zachovaly kvalitu

  • Co si dát při zamrazování určitě pozor

  • Praktické tipy pro využití zmrazených surovin


Nečekané potraviny vhodné k zamrazení

 

Některé potraviny vás možná opravdu překvapí tím, že je můžete bez obav uložit do mrazáku:

  • Sýry – Ač se to nemusí zdát, tvrdé sýry jako cheddar, parmazán nebo ementál zvládnou zmrazení skvěle. Stačí je nakrájet nebo nastrouhat a uložit do vzduchotěsné nádoby.

  • Vejce (bez skořápky) – Syrová vejce lze zamrazit, ale pozor – nikdy ne ve skořápce! Rozklepněte je do formiček na led nebo malých uzavíratelných krabiček.

  • Avokádo – Zralé avokádo můžete rozmačkat, pokapat citronovou šťávou a zamrazit. Skvělé do smoothies či pomazánek!

  • Jogurt a smetana – Mléčné výrobky jako jogurt, zakysaná smetana nebo šlehačka lze zamrazit, ale později budou vhodnější spíše do vaření než ke konzumaci za studena.

  • Bylinky – Nasekané čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr) lze zamrazit v olivovém oleji v tvořítkách na led. Skvělé na vaření!


Jak správně zmrazovat, aby si potraviny zachovaly kvalitu

 

Při zamrazování platí několik základních pravidel:

  • Vždy používejte vzduchotěsné obaly – zabráníte tak vysoušení a spálení mrazem.

  • Označujte a datujte – napište si na obal, co je uvnitř a kdy jste to zamrazili. Předejdete tak zapomenutí.

  • Zmrazujte po menších porcích – ušetříte místo a usnadníte si pozdější použití.

  • Potraviny před zmrazením dobře připravte – například zeleninu krátce blanšírujte, aby si zachovala barvu a vitamíny.


Pozor na chyby při zamrazování!

 

POZOR! Některé potraviny se zmrazují obtížně nebo vůbec. Vyvarujte se zamrazení těchto surovin:

  • Syrové brambory – po rozmrazení budou vodnaté a gumové.

  • Jemné saláty (např. ledový salát) – po rozmrazení ztratí strukturu.

  • Měkké sýry typu camembert – po rozmrazení změní texturu k nepoznání.

Před zamrazením se vždy zamyslete, jaký bude konečný účel použití. Některé potraviny jsou po rozmrazení skvělé na vaření, jiné však už nebudou vhodné ke konzumaci v původní podobě.


Praktické tipy, jak využít zmrazené potraviny

 

Zmrazené zásoby vám mohou usnadnit každodenní vaření:

  • Připravte si smoothie mixy – zmrazte si kousky ovoce a zeleniny, které stačí nasypat do mixéru.

  • Vytvořte domácí bylinkové máslo – zamražené bylinky smíchejte s máslem a máte hotovou lahůdku na topinky.

  • Využijte zbylé pečivo – zmrazené rohlíky nebo chleba poslouží skvěle na strouhanku.

 

Zmrazování je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin a snížit plýtvání jídlem. Nebojte se experimentovat i s méně tradičními surovinami. Stačí dodržet pár základních pravidel a vaše zásoby budou chutné a kvalitní i po měsících v mrazáku.


Zdroje: AkcniCeny.cz, bonappetit.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Už nemusíte vyhazovat – jak vyčistit spálené pánve, aby opět zářily

Spálili jste pánev a nevíte, jak ji vyčistit bez drhnutí půl dne? Máte doma rovnou hromadu takových „pokladů“ a je vám líto je vyhodit? Poradíme vám praktické tipy, jak je během chvilky vyčistit, aby vypadaly jako nové a mohly vám sloužit ještě dlouhé roky.

Čištění hliníku bez chemie? Tyto domácí triky fungují rychle a levně

Hliník je lehký, praktický a hojně využívaný materiál, který však snadno oxiduje, matní a ztrácí lesk. Chemické čističe bývají agresivní a drahé, proto se stále více lidí obrací k přírodním metodám. Ukážeme vám, jak na účinné a šetrné čištění hliníku bez chemie, a to pomocí surovin, které máte běžně doma.

Revoluce v krájení papriky: Tato metoda vám ušetří čas i nepořádek v kuchyni

Tradiční způsob krájení papriky často znamená semínka všude a spoustu zbytečného odpadu. Jedna žena ale ukázala trik, který mění pravidla hry – a tisíce lidí jí děkují. Zvládnete ho i vy během pár vteřin.

Páchne vaše krájecí deska po česneku? Tímto jednoduchým trikem ji zbavíte zápachu během chvilky!

Česnek je nepostradatelný v mnoha receptech, ale jeho silný zápach se často usadí na prkénku a nejde dolů ani po důkladném mytí. Naštěstí existuje jednoduchý trik, díky kterému se ho zbavíte rychle a bez chemie.

Vytvořte si praktickou spíž i v malém prostoru: 5 jednoduchých kroků

Každá kuchyně, ať už je velká nebo malá, potřebuje dobře organizovaný úložný prostor. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak maximalizovat prostor ve vaší kuchyni, je vytvoření funkční spíže. Nezáleží na tom, jestli máte rozsáhlou kuchyň nebo jen malý koutek, vytvoření spíže je skvělým způsobem, jak efektivně využít každý centimetr prostoru.

Kuřecí vývar a velká chyba: Většina lidí ho uchovává špatně a riskuje otravu!

Domácí kuřecí vývar je poklad, ale vydrží v lednici jen omezenou dobu. Kdy je ještě bezpečný ke konzumaci a jak poznáte, že už je čas ho vyhodit? Přinášíme jasné odpovědi!

Šokující trik s toaletním papírem v lednici: Ušetříte za elektřinu i prodloužíte životnost potravin!

Toaletní papír v lednici? Zní to šíleně, ale tento jednoduchý trik vám může ušetřit stovky korun ročně na energiích a zároveň ochránit vaše potraviny před zkažením. Jak to funguje a proč byste to měli vyzkoušet?

Trápí vás zápach z dřezu? Tento geniální trik vše vyřeší během chvilky

Zápach z dřezu je nepříjemný problém, který dokáže znepříjemnit pobyt v kuchyni. Naštěstí existují jednoduché a rychlé způsoby, jak se tohoto problému zbavit. Zjistěte, jak správně pečovat o kuchyňský dřez a udržet jej svěží.

Tajemství soli: 8 vychytávek, které vám ulehčí život

Sůl není jen obyčejná přísada do jídla. Tento běžně dostupný minerál může být vašim tajným zbraním v domácnosti, který vám ulehčí život. Od čištění až po udržení čerstvosti květin, sůl má neuvěřitelné vlastnosti, které jsou pro vás přínosem.

Uspořádejte kuchyni podle těchto triků, které vám ušetří spoustu času

Přejete si jednou provždy správně uspořádat kuchyň? Nejdůležitější je organizace, která uvolní místo v kuchyni a umožní mít vše na dosah ruky. Podívejte se na naše triky na uspořádání kuchyně.

Spolupracujeme s: