Recept na grilované batáty s dipem
Batáty jsou sladké brambory, které mohou sloužit jako grilovaná příloha k masu ale také jako samostatný pokrm.
Ingredience
- 4 kusy sladkých brambor (batát)
- 1x stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
Salsa
- 4 lžíce nasekané petržele
- 2 lžíce oregana
- 1 lžička sušeného česneku
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ hrnku olivového oleje
- sůl, pepř
Dip
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžičky majonézy
- 1 lžička nastrouhaného parmazánu
- sůl, pepř
Postup
1/ Jako první si připravte salsu. Všechny ingredience postupně smíchejte a nechte je na chvíli uležet.
2/ Očistěte a nakrájejte na tenčí plátky batáty a potřete je olivovým olejem z obou stran.
3/ Rozpalte gril a plátky batát grilujte 3 minuty z každé strany.
4/ Až budou hotové, tak je na talíři polijte hotovou salsou.
TIP: Sladké brambory si můžete namáčet v dipu.
Recept na grilovanou kukuřici ve stylu Mexika
.png)
U nás je zvykem si kukuřici připravovat se solí a máslem ale tento recept je odlišný. Budete k němu potřebovat například majonézu nebo parmazán.
Ingredience
- 4 kusy kukuřice
- 200 ml zakysané smetany
- 5 lžic majonézy
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička chilli
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- alobal
Postup
1/ Nejdříve si připravte marinádu. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, sušený česnek a chilli. Dejte do ledničky.
2/ Očistěte si kukuřici a připravte si alobal. Vložte kukuřici do alobalu a zavřete ho.
3/ Rozdělejte si gril a přidejte kukuřici v alobalu. Ponechejte cca 15 - 20 minut. Musí být měkká.
4/ Hotovu kukuřici vytáhnete z grilu a rozbalíte ji. Nechte ji vychladnout na 30 minut.
5/ Poté ji ze všech stran pomažte marinádou a na závěr posypte parmazánem.
Recept na grilované žampiony se sýrem a špenátem
.png)
Kdo má rád houby, tak určitě tuto pochoutku velmi ocení.
Ingredience
- 8 kusů větších, hnědých žampionů
- 250 g špenátu (listy)
- 1x stroužek česneku
- 25 g másla
- 1 lžíce tymiánu
- 1 kus šalotky
- 100 g nivy
- sůl, pepř
Postup
1/ Nejdříve si očistěte žampiony a vyjměte nožičky.
2/ Na pánvi zpěníte půlku másla a přidejte nakrájenou šalotku, tymián, špenát a chvilku restujte. Poté snižte plamen a přidejte nivu.
3/ S hotovu směsí naplníte vykrojené žampiony.
4/ Přidejte na rozehřátý gril a grilujte cca 10 minut.
5/ Až budou hotové, tak můžete rovnou podávat.
Recept na grilovaný ananas
.png)
Grilovaný ananas je opravdu skvělou přílohou k masu ale také slouží jako závěrečná, sladká tečka. Má své i benefity, že vám po něm slehne.
Ingredience
- 1 kus Ananasu
- 70 g hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- olivový olej
Postup
1/ Nakrájejte si ananas na kolečka.
2/ V misce si promíchejte hnědý cukr se skořicí.
3/ Nakrájený ananas potřete olivovým olejem a poté obalte z obou stran v cukru a skořici.
4/ Přidejte ananas na rozpálený gril a otočte, až bude mít na sobě hnědou mřížku.