Aby vaše šťavnaté steaky, grilovaná zelenina nebo lahodné sýry byly vždy na jedničku a neměli nepříjemné pachutě, tak rozhodně se věnujte pravidelnému čištění grilu a nejvíce roštu.
Čemu se věnovat?
- Grilovací rošt
- Víko grilu
- Vana grilu
- Vnější povrch grilu
Základní pomůcky k čištění
- Škrabka
- Kartáč na gril
- Rukavice
- Houbička
- Utěrka
- Čistící, prostředky na gril
Jak čistit plynový gril?
.png)
1. Věnujte pozornost a pravidelnou péči trubkám hořáku. Tím si zajistíte bezpečný provoz grilu a kvalitní výkon. Vezměte si kartáč nebo na menší místa zubní kartáček a okartáčujte je. Nikdy ale nepoužívejte stejný kartáč, který máte na grilovací rošt.
2. Pokud váš gril má tepelné deflektory, tak je rozhodně pravidelně očistěte plastovou škrabkou a umyjte teplou vodou se saponátem. Zajistíte si rovnoměrné proudění tepla v grilu.
3. Až bude váš gril vychladlý, tak se zaměřte na kryty plynových hořáků. Odkapává na ně velké množství tuku. Nejdříve je nechte vypálit a poté kartáčem se zbavte zbylé mastnoty a tuku. Klidně je můžete vyjmout a vyčistit teplou, mýdlovou vodou.
4. O grilovací vanu se starejte vždy po každém použití grilu. Seškrábejte nahromaděný tuk a nečistoty ke dnu nádoby a vyjměte ven.
5. Pod víkem se může nahromadit karbonizovaný tuk, který se odlupuje a pokazí vám vaši připravenou dobrotu. Stačí víko pravidelně otírat utěrkou, případně teplou, mýdlovou vodou.
6. Nejdůležitější částí grilu je rošt. Ten určitě čistěte vždy před použitím a po použití. Použijte kartáč, nebo teplou vodu se saponátem. Před použitím rošt vypalte.
Jak čistit gril na dřevěné uhlí?
.png)
1. Než začnete s čištěním, tak se zbavte nahromaděného popela a zbytky dřevěného uhlí.
2. Věnujte pozornost vnitřní části grilu. Použijte plastové nebo gumové stěrky a odstraňte ulpěný popel, mastnotu a další nečistoty.
3. Stejně, jako u plynového, se na víku usazuje karbonizovaný tuk. Tyto nečistoty se odlupují a znečistí vám grilovací pokrm. Použijte plastovou škrabku, utěrku a teplou, mýdlovou vodu.
4. Nejdůležitější část a to rošt, čistěte před každým použitím a po použití. Pomáhá vždy před grilováním vypálit a po vychladnutí vzít rošt kartáček nebo teplou vodu se saponátem.
Jak čistit elektrický gril?
Určitě se starejte o jeho grilovací plochu. Pokud jsou vyjímatelné, tak je po každém použití umyjte teplou vodou se saponátem. Celý gril vždy vyčistěte od mastnoty.
.png)
Domácí prostředky k čištění grilu
- Voda – čistá a teplá voda si umí poradit s lehkými nečistoty
- Soda – nasypte sodu na silně znečištěné místo a polijte octem
- Noviny – vychladnutý rošt přes noc zabalte do vlhkých novin a uvidíte, jak se vám druhý den bude lépe zbavovat se nečistot a mastnoty
- Káva – naložte části grilu, které jsou velmi zanesené mastnotou do kávy, a nechte hodinu působit