Vaše poloha:
Grilovačka: Jde to i bez masa, máme pro vás top recepty na gril se zeleninou
(Foto: canva.com)
Grilovačka: Jde to i bez masa, máme pro vás top recepty na gril se zeleninou
(Foto: canva.com)

05.08.2022

Grilovačka: Jde to i bez masa, máme pro vás top recepty na gril se zeleninou

Kdo miluje zeleninu a zároveň grilování, tak tyto recepty jsou přímo pro vás. Na grilu se nemusí jen dělat maso a se zeleninou se dá vykouzlit spousta pokrmů, které vás mile překvapí. Pojďme se na ně podívat.

 

Recept na grilované batáty s dipem

 

Batáty jsou sladké brambory, které mohou sloužit jako grilovaná příloha k masu ale také jako samostatný pokrm.

 

Ingredience

  • 4 kusy sladkých brambor (batát)
  • 1x stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Salsa

  • 4 lžíce nasekané petržele
  • 2 lžíce oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ hrnku olivového oleje
  • sůl, pepř

Dip

  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžičky majonézy
  • 1 lžička nastrouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

 

Postup

 

1/ Jako první si připravte salsu. Všechny ingredience postupně smíchejte a nechte je na chvíli uležet.

2/ Očistěte a nakrájejte na tenčí plátky batáty a potřete je olivovým olejem z obou stran.

3/ Rozpalte gril a plátky batát grilujte 3 minuty z každé strany.

4/ Až budou hotové, tak je na talíři polijte hotovou salsou.

 

TIP: Sladké brambory si můžete namáčet v dipu.

 

Recept na grilovanou kukuřici ve stylu Mexika

 

mexická grilovaná kukuřice
(Foto: canva.com)

 

U nás je zvykem si kukuřici připravovat se solí a máslem ale tento recept je odlišný. Budete k němu potřebovat například majonézu nebo parmazán.

 

Ingredience

  • 4 kusy kukuřice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 5 lžic majonézy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička chilli
  • 1 hrnek strouhaného parmazánu
  • alobal

 

Postup

 

1/ Nejdříve si připravte marinádu. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, sušený česnek a chilli. Dejte do ledničky.

2/ Očistěte si kukuřici a připravte si alobal. Vložte kukuřici do alobalu a zavřete ho.

3/ Rozdělejte si gril a přidejte kukuřici v alobalu. Ponechejte cca 15 - 20 minut. Musí být měkká.

4/ Hotovu kukuřici vytáhnete z grilu a rozbalíte ji. Nechte ji vychladnout na 30 minut.

5/ Poté ji ze všech stran pomažte marinádou a na závěr posypte parmazánem.

 

Recept na grilované žampiony se sýrem a špenátem

 

grilované žampiony
(Foto: canva.com)

 

Kdo má rád houby, tak určitě tuto pochoutku velmi ocení.

 

Ingredience

  • 8 kusů větších, hnědých žampionů
  • 250 g špenátu (listy)
  • 1x stroužek česneku
  • 25 g másla
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 kus šalotky
  • 100 g nivy
  • sůl, pepř

 

Postup

 

1/ Nejdříve si očistěte žampiony a vyjměte nožičky.

2/ Na pánvi zpěníte půlku másla a přidejte nakrájenou šalotku, tymián, špenát a chvilku restujte. Poté snižte plamen a přidejte nivu.

3/ S hotovu směsí naplníte vykrojené žampiony.

4/ Přidejte na rozehřátý gril a grilujte cca 10 minut.

5/ Až budou hotové, tak můžete rovnou podávat.

 

Recept na grilovaný ananas

 

grilovaný ananas
(Foto: canva.com)

 

Grilovaný ananas je opravdu skvělou přílohou k masu ale také slouží jako závěrečná, sladká tečka. Má své i benefity, že vám po něm slehne.

 

Ingredience

  • 1 kus Ananasu
  • 70 g hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • olivový olej

 

Postup

 

1/ Nakrájejte si ananas na kolečka.

2/ V misce si promíchejte hnědý cukr se skořicí.

3/ Nakrájený ananas potřete olivovým olejem a poté obalte z obou stran v cukru a skořici.

4/ Přidejte ananas na rozpálený gril a otočte, až bude mít na sobě hnědou mřížku.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Grilovačka: Recept na luxusní grilovanou kukuřici s limetovým máslem

Pokud milujete grilování a hledáte nový způsob, jak si připravit kukuřici, tak máme pro vás recept, který vás ohromí. Luxusní grilovaná kukuřice s limetovým máslem je nejen chutná, ale také přináší chutnou novinku ke grilování.Příprava je jednoduchá a výsledkem ohromíte svou rodinu nebo přátelé.

Neobvyklé grilovací marinády: Vyzkoušejte chutě, které vás vystřelí z rutiny

Připravte své chuťové pohárky na nezapomenutelný zážitek. Představujeme vám neobvyklé grilovací marinády, které oživí vaše letní grilování. Inspirujte se těmito netradičními recepty a překvapte svou rodinu a přátele novými chutěmi.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Ke grilování patří domácí hořčice! Recept je velmi jednoduchý a výsledek vás překvapí

Máte rádi chutnou kombinaci masa z grilu a hořčice? Přinášíme Vám jednoduchý recept na hořčici, který si určitě zamilujete. Příprava není nijak namáhavá a zvládne to opravdu každý. Domácí hořčice je raz dva hotová!

Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.

Dokonale uvařená kukuřice: Jednoduchý trik, který jí dodá sladkost a jemnost

Uvařit kukuřici tak, aby byla křehká, šťavnatá a plná chuti, není jen o čase ve vroucí vodě. Existuje jednoduchý trik, který ji posune na úplně novou úroveň – a zvládnete ho doma bez speciálních surovin.

Kombinované grily: Vše, co potřebujete vědět o jejich výhodách a nevýhodách

Kombinované grily jsou moderním řešením pro všechny milovníky grilování, kteří hledají univerzální zařízení umožňující využití různých grilovacích metod. Tyto grily kombinují výhody více typů grilů do jednoho zařízení, což přináší větší flexibilitu a možnosti při přípravě jídel. Popularita kombinovaných grilů roste díky jejich schopnosti uspokojit široké spektrum kulinářských potřeb a preferencí.

Dezerty, chleby a netradiční speciality z grilu, které vás dostanou

Gril není jen na maso, dokáže vykouzlit i úžasné dezerty, domácí chleby či neobvyklé speciality, které vás nadchnou a posunou vaše letní grilování na úplně novou úroveň.

Jak správně rozpálit gril: 7 tipů, díky kterým bude grilování hračka

Naučte se, jak správně rozpálit gril, aby maso i zelenina chutnaly skvěle a nic se nepřipálilo. Ukážeme si triky s uhlím, briketami i bezpečnostními zásadami, které zvládne každý.

Zelenina a saláty z grilu: Tyto recepty vás překvapí chutí i jednoduchostí

Grilovaná zelenina a saláty patří k nejlepším receptům na gril – překvapí vás jednoduchou přípravou i svěží chutí. Tyto recepty se skvěle hodí k letnímu stolování a jsou výbornou alternativou k masu, která potěší každého hosta u grilu.

Spolupracujeme s: