Vaše poloha:
Grilovačka: Trhané vepřové maso na grilu
(Foto: canva.com)
Grilovačka: Trhané vepřové maso na grilu
(Foto: canva.com)

25.05.2023

Grilovačka: Trhané vepřové maso na grilu

Trhané vepřové maso se stává stále populárnější volbou mezi milovníky grilování. Toto lahodné jídlo, které přináší skvělou kombinaci šťavnatého masa, křupavé kůrky a bohatých chutí vás rozhodně zasytí. Jak připravit dokonalé trhané vepřové maso na grilu tak, abyste z něj měli maximum.

 

Vepřové maso má v historii své místo. Je součástí mnoha kuchyní po celém světě. Trhané vepřové maso, známé také jako pulled pork, je oblíbenou specialitou, která má své kořeny v jižních regionech Spojených států, zejména v oblasti, jako je Texas, Tennessee a Severní Karolína.

 

Tradice přípravy trhaného vepřového masa na grilu sahá až do dob, kdy farmáři a lovci využívali způsob vaření nazývaný „low and slow“ (nízká teplota a dlouhý čas). Tento způsob umožňuje masu pomalu se vařit a rozpadat se na tenká vlákna, která jsou snadno rozebratelná. Trhané vepřové maso bylo původně připravováno na otevřených ohništích nebo na kovových plochách, přičemž byla potřeba dlouhého času a trpělivosti.

 

Dnes je trhané vepřové maso oblíbené nejen v USA, ale i po celém světě. Našlo si cestu do restaurací, pouličního jídla a také do grilovacích akcí a oslav, kde je často podáváno jako plněné sendviče nebo jako součást grilovaných pokrmů.

 

Recept na trhané vepřové maso na grilu

 

trhané vepřové maso
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

 

  • 1x vepřová plec (cca 4kg)
  • 4 lžíce jemné hořčice
  • 50 g speciálního koření pro trhané maso Piggy Mix BBQ koření
  • 300 ml speciální marináda pro trhané maso Smokey´s Pig Spray

 

Recept na Piggy mix BBQ koření na 150g

  • 25g mleté papriky, 25g mleté uzené papriky, 25g soli, 25g krupicového cukru, 13g hnědého cukru, 10g granulovaného česneku, 13g granulované cibule, 1 lžička mletého černého pepře, ½ lžičky mletého chilli, ½ lžičky mletého hořčičného semínka, 1 lžička sušené bazalky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mletého fenyklu a ¼ lžičky skořice

 

Recept na Smokey´s Pig Spray na 300ml

 

Postup:

 

  1. Nejdříve si vepřovou plec očistěte. Až ji budete mít zbavenou od silných kousků tuků, tak ji celou potřete jemnou hořčicí a Piggy Mix BBQ kořením.
  2. Poté si připravte gril a rozpalte ho na teplotu 110 až 115 °C. Teplotu udržujte po celou dobu.
  3. Vložte vepřovou plec do grilu a nechte ji tam 1 hodinu.
  4. Po 1 hodině ji nastříkejte Smokey ´s Pig Sprayem a toto opakujte po každé další hodině.
  5. Asi po 6 hodinách zabalte celou vepřovou plec do hliníkové fólie a poté ji vraťte zpět do grilu na dalších 6 hodin.
  6. Po 12 hodinách by měla mít vepřová plec uprostřed 87 °C.
  7. Až dosáhne potřebné teploty, tak vepřovou plec vyndejte a nechte ji 15 minut odpočinout.
  8. Poté vybalte z alobalu a můžete za pomoci vidliček vepřovou plec natrhat a přimíchejte zbytek Piggy Mix koření.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Skvělé recepty na grilované batáty: Od česneku a bylinek po skořici a med

Připravte se na neodolatelný zážitek plný výjimečných chutí a vůní. Grilované batáty je lahodný pokrm s exotickým nádechem, který se hodí právě na grilování. Svou jemnou sladkostí a křupavou texturou dokáží obohatit každý letní večer. Ať už si je připravíte s kari a jogurtem pro pikantní dobrodružství, nebo s medem a skořicí pro sladší požitek, grilované batáty se stávají korunou každého grilovacího menu. Připravte se na jedinečnou gastronomickou cestu, která spojuje kreativitu, zdraví a neodolatelnou chuť v jednom lahodném soustu.

Vitana rozšiřuje svůj sortiment o grilovací novinku Smoky Taste. Nové omáčky s kouřovou příchutí

Vitana uvádí na trh novou řadu grilovacích omáček a koření Smoky Taste s kouřovou příchutí. Chuť masa grilovaného na ohni se tak dostane i k těm, kteří nemají možnost jídlo na otevřeném ohni připravit.

Recept na pečenou vepřovou panenku obalenou v koření

Vepřové panenky není nikdy dost, a proto pro vás máme další skvělý recept. Určitě vás překvapí jednoduchost a šťavnatost.

Grilovačka: Vepřové špízy v marinádě

Jakou největší pochoutku si můžete udělat na grilu? My doporučujeme špízy. Můžete si je vyrobit podle své vlastní chuti, jsou jednoduché a rychlé. Připravili jsme pro vás recept na špízy z vepřové panenky.

Roláda, která vám zajistí prázdné talíře: Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Jedna z rolád, která dokáže okouzlit chuťové pohárky každého milovníka masitých pochoutek, je vepřová panenka se sušenými rajčaty. Tato lahůdka, kombinující šťavnaté maso s intenzivní chutí sušených rajčat, je ideálním řešením pro každou slavnostní večeři nebo nedělní oběd. Následující recept vám krok za krokem ukáže, jak na to, aby se z vaší kuchyně line jenom vůně, která nikoho nenechá chladným.

Recept na vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Vepřové medailonky se smetanou a gnocchi: Dokonalá kombinace pro vaši večeři

Každý z nás občas touží po jednoduchém, ale přesto výtečném jídle, které potěší naše chuťové buňky. Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou a s gnocchi právě nabízejí tu správnou kombinaci elegance a chutí. Připravené během pár chvil, toto jídlo je hotová klasika, která nikdy nezklame. Nebojte se experimentovat s masem a smetanou – uvidíte, že úspěch bude neodvratný.

Jak připravit perfektní řízky z vepřové panenky?

Máte chuť na skvělý domácí oběd a toužíte po perfektních řízcích z vepřové panenky? Vyzkoušejte tento recept na chutné a šťavnaté řízky, které si zamilujete. Navíc vám představíme recept na křupavé brambory jako ideální přílohu k těmto lahůdkám.

Upečte si vlastní trdelník: Krok za krokem

Trdelník, oblíbená pochoutka, která se stala nedílnou součástí našich měst i poutí, je nyní dostupný i pro ty, kteří si jej chtějí připravit doma. I když má původ v Maďarsku, získal si srdce mnoha Čechů a stal se tradiční dobrotou. A proč utrácet za něj v obchodech, když si ho můžete snadno upéct sami? Přinášíme vám recept, který vás provede krok za krokem a přinese do vaší domácnosti vůni čerstvě upečených trdelníků. Takže, pusťme se do toho!