Co se v článku dozvíte
- Jak udělat gazpacho z čerstvých rajčat bez vaření?
- Jaké suroviny jsou ideální pro španělské gazpacho?
- Jak gazpacho vylepšit, dochutit nebo ozvláštnit?
Co je gazpacho a proč si ho zamilujete?
Gazpacho je tradiční studená rajčatová polévka pocházející ze španělské Andalusie. Je ideální do horkých dnů, protože nevyžaduje vaření, připravuje se jen ze syrové zeleniny, a navíc skvěle osvěží.
Je to výborná volba, pokud přemýšlíte, co vařit v létě nebo co jíst v horku, když se vám nechce trávit čas u plotny. Tato zdravá letní polévka je plná vitamínů, vlákniny a chuti – ideální i pro začátečníky.
Recept na letní polévku Gazpacho
.png)
Ingredience (cca 4 porce):
- 800 g zralých rajčat (ideálně masitých – např. keříková nebo datlová)
- 1 salátová okurka (oloupaná)
- 1 červená paprika
- 1 menší červená cibule
- 1–2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- trocha studené vody (na zředění podle potřeby)
Postup:
- Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte slupku a nakrájejte na větší kusy.
- Okurku oloupejte, papriku zbavte semínek. Všechnu zeleninu pokrájejte na menší kousky.
- Vložte do mixéru spolu s česnekem, cibulí, olejem, octem, solí a pepřem.
- Mixujte dohladka – pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu studené vody.
- Hotové gazpacho dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Podávejte dobře vychlazené, ideálně s pár kapkami olivového oleje a nasekanými bylinkami.
Tipy na vylepšení receptu
- Gazpacho bez pečiva je lehčí a rychlejší, ale pokud chcete vydatnější variantu, můžete přidat kousek bílé bagety namočené ve vodě – směs pak bude krémovější.
- Místo cibule zkuste jemnější jarní cibulku nebo šalotku.
- Na ozdobu se hodí nakrájená zelenina, nasekaná petržel nebo lístky bazalky.
- Pro pikantní variantu přidejte kousek chilli papričky nebo pár kapek tabasca.
- Pokud nemáte mixér, můžete zeleninu nastrouhat najemno a promíchat – bude to rustikálnější verze.
- Nechte gazpacho odležet alespoň hodinu – chutě se propojí a výsledek bude výraznější.
Gazpacho je důkazem, že i jednoduchý recept může přinést maximální chuť a osvěžení. Ať už ho připravíte jako lehký oběd, předkrm nebo zdravou svačinu, vždy vás příjemně překvapí svou svěžestí.
Zdroj: AkcniCeny.cz