Vepřové maso má v historii své místo. Je součástí mnoha kuchyní po celém světě. Trhané vepřové maso, známé také jako pulled pork, je oblíbenou specialitou, která má své kořeny v jižních regionech Spojených států, zejména v oblasti, jako je Texas, Tennessee a Severní Karolína.
Tradice přípravy trhaného vepřového masa na grilu sahá až do dob, kdy farmáři a lovci využívali způsob vaření nazývaný „low and slow“ (nízká teplota a dlouhý čas). Tento způsob umožňuje masu pomalu se vařit a rozpadat se na tenká vlákna, která jsou snadno rozebratelná. Trhané vepřové maso bylo původně připravováno na otevřených ohništích nebo na kovových plochách, přičemž byla potřeba dlouhého času a trpělivosti.
Dnes je trhané vepřové maso oblíbené nejen v USA, ale i po celém světě. Našlo si cestu do restaurací, pouličního jídla a také do grilovacích akcí a oslav, kde je často podáváno jako plněné sendviče nebo jako součást grilovaných pokrmů.
Recept na trhané vepřové maso na grilu
.png)
Ingredience
- 1x vepřová plec (cca 4kg)
- 4 lžíce jemné hořčice
- 50 g speciálního koření pro trhané maso Piggy Mix BBQ koření
- 300 ml speciální marináda pro trhané maso Smokey´s Pig Spray
Recept na Piggy mix BBQ koření na 150g
- 25g mleté papriky, 25g mleté uzené papriky, 25g soli, 25g krupicového cukru, 13g hnědého cukru, 10g granulovaného česneku, 13g granulované cibule, 1 lžička mletého černého pepře, ½ lžičky mletého chilli, ½ lžičky mletého hořčičného semínka, 1 lžička sušené bazalky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mletého fenyklu a ¼ lžičky skořice
Recept na Smokey´s Pig Spray na 300ml
- 100ml jablečné šťávy, 100ml jablečného octa a 100ml whisky
Postup:
- Nejdříve si vepřovou plec očistěte. Až ji budete mít zbavenou od silných kousků tuků, tak ji celou potřete jemnou hořčicí a Piggy Mix BBQ kořením.
- Poté si připravte gril a rozpalte ho na teplotu 110 až 115 °C. Teplotu udržujte po celou dobu.
- Vložte vepřovou plec do grilu a nechte ji tam 1 hodinu.
- Po 1 hodině ji nastříkejte Smokey ´s Pig Sprayem a toto opakujte po každé další hodině.
- Asi po 6 hodinách zabalte celou vepřovou plec do hliníkové fólie a poté ji vraťte zpět do grilu na dalších 6 hodin.
- Po 12 hodinách by měla mít vepřová plec uprostřed 87 °C.
- Až dosáhne potřebné teploty, tak vepřovou plec vyndejte a nechte ji 15 minut odpočinout.
- Poté vybalte z alobalu a můžete za pomoci vidliček vepřovou plec natrhat a přimíchejte zbytek Piggy Mix koření.